MM-kisat 2014: ensivilkaisu mestarisuosikkeihin


Jalkapallon MM-kisoihin on aikaa alle vuosi.

Espanja oli kaikkien mielestä suosikki, kunnes Brasilia näytti hauistaan sunnuntaina. Maailman- ja Euroopan mestarilla ei ollut mitään mahdollisuuksia brasseja vastaan. Pystyykö Selecao toistamaan tempun ensi vuonna ja nappaamaan kuudennen maailmanmestaruutensa?

Espanja uskoo varmasti mahdollisuuksiinsa voittaa toinen peräkkäinen maailmanmestaruus. Siihen temppuun on aiemmin pystynyt vain Brasilia, joka voitti kisat sekä 1958 että 1962. Lionel Messin johtama Argentiina, äärettömän kovatasoinen Saksa ja jopa musta hevonen Belgia tarjoavat kuitenkin kovan haasteen.

Tässä arviomme siitä, ketkä ovat vahvoilla 12 kuukauden kuluttua.

Mestariehdokkaat

Brasilia

Neymar on jalkapallomaailman kuumin tuote juuri nyt, mutta Brasilia lähti silti Confederations Cupiin ennätysalhaisin odotuksin. Pari viikkoa myöhemmin Brasilia on maailmanmestarisuosikki. Dramaattinen kertoimenlasku oli toki hätiköity ratkaisu, mutta Brasilia on pelannut hienoa jalkapalloa ja osoittanut monet mielipiteet vääriksi. Sandrolla ja Lucas Mouralla vahvistuva Brasilia lienee ensi vuonna vain vahvempi, enkä ole vielä edes päässeet ihmepoika Neymariin. Kerroin Brasilian maailmanmestaruudelle on 4,00 ja sijoittumiselle kolmen parhaan joukkoon 2,10.

Espanja

Oli sunnuntain selkäsauna sitten kuinka suuri nöyryytys tahansa, Espanja on edelleen huippuluokan joukkue, joka voi voittaa kenet tahansa. Se asia ei ole muuttunut miksikään, eikä muutu myöskään seuraavan vuoden aikana. Ilmassa on joitakin merkkejä siitä, että Xavi ikätovereineen pitäisi korvata nuoremman sukupolven edustajalla. Hänen paikkaansa kyttää kuitenkin Thiago Alcantara. David Silva, Javi Martinez ja Cesc Fabregas eivät ole vielä edes avauskokoonpanon miehiä ja Xabi Alonsokin tekee vasta paluuta loukkaantumisen jäljiltä. Kuka hullu tuomitsee tällaisen nipun mestaruusmahdollisuudet? Nyt on loistava aika asettua La Furia Rojan tueksi, sillä sen mestaruuskerroin on noussut jo 6,00:aan ja mitalikerroinkin 2,55:een.

Saksa

Älä koskaan unohda saksalaisia. Vanha ja väsynyt ilmaus, joka pitää edelleen paikkansa. Saksa tuhlasi loistavan sauman voittaa EM-kulta vuonna 2012, kun itseluottamusta alkoi olla liikaakin. Maajoukkueessa pelaa kuitenkin tällä hetkellä Saksan kultainen sukupolvi. Jos jokin maa pystyy ensimmäisenä eurooppalaisena voittamaan MM-kultaa Etelä-Amerikassa, se voi hyvinkin olla Saksa. Tutut nimet Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger ja Mario Gomez pääsevät viimeisiin MM-kisoihinsa parhaassa iässään. Samalla uusi sukupolvi - Mario Götze, Ilkay Gündogan ja Julian Draxler - tekee nousuaan. On myös syytä muistaa, että Toni Kroos, Thomas Müller ja Mezut Özil ovat reilusti alle 25-vuotiaita. Älä KOSKAAN unohda saksalaisia. Mestaruuskerroin 6,00, mitalikerroin 2,60.

Argentiina

Argentiinalla on paljon todistettavaa ensi kesän MM-kisoissa. Lisämotivaattoriksi joukkue tuskin kuitenkaan tarvitsee muuta kuin mahdollisuuden voittaa maailman ykköspokaali vihatun naapurinsa takapihalla. Paljon odotuksia ladataan Lionel Messin harteille. Kirppu ei ole koskaan ollut parhaimmillaan maajoukkueessa. Gonzalo Higuainin, Sergio Agüeron ja Carlos Tevezin muodostama hyökkäyskolmikko tulee olemaan kisojen pelätyin. Argentiina keksii kuitenkin aina jonkin tavan sössiä asiansa. Joukkuetta valmentaa nyt entinen Sheffield Unitedin ja Leeds Unitedin pelaaja Alejandro Sabella, jonka valmennus lienee dynaamisempaa kuin Argentiinan edellisen MM-kisavalmentajan, erään Diego Maradonan luotsaus. Historia kertoo, että eteläamerikkalaisilla joukkueilla on tapana voittaa Etelä-Amerikassa pelattavat MM-kisat, joten jos et luota Brasiliaan, Argentiina voi olla oikea valinta. Mestaruuskerroin 6,00, sijakerroin 2,80.

Englanti

Roy Hodgsonin suojateilla on vielä työmaata, jotta MM-kisapaikka edes aukeaa, mutta eiköhän Englanti nähdä Brasiliassa. Taannoinen 2-2-tasapeli Maracanalla Brasiliaa vastaan osoitti, että Englanti pystyy edelleen kiusaamaan maailman huippumaita. Parasta peliään pelaavaa Brasiliaa vastaan Englanti olisi kuitenkin vaikeuksissa. Odotukset Englantia kohtaan pienenvät turnaus turnaukselta, ja paineettomuus voi muodostua Kolmen leijonan eduksi. Jack Wilsheren, Wayne Rooneyn, Alex Oxlade-Chamberlainin ja Frank Lampardin on oltava pelikunnossa ja hyvässä iskussa, jotta Englanti voisi pärjätä. Se on paljon pyydetty. Englanti voi kuitenkin yllättää. Kerroin mestaruudelle 20,00, mitaleille 6,00.

Musta hevonen: Belgia

Belgiasta odotetaan Brasilian kisojen yllättäjää (jos sitä voi kutsua yllätykseksi). Katras nuoria miehiä saavuttaa parhaan peli-ikänsä juuri sopivasti ensi kesänä. Belgia on erittäin hyvä ehdokas yltämään välieriin. Siihen tarvitaan kisapaikka karsintojen kautta (Belgia on kolme pistettä edellä Kroatiaa), jatkopaikka alkulohkosta sekä jonkin laadukkaan joukkueen, esimerkiksi Hollannin tai Italian kukistaminen. Joukkue on kuitenkin täynnä Eden Hazardin, Jan Vertonghenin, Vincent Kompanyn, Axel Witselin, Kevin de Bruynen, Moussa Dembelen, Christian Benteken ja Romelu Lukakun kaltaisia nuoria tähtiä. Ei ihme, että Belgia on loistava musta hevonen. Mestaruuskerroin 20,00, sijoitus kolmen joukossa 6,00.

Lyö vetoa tulevasta maailmanmestarista täällä!