Sveitsi-Ecuador: asiantuntijat ennakoivat


Brasilian MM-kisat jatkuvat sunnuntaina kolmella ottelulla. Päivä alkaa Sveitsin ja Ecuadorin kohtaamisella. Sveitsi-asiantuntijamme Ben Lyttleton ottaa mittaa Ecuador-kollegastaan Rubert Freyerista ennen ottelua.

KOKOONPANOT:

Lyttleton: Sveitsin leirissä ei ole loukkaantumisia. Ottmar Hitzfeldin isoin päätös on kymmpipaikalla: kuka pelaa hyökkääjä Josip Drmicin takana? Vaihtoehtoja ovat valmistavissa harjoitusotteluissa heikosti esiintynyt Granit Xhaka sekä Admir Mehmedi, joka on kyllä hyvässä vireessä, muttei muuten ole tarpeeksi laadukas pelaaja MM-tasolla. Jokerikorttina olisi Xherdan Shaqirin siirtäminen oikealta laidalta keskelle, mutta juuri Shaqirin ja oikean laitapakki Stephan Lichsteinerin yhteistyö tuo Sveitsin peliin paljon luovuutta.

Fryer: Reinaldo Ruedan isoin huolenaihe on keskikenttäpelaaja Christian Noboan pelikunto. Noboa sai kolhun Englantia vastaan, mutta pystynee pelaamaan. Segundo Castillo joutui jo jättämään kisat väliin loukkaantumisen takia, joten Rueda haluaa pitää kiinni ainakin keskikenttänsä toisesta puoliskosta. Keskustan kaksikko on todella tärkeä Ruedan 4-4-2:ssa. Enner Valencia pelaa kärjessä Felipe Caicedon kanssa, Antonio Valencia ja Jefferson Montero uurastavat laidoilla.

VIRE:

Lyttleton: Viime vuonna Sveitsi voitti harjoitusottelussa Brasilian. Viimeisten viikkojen tulokset ovat olleet hyvä, joskaan eivät tajunnanräjäyttäviä. Sveitsi voitti Jamaikan 1-0 ja Perun 2-0. Tärkeintä oli kuitenkin loukkaantumisten välttäminen. Joukkueessa on hyvä henki ja luottamus siihen, että Sveitsi pystyy nousemaan kisojen mustaksi hevoseksi.

Fryer: Ecuador on voittanut ennen MM-kisoja vain yhden seitsemästä edellisestä ottelustaan. Englanti-tasapelissä (2-2) ja toukokuun Hollanti-ottelussa oli kuitenkin paljon positiivistakin. Luovuuden puute on edelleen ongelma keskikentällä. Christian Benitezin traagisen kuoleman myötä keskikentän ja hyökkäyksen välistä puuttuu linkki. Kymmenen tehtyä maalia viimeiseen viiteen harjoitusotteluun on yllättävän mukava määrä, mutta Rueda tietää, että Ecuadorin on pelattava tiiviisti ja kurinalaisesti suojellakseen heikkoa puolustuslinjaa.

VALMENTAJIEN SUUSTA:

Ottmar Hitzfeld: "Ehkä me voimme kirjoittaa historiaa. Haluamme menestyä Brasiliassa. Se tarkoittaa puolivälieriä. Saavutus oli Sveitsille historiallinen. Se on tavoitteeni."

Reinaldo Rueda: "Tämä turnaus merkitsee kaikille todella paljon. Kahden intensiivisen karsintavuoden jälkeen olemme osoittaneet, mihin ecuadorilaiset pystyvät. Sukupolvenvaihdos on tehty."

AVAINPELAAJAT

Lyttleton: Gokhan Inler. Kapteeni on varsin sisäänpäinkääntyvä, ja hänen valintansa kapteeniksi Alex Frein tilalle kolme vuotta sitten oli yllätys. Inlerin vahvuus turkkilaistaustaisena pelaaja on kuitenkin ollut monikulttuurisen maajoukkueen yhdistäminen ja uusien pelaajien integroiminen ryhmään. Aiemmin Sveitsin maajoukkue on usein klikkiytynyt. Kentälläkin Inler on Sveitsin sydän: hän on avainroolissa pelitempon säätelemisessä, aivan kuin seurajoukkueensa Napolin paidassa.

Fryer: Silloin kun Jefferson Montero tekee tulosta, hän voittaa otteluita joukkueelleen. MM-kisoissa ei ole montaa Morelian laiturin veroista kuljettajaa ja harhauttajaa yhdellä yhtä vastaan. Montero voi mennä vasemmalle tai oikealle tai suoraan vastustajan "läpi". Erittäin mielenkiintoisella (ja turhauttavalla) lupauksella on potentiaalia nousta lohkovaiheen tähdeksi.

PELIVIHJE:

Lyttleton: Josip Drmicin (3,95) ja Gokhan Inlerin (9,00) maalit. Yhdeksän kuukautta sitten Sveitsillä oli loistava luova kolmikko, mutta huippuluokan hyökkääjä puuttui. 17 maalia Nürnbergin paidassa tehdeen Drmicin myötä hyökkääjäkin on saattanut löytyä. Drmic takoi tehonsa putoajan riveissä ensimmäisellä Bundesliiga-kaudellaan ja ansaitsi siirron Bayer Leverkuseniin. Myös Inler tuo uhkaa laukauksillaan rangaistusalueen ulkopuolelta.

Fryer: Ecuador teki CONMEBOL-alueen karsinnoissa vähiten maaleja: vain 1,25 per ottelu. Sveitsin leirissä on sentään ymmärretty, että vastustajan kenttäpuoliskolla on maaliverkko, mutta peleihini nousee silti tasapeli ja alle 2,5 maalia kertoimella 3,50. Monterolla on tapana tehdä upeita asioita ilman tulosta, joten Monteron tolppa- tai ylärimalaukaus kertoimella 18,00 on hauska veto.

TULOSVEIKKAUS:

Lyttleton: 2-1, 11,50

Fryer: 1-1, 6,50

Lyö vetoa ottelusta täällä!