Nuorten EM-kisoissa välierät


Jalkapallon nuorten EM-kisojen finalistit ratkaistaan lauantai-iltana pelattavissa välierissä. Finaalipaikkaa tavoittelevat Portugali, Saksa, Tanska ja Ruotsi.

Portugali 3,50, tasapeli 3,30, Saksa 2,15

Portugalia ja Ruotsia povattiin B-alkulohkon peränpitäjiksi, mutta juuri nämä kaksi joukkuetta ampaisivat Italian ja Englannin nenän edestä jatkoon. Portugali voitti avausottelussaan Englannin ja pelasi tasapelit Italian ja Ruotsin kanssa.

Portugali on kenties kisojen yhteenhitsautunein joukkue. Portugali pitää palloa paljon ja liikuttaa pelivälinettä vauhdikkaasti sekä lyhyillä että pitkillä syötöillä. Omassa päässä lusitaaneilla on kaksi pääpelivoimaista topparia, jotka osaavat myös avata peliä. Ryhmän suurimpiin tähtiin kuuluva William Carvalho suojelee puolustuslinjaa keskikentän pohjalla erittäin hyvin ja jakaa myös komeita puolenvaihtoja.

Ylempänä keskikentällä Portugalilla on enemmän pallollista taitoa kuin kenties millään muulla joukkueella. Sergio OliveiraJoão Mario ja Monaco-tähti Bernardo Silva vaihtavat jatkuvasti paikkoja keskenään ja ovat lähes koko ajan vaarallisia.

Saksa puolestaan selvitti tiensä B-lohkosta jatkoon kahdella 1-1-tasapelillä Serbiaa ja Tshekkiä vastaan sekä 3-0-voitolla Tanskasta. Toinen puoliaika Tanskaa vastaan oli Saksalta todella vakuuttava, mutta muuten Horst Hrubeschin ryhmä ei ole päässyt vielä parhaalle tasolleen.

Toisaalta Saksalla on paljon potentiaalia, ja se on turnauksen aikana pystynyt löytämään aina uuden vaihteen, kun sitä on tarvittu. Serbiaa vastaan se piristyi huonon alun jälkeen, Tanskan joukkue iski kanveesiin toisen jakson alussa ja Tshekkiä vastaan Saksa kesti isäntien loppurynnistyksen. Välierässä omalle parhaalle tasolleen pitäisi kuitenkin päästä jo ennen kuin on pakko.

Portugali pyrkinee tässäkin ottelussa pelaamaan omaa, pallollista peliään. Saksan hyökkäyspelin avain on saada Carvalho liikkeelle puolustuslinjan edestä, jolloin hyökkäyskolmannekselle syntyy tilaa. Yksikään vastustaja ei ole vielä toden teolla haastanut Portugalin puolustuslinjaa, mutta Saksalla on kaikki edellytykset kiusata Portugalin puolustajia fyysisyydellä. Saksan hyökkääjistä etenkin laituri Amin Younes ja hyökkääjä Kevin Volland pelaavat vahvaa turnausta.

Ottelu on ennakkoon erittäin tasainen, joskin tähän mennessä Portugali on pystynyt pelaamaan omaa peliään hieman vakuuttavammin.

Tanska 2,15, tasapeli 3,30, Ruotsi 3,50

Pohjoismaiden kohtaamisessa vastakkain ovat vahva finaaliehdokas ja haastaja. Tanskalla on koossa todella kova joukkue, joka otti alkulohkossa voitot Tshekistä ja Serbiasta.

Välissä Tanska kärsi tappion Saksalle, mutta sekin tulos jätti hieman jossiteltavaa. Tanska jätti kamppailussa penkille pienistä vammoista kärsineet Frederik Sörensenin ja Pierre Höjbjergin sekä ykköshyökkääjänsä Viktor Fischerin. Päävalmentaja Jess Thorup saattoi jopa Tshekki-voiton jälkeen laskelmoida, että Saksalle on varaa hävitä, ja jatkopaikka pysyy silti omissa käsissä.

Päätöskierroksella Serbiaa vastaan Tanska pelasi takareisivaivasta Sörenseniä lukuunottamatta käytännössä parhaalla miehistöllään, ja jälki oli sen mukaista. 2-0-voitto toi lohkon ykkössijan. Materiaaliltaan todella kova Tanska lähtee välierään pienenä ennakkosuosikkina.

Olisi kuitenkin silkkaa typeryyttä pitää Ruotsin finaalipaikkaa poissuljettuna. Ruotsi on todellinen mestari nousemaan ahdingosta voittoon. Karsinnoissa joukkue varmisti lohkovoiton lisäaikamaalilla viimeisessä ottelussa. Play-off-kierroksella Ruotsi hävisi ensimmäisen osaottelun Ranskalle 0-2, mutta nousi kotona 4-1-voittoon - jälleen loppuhetkien draaman jälkeen.

Itse kisoissa sinikeltaiset tasoittivat Italia-ottelun alivoimalla, hankkivat vastustajallekin ulosajon ja iskivät voitto-osuman pilkulta. Lohkovaiheen päätösottelussa Portugalia vastaan Ruotsi iski jälleen loppuhetkillä, kun Simon Tibbling laukoi välieräpaikan tuoneen 1-1-tasoituksen.

Ruotsin tasosta eivät kerro vain toistuvat ihmenousut. Kyseessä on myös erittäin kova joukkue, ja nimenomaan joukkue.

Ruotsin nimilista kalpenee muille välieräjoukkueille, mutta yhteispelin tasoa ja sitoutuneisuutta mitattaessa Ruotsi kuuluu vähintään neljän parhaan joukkoon. Melko suoraviivaisesti pelaavan Ruotsin futis ei aina ole kaikkein kauneinta, mutta jokainen pelaaja tietää tehtävänsä kentällä eikä anna tuumaakaan periksi.

Ruotsin joukkueen tärkeimmät yksilöt ovat keskikentän keskustan Oskar Lewicki ja Oscar Hiljemark. Etenkin Lewicki pelaa vahvasti puolustussuuntaan ja tekee tärkeää työtä keskikentällä. Hiljemark on kaksikosta pelintekovoimaisempi, mutta myös hän tasapainottaa peliä hyvin. Ruotsilla olisi keskikentälle hyviä hyökkääviäkin vaihtoehtoja, mutta todennäköisesti Håkan Ericsson haluaa kentälle nimenomaan puolustusosaajia.

Kärjessä Isaac Kiese Thelin on loistavasti palloja pudottava target, joka sopii Ruotsin pelityyliin kuin nyrkki silmään. Toisena hyökkääjänä pelaava John Guidetti on puolestaan vaarallinen viimeistelijä. Tanskalla on keskikentällä paljon pelintekovoimaa, mutta jos puolustuslinja jää liian yksin Ruotsin hyökkäyksiä vastaan, vaikeuksia voi olla luvassa. Myös tässä ottelussa maalin voitto jommallekummalle joukkueelle haiskahtaa todennäköiseltä - eikä olisi yllätys, jos ratkaisu haettaisiin jatkoajalta rai rangaistuspotkuista.

Lyö vetoa nuorten EM-kisoista täällä!