Naisten EM: Emäntämaa Ruotsi aloittaa kisansa Tanskaa vastaan


Naisten EM-kisat alkavat tänään Ruotsissa. Emäntämaa aloittaa urakkansa kohtaamalla Tanskan, joka perinteisesti on ollut alakynnessä maiden välisissä kohtaamisissa.

Tanskakin on kuitenkin kovan tason tekijä naisten jalkapallossa. Keskinäisistä 46 ottelusta voitot ovat menneet Ruotsille 24-11, tasapeliin maat ovat päätyneet 11 kertaa. Maaliero on Ruotsin eduksi 70-42. Myös panoksellisissa karsinta- ja arvokisaotteluissa Ruotsi on edellä voitoin 7-3. Näissä ympyröissä maat ovat pelanneet neljä tasapeliä.

Joukkueiden edellisessä kilpailullisessa ottelussa nähtiin tofellista draamaa. Karsinnoissa vuoden 2010 MM-kisoihin Tanska johti avausjakson päätteeksi 2-0, mutta Ruotsi tuli 94. minuutilla tasoihin ja nappasi jatkopaikan. Sittemmin joukkueet ovat kohdanneet vain kerran. Ruotsi oli vuoden 2011 Algarve Cupissa vahvempi maalein 3-1.

Ruotsi pääsi kisoihin emäntämaana automaattisesti, mutta se on harjoitusotteluissaan ollut hyvässä iskussa. Viimeisessä valmistavassa ottelussaan sinikeltaiset ottivat vakuuttavan voiton Englannista. Ruotsin avauskokoonpano on melko vakiintunut, vaikka avausottelun alla onkin väläytelty, että 22-vuotias Olivia Schough saisi näyttöpaikan oikealla laidalla. Samalla Josefine Öqvist putoaisi penkille.

Tanska puolestaan on harvoin jäänyt lopputurnauksen ulkopuolelle. Tällä kertaa juutit tulivat kisoihin lohkoykkösenä. Karsintaurakka alkoi kuudella peräkkäisellä voitolla.

Ruotsin valmentaja Pia Sundhage on naisten jalkapallossa alansa huippua. Viime kesänä hän luotsasi Yhdysvaltojen naiset olympiakultaan. Sundhagen USA kohtasi Tanskan Algarve Cupissa kolmesti ja voitti jokaisen näistä otteluista.

Emäntämaat ovat aloittaneet turnauksen voitokkaasti viimeisinä vuosina. Vuoden 2009 EM-kisoissa Suomi voitti Tanskan Helsingissä maalein 1-0. Vuonna 2005 Manchesterissa Englanti puolestaan voitti Suomen 1-0. Vuonna 2001 Saksa voitti Ruotsin Erfurtissa, ja vielä vuonna 1997, jolloin kisaemännyys jaettiin, sekä Norja että Ruotsi voittivat avausottelunsa. Tämäkin saattaa olla yksi syy siihen, että Ruotsi on keskiviikkona ennakkosuosikki kertoimella 1,55. Lotta Schelin oli valmistavassa Englanti-ottelussa jatkuva uhka vastustajalle. Tanskaa vastaan hänen avausmaalikertoimensa on 3,90.

Lyö vetoa EM-kisoista täällä!