Nuorten MM, B-lohko: Suomella sekä tähtiä että kysymysmerkkejä


Suomi pääsee nuorten MM-kisoihin hyvistä asetelmista, sillä B-lohko on A-lohkoa heikkotasoisempi. Pikkuleijonilla on hyvät mahdollisuudet lohkovoittoon saakka, mutta mitä tapahtuu pudotuspeleissä nopeaa tempoa suosivia ryhmiä vastaan?

SUOMI (lohkovoiton kerroin 1,90)

Pikkuleijonat lähtevät nuorten MM-kotikisoihin erinomaisista lähtökohdista, jos pelaajalistaa on katsominen. Etenkin hyökkäyspää vilisee ikäluokan huippulupauksia. Mikko RantanenSebastian AhoPatrik LaineKasperi Kapanen ja Jesse Puljujärvi muodostavat viisikon, joka ei kalpene yhdenkään muun kisajoukkueen kärkihyökkääjistölle. Leveyttäkin on mukavasti. Esimerkiksi siitä käy se, että vahvaa OHL-kautta pelaava Juho Lammikko voi joutua tyytymään alaketjujen rooleihin.

Nimekkäästä hyökkäyksestä huolimatta Suomen joukkueessa on isoja kysymysmerkkejä penkin takana ja puolustuspäässä.

Ykkösmaalivahtina kisoihin lähtee JYPin Veini Vehviläinen, joka osoitti jo viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa pystyvänsä huippusuorituksiin kovassa paikassa. Vehviläinen on pelannut pääosin vahvan kauden SM-liigassa, mutta mukaan mahtuu nuorelle pelaajalle tyypillistä ailahtelua. Siihen ei ole lyhyessä kisarupeamassa juurikaan varaa. Kakkosvaihtoehto Kaapo Kähkönen ei ole säväyttänyt maajoukkuepaidassa.

Puolustuksessa Suomella on melko tasokkaita pelaajia, mutta nippu huutaisi yhtä tai kahta selkeää profiilipuolustajaa. OHL:ssä uurastavilla Olli Juolevilla ja Vili Saarijärvellä sekä HPK:n Joni Tuulolalla on iso vastuu kannettavanaan. Kuka tuo takalinjoille tarvittavaa fyysisyyttä? Esimerkiksi Niko Mikkolan ja Eetu Sopasen raamit riittävät fyysiseen peliin, mutta onko heistä muuten vastuunkantajiksi MM-tasolla?

Kolmas suuri kysymysmerkki liittyy joukkueen taustoihin. U20-maajoukkueen toiminta on ollut tempoilevaa, mikä näkyy myös kisajoukkueessa. Jukka Jalosen aikakausi Pikkuleijonien peräsimessä on ollut (ja tulee jäämään lyhyeksi). Jalonen tunnetaan vahvasta kiekkokontrollistaan, mutta nuorten maajoukkueen peräsimessä Jalonen on pyrkinyt suoraviivaistamaan peliään, mutta tulosten kanssa on vähän niin ja näin.

Kovatempoisia joukkueita vastaan suoraviivaisuutta on näkynyt, mutta silloin Suomi pelaa vastustajan ehdoilla. Alhaisemmassa vauhdissa nähdään usein tyypillistä jukkajalonen-lätkää, mutta joukkuepeli vaikuttaa hieman hajanaiselta.

Suomi hyötyy kiistatta siitä, että se pelaa ennakkoon helpommassa alkulohkossa, jossa Pikkuleijonien pitäisi yltää rutiinilla kahden parhaan joukkoon. Todellinen mittari on edessä viimeistään välierässä, kun vastaan tulee USA:n, Kanadan tai Ruotsin kaltainen kovatempoinen joukkue. Pysyykö Suomi siinä vaiheessa kyydissä mukana, jos ja kun alkulohkon pelit ovat hidastempoisempia vääntöjä?

Seuraa häntä:

Mikko Rantanen kuului jo vuoden takaisissa kisoissa Pikkuleijonien parhaimmistoon, ja menneen vuoden aikana TPS-kasvatista on tullut entistäkin parempi pelaaja. Ensin Rantanen nousi kevätkaudella 2015 TPS:n profiilipelaajaksi, tällä syyskaudella ikäistään kypsempi hyökkääjä on tehnyt NHL-debyyttinsä ja esittänyt huippuotteita AHL:ssä. Kapteeni on Suomen joukkueen tärkein yksilö.

VENÄJÄ (2,00)

Aiemmin Venäjä luotti nuorten kisoissa sitkeästi oman maansa sarjojen pelaajiin. Nyt mukana on peräti kymmenkunta lupausta Pohjois-Amerikasta.

Metallurg Novokuznetskin Kirill Kaprizovia lukuunottamatta Venäjän profiilinimet tulevat Pohjois-Amerikan sarjoista. Siitä on eittämättä apua varsinkin pudotuspeleissä, kun vastaan tulee nopeaan pelitempoon pyrkivä joukkue.

Venäjän joukkueen rutiinitaso on ylipäätään varsin hyvällä mallilla. Pohjois-Amerikassa urakoivien pelaajien lisäksi moni joukkueen jäsen saa säännöllisesti peliaikaa KHL:ssä. Ainakin teoriassa valmiuksia on sekä perinteiseen eurooppalaistyyliseen ison kentän jääkiekkoon että pohjoisamerikkalaiseen vauhtilätkään. Päävalmentaja Valeri Bragin luottanee varsinkin jatkopeleissä viimeksimainittuun.

Taitava ja nopea ryhmä ratkaissee lohkovoiton kohtalon Suomen kanssa. Venäjä ei ole kuumin ehdokas mestariksi, mutta yllätysvalmiilla ryhmällä on eväitä päätyyn saakka.

Seuraa häntä:

Milwaukee Admiralsin hyökkääjä Vladislav Kamenev on Venäjän joukkueesta kovimmalla tasolla pelaava pelaaja. Kamenev on jo nyt tehnyt AHL:ssä ammattilaisuransa yhden kauden piste-ennätyksen. Nashvillen toisen kierroksen varaus vuodelta 2014 on raamikas, monipuolinen paketti, joka pystyy sekä tekemään likaista työtä kulmissa että päättämään hyökkäyksiä hyvällä laukauksellaan.

TSHEKKI (6,25)

Tshekin juniorituotannon taso on ylipäätään hiipunut, mikä luonnollisesti näkyy alle 20-vuotiaiden kisajoukkueessa.

Lupaavat tshekkijääkiekkoilijat lähtevät usein jo nuorena Pohjois-Amerikkaan. Myös Helsinkiin tulevassa joukkueessa on puolisen tusinaa pelaajaa Pohjois-Amerikan juniorisarjoista. Etenkin Pavel ZachaltaMichael Spacekilta ja Simon Stranskylta odotetaan onnistumisia.

Niitä Tshekki toden teolla tarvitsee, sillä joukkueen perustaso ei häikäise. Mukana on vajaan parin kentällisen edestä Tshekin liigapelaajia, joiden takaa harmaassa massassa on lukuisia pelaajia Tshekin kakkostasolta. Tshekin pääsarjakaan ei kuulu Euroopan kovatempoisimpiin, ja kakkostason pelaajille tulee MM-kisoissa jo toden teolla kiire.

Jatkopaikka aukeaa rutiinisuorituksella, puolivälieriä pidemmälle Tshekillä ei pitäisi olla mitään asiaa.

Seuraa häntä:

OHL-joukkue Sarnia Stingin sentteri Pavel Zacha kelpasi viime kesän NHL-draftissa New Jersey Devilsille koko tilaisuuden kuudentena pelaajana, mikä kertoo olennaisen sentterin kyvyistä. Raamit ovat kunnossa, laukaus ja mailankäsittely huippuluokkaa ja fyysiseenkin peliin on sekä valmiuksia että halua. Tshekin tärkein yksilö.

SLOVAKIA (51,00)

Slovakiaan pätevät monet Tshekin yhteydessä mainitut faktat, paitsi että Slovakian tilanne on vielä hankalampi. Todellisia huippulupauksia ei juuri ole, Pohjois-Amerikan avut ovat harvassa ja kotimaan sarjojen taso ei yksinkertaisesti riitä valmistamaan pelaajia tämän tason kekkereihin.

U20-ikäluokan Slovakiassa vaikuttavat pelaajat ovat syksyn aikana pelanneet omana joukkueenaan Slovakian liigajoukkueita vastaan. Slovakia U20 on voittanut 16 ottelustaan vain yhden. Pari kentällistä tästä joukkueesta on mukana Helsingissä. Se kertoo olennaisen.

Valko-Venäjän läsnäolo samassa lohkossa avaa oven pudotuspeleihin, mutta puolivälierässä Slovakia oppii nopeasti, missä kaappi seisoo.

Seuraa häntä:

Tshekin tavoin Pohjois-Amerikassa pelaavien pelaajien tärkeys korostuu MM-kisoissa. USHL:n Green Bay Gamblersin maalivahdin Adam Huskan on pysäytettävä kiekko poikineen ja pidettävä Slovakia peleissä edes jossain määrin mukana.

VALKO-VENÄJÄ (201,00)

Lohkon jumbosijan haltijaa ei tarvitse arvuutella. Pääosin Valko-Venäjän sarjojen pelaajista koostuva joukkue ei millään mittarilla yllä edes Slovakian tasolle. Tanskan kaataminen todennäköisessä putoamiskarsinnassa on Valko-Venäjän mestaruus. Pisteenkin nappaaminen alkulohkosta on kovan työn takana.

Seuraa häntä:

Puolustaja Stepan Falkovski (Ottawa 67's) pelaa hyvää tulokaskautta OHL:ssä. Hän ja Dinamo Minskissä pienessä roolissa KHL:ää pelaava Dmitri Buinitski ovat ainoat, jolle nuorten MM-kisataso ei ole aivan tähtitieteellinen.