Suomi-Ranska: Huuhkajilla harvinainen tilanne karsinnan alla


Suomi on MM-karsinnan alla eriskummallisessa tilanteessa. Roy Hodgsonin ajan inhorealistisesta oman maalin varjelusta on asteittain ajauduttu tilanteeseen, jossa Suomi tekee tukuttain maaleja, mutta puolustuspäässä on vaikeuksia.

Suomi on tehnyt vähintään yhden maalin jokaisessa tämän vuoden A-maaottelussa. Huippujoukkue Turkkia vastaan Suomi iski pallon nuottaan jopa kolmesti. Samaan se pystyi taannoin Pohjois-Irlannin vieraana. Pohjois-Irlanti ei ole Euroopan saati maailman huippua, mutta suoritusta ei silti pidä väheksyä.

Vastapainoksi omassa päässä on soinut. Erityisesti Belfastissa puolustus oli suurissa vaikeuksissa ja topparipari Niklas Moisander-Joona Toivio epäonnistui pahoin.

Tilanne on sikäli huolestuttava, että perjantaina Olympiastadionille tulee Ranska, joka on Euroopan absoluuttista huippua, vaikka kahdet viime arvokisat ovatkin päättyneet pettymykseen. Ranska tulee pakottamaan Suomen puolustuskannalle, ja Pohjois-Irlanti-ottelussa nähdyn kaltaisella puolustuspelillä ottelu on ohi nopeasti.

Erityisesti livevedonlyönnin näkökulmasta on syytä seurata Suomen hyökkäyspeliä. Mixu Paatelaisen niin sanotussa joulukuusisysteemissä laitapuolustajilta odotetaan pitkiä pystynousuja hyökkäyksen tueksi. Mikäli Suomi pelaa tällä 4-2-3-1-ryhmityksellä, laitapakkien pelaamista hyökkäysvaiheessa ja Ranskan tekemisiä pallonriistojen jälkeen kannattaa pitää silmällä. Franck Ribéryn kaltainen laituri - tai Ranskan tähtisikermä yleensäkin - kiittää varmasti, mikäli Suomen laitapakkien nousut jättävät tyhjää tilaa, jota Ranska pääsee pallonriiston jälkeen hyödyntämään.

Ranska on perjantain ottelussa selkeä ennakkosuosikki, ennakoi matsia miltä kantilta tahansa. Toisaalta ajankohta Ranskan kohtaamiseen on suomalaisittain ideaali. Karsintojen alut ovat usein yllätyksellisiä: edellisten MM-karsintojen alkajaisiksi Suomi johti Saksaa kolmesti ja tasapeli oli lopulta pettymys. Lisäksi menneen kesän arvokisajoukkueet - joihin Ranska tänä vuonna kuuluu - hakevat usein parasta teräänsä vielä syyskuun karsinta-avauksessa.

Kaiken lisäksi juuri Ranskan maajoukkueessa on viime vuosina riittänyt turbulenssia. Kesän 2010 MM-kisat olivat suorastaan kaoottiset. Tämän kesän EM-puolivälierätappio Espanjalle oli tuloksellisesti edistysaskel, mutta maajoukkue oli edelleen kuriton. Uusi valmentaja Didier Deschamps laittanee supertähdet ojennukseen, mutta hänen kautensa on kestänyt vasta muutaman kuukauden. Ranska ei varmasti vielä ole sillä tasolla, kuin ensi vuonna joukkueiden kohdatessa uudelleen Ranskassa.

Siitä huolimatta Ranska on selkeä ennakkosuosikki. Vierasvoitolle tarjottu kerroin 1.48 on pelattavuuden rajoilla. Suomen yllätysmahdollisuuksiin luottaminen tasapelikertoimella 3.95 ei välttämättä sekään ole huono veto. Kotivoitto on kuitenkin melkoisen epätodennäkoinen.