Saksa-Argentiina: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Argentiinan kannalta suurin uutinen on se, että Hollantia vastaan vaihdosta peliin tullut Sergio Agüero pystyy pelaamaan ainakin jonkin verran. Ezequiel Lavezzi on kuitenkin todennäköisesti avauksessa Agüeron sijaan. Puolivälierässä Belgiaa vastaan reisilihakseensa ensimmäisen asteen repeämän saanut Angel Di Maria on juossut harjoituksissa. Olisi kuitenkin suuri yllätys, jos hän pelaisi loppuottelussa.

Saksalla ei ole loukkaantumishuolia. Joukkue aloittanee samalla kokoonpanolla kuin välierässä Brasiliaa vastaan.

SAKSAN FLOW'N KATKAISEMINEN

Saksa näytti tiistaina pysäyttämättömältä, kun se jyräsi Brasilian läpi kerrantoisensa jälkeen. Argentiinan keskikenttä on kuitenkin paljon kovempi haaste. Javier Mascherano pelaa loistavaa turnausta. Lisäksi Argentiina on niin organisoitu ja kompakti, että Saksa ei saa läheskään yhtä paljon tilaa kuin Brasiliaa vastaan. Tämä nostaa mieleen neljän vuoden takaisen kysymyksen: niin loistava vastaiskujoukkue kuin Saksa onkin, pystyykö se pelaamaan proaktiivisesti, kun vastustaja tulee lähes varmasti makaamaan syvällä ja panostamaan puolustamiseen?

MESSIN PYSÄYTTÄMINEN

Saksan ongelma on ilmiselvä. Puolivälierän Ranska-voiton perusteella Sami Khediran ja Bastian Schweinsteigerin yhteispeli keskikentällä palautti tasapainon peliin. Brasiliaa vastaan sitä balanssia ei kuitenkaan testattu kunnolla. Ranskaakin vastaan Saksa pääsi jo alussa johtoon erikoistilanteesta ja pystyi sen jälkeen puolustamaan. Joukkueella ei ollut mitään syytä lähteä hyökkäämään määräänsä enempää.

Emme siis vielä tiedä, ovatko Saksaa karsinnoissa ja neljässä ensimmäisessä kisaottelussa vaivanneet puolustusongelmat historiaa. Saksan puolustukselle ei voisi olla suurempaa haastetta kuin Lionel Messi. Messi on läpi turnauksen pelannut kuin ovelin salamurhaaja: hän on kytännyt kaikessa hiljaisuudessa ja hoitanut tehtävänsä heti, kun pienikin tilaisuus on auennut.

Hollannin Nigel de Jong piti Messin pimennossa. Lisäksi Ron Vlaar nousi kolmen miehen puolustuslinjasta avuksi, ja Georgino Wijnaldum tuli tueksi keskikentältä. Saksa pelaa neljän miehen puolustuslinjalla, eikä se voi käyttää yhtä topparia Vlaarin tavoin. Khediran ja Schweinsteigerin on pelattava vähemmän aggressiivisesti kuin Brasiliaa vastaan, jotta Messi pysyisi kurissa.

ARGENTIINAN LAITAPAKIT

Brasiliaa vastaan Thomas Müller teki Marcelon takana pahojaan iskien jatkuvalla syötöllä vasemman laitapakin taakseen jättämään tilaan. Marcos Rojoa vastaan samanlaisia tilaisuuksia tulee vain vähän. Ennen turnausta Rojoa pidettiin Argentiinan heikkona lenkkinä, mutta mies on pelannut hienon turnauksen. Rojo tulee pysymään alhaalla ja pelaamaan paljon puolustavammin kuin Marcelo. Toisella laidalla Pablo Zabaleta lähtee tukemaan hyökkäyksiä, mikä antaa Mesut Özilille puolustusvelvoitteita. Yleensä Özilille ei puolustaminen ole juuri maistunut.

EDELLINEN KOHTAAMINEN

11 nyky-Saksan ja kahdeksan nyky-Argentiinan pelaajaa oli mukana neljä vuotta sitten Kapkaupungissa, kun Saksa voitti MM-puolivälierässä Argentiinan 4-0. Nyt Argentiinan joukkue on kuitenkin erittäin erilainen: paremmin valmennettu ja tiiviimpi.

Myös Saksa on kehittynyt, eikä se ole yhtä paljon vastahyökkästen varassa kuin aiemmin. Argentiinan ottamat edistysaskeleet ovat kuitenkin merkittävämpiä.

"Se oli kova isku. Olimme pelanneet MM-kisoissa hyvin, mutta Saksaa vastaan mikään ei onnistunut. Tolppalaukaus ja kaikki ne maalintekopaikat...Mutta siitä on neljä vuotta, ja toivon, että teemme nyt asioita paremmin kuin silloin. Olemme kasvaneet paljon. Avausottelusta lähden joukkuetta on kritisoitu paljon ja kokoonpano on muuttunut. Joukkue pelaa kuitenkin henkensä edestä. Pelaajat tappaisivat toistensa puolesta", lausui maalivahti Sergio Romero.

YHTEENVETO

Välierävoittonsa jälkeen Saksa on ymmärrettävästi vahva ennakkosuosikki. Jos Saksa tekee nopean avausmaalin, se voi voittaa selvästikin, koska silloin Argentiina joutuisi ottamaan aloitteen ja Saksa nautiskelisi vastahyökkäyksissä. Jos taas Argentiina onnistuu turhauttamaan Saksan, on helppoa veikata eteläamerikkalaisten iskevän maalin vastaiskusta, etenkin kun Gonzalo Higuain ja Lavezzi vaikuttavat pääsevän iskuun vammojensa jäljiltä.

Puoliaika/lopputulos-vedon yhdistelmä taukotasapeli/Argentiinan voitto antaa hienon kertoimen 7,50.

Lyö vetoa MM-finaalista täällä!