Sveitsi-Englanti: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Viime keskiviikon niukan Norja-voiton jälkeen Englannin päävalmentaja vihjasi, että Kolme leijonaa saattaa lähteä varovaisesti Sveitsi-otteluun. "Maanantaina me saatamme olla kuin Norja. Sveitsin on voitettava meidät. Me saatamme joutua puolustuskannalle, emmekä voi hallita pitkiä jaksoja kuten tänään. En usko, että Sveitsi pelaa kotonaan meitä vastaan samoin kuin Norja", Hodgson ennakoi.

Tästä voidaan päätellä, että Englanti aloittaa Norja-ottelun kaltaisella kokoonpanolla, vaikka peli parani kolmen keskikenttään siirtymisen jälkeen. Loukkaantunut Daniel Sturridge jää toki sivuun. Toppareina pelaavat Phil Jones ja Gary Cahill, kunhan viimeksimainittu toipuu nilkkavammasta. John Stones avaa oikeana pakkina, ja keskikentän keskustassa pelaavat Jack Wilshere ja Jordan Henderson.

Sveitsi ei ole vielä pelannut uuden valmentajansa Vladimir Petkovicin alaisuudessa. Petkovic suosii yleensä 4-2-3-1:tä tai 4-3-3:a. 4-2-3-1 toimi hyvin edellisen valmentaja Ottmar Hitzfeldin alaisuudessa, joten ryhmityksen muutokseen ei ole syytä uskoa. Kärjessä aloittaa joko Josip Drmic tai Haris Serafovic. Kärjen takana pelaavan kolmikon muodostavat Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri ja Admir Mehmedi.

EDELLINEN KOHTAAMINEN

Joukkueiden edellisestä keskinäisestä ottelusta on niin paljon aikaa, ettei ottelulla ole juuri käytännön merkitystä. Maat kohtasivat joka tapauksessa vuoden 2012 EM-kisojen karsinnoissa. Englanti voitti Baselissa 3-1. Sen ottelun sveitsiläisistä tänään nähdään kentällä vain Stephan Lichsteiner, joka lensi tuolloin ulos.

Enemmän painoarvoa voi kuitenkin antaa Wembleyllä kesäkuussa 2011 pelatulle ottelulle. Keskellä uudelleenrakennusta ollut Sveitsi pelasi jouhevasti 2-2-tasapelissä. Sen ottelun kokoonpanosta mahdollisesti jopa seitsemän sveitsiläistä pelaa myös tänään. Vastaavasti englantilaisista mukana ovat todennäköisesti vain Joe Hart, Jack Wilshere ja James Milner. Sveitsi on vakaa ja kypsä joukkue, joka on ennenkin pelannut Englantia paremmin.

ENGLANNIN 4-4-2

Englannissa vallitsi yleinen pettymyksen ilmapiiri ennen Norja-ottelua, kun selvisi, että Hodgson suunnittelee paluuta 4-4-2:een. MM-kisoissa päävalmentaja kenties antoi kuitenkin periksi julkiselle paineelle ja valitsi niin hyökkäävän joukkueen, ettei se sopinut enää hänen kuvioihinisa. Ei siis ole välttämättä ihme, että Hodgson on nyt palannut parhaiten tuntemaansa systeemiin.

MM-kisoissa Englanti vei pallonhallinnan ja maalintekopaikat sekä Italiaa että Uruguayta vastaan, mutta keskikentän pohjan heikko puolustustyöskentely kävi kalliiksi. Hodgsonin ratkaisu on oikeutettu, jos puolustus osoittautuu nyt pitävämmäksi. Sveitsin suurin ase on kärjen takana pelaava kolmen luovan pelaajan linja ja etenkin Shaqiri. Englannilta voi siis olla järkevä ratkaisu syödä Sveitsiltä tilaa kahden neljän miehen linjan voimin.

ENGLANNIN VAIHTOEHDOT

Norja-ottelun jälkeen Hodgson sanoi, että hänen joukkueensa voi pelata "eri muodoissa". Kommentti oli todennäköisesti viittaus siihen, miten peli parani, kun Danny Welbeck tuli kentälle ja ryhmitys muuttui 4-3-3:een. Ainakin alussa on todennäköisesti järkevää, että Raheem Sterling hyökkää Sveitsin keskikentän pohjapelaajien viereen jäävään tilaan ja yrittää eristää laitapakin, mutta myöhemmin Sterling saattaa siirtyä keskikentän timantin kärkeen. Sillä paikalla Sterling on ollut Liverpoolissa erinomainen etenkin hitaita puolustavia keskikenttämiehiä vastaan.

LICHTSTEINERIN ROOLI

Juventuksessa wing backina pelaava Stephan Lichsteiner kuuluu Sveitsin suurimpiin hyökkäysaseisiin. Hän nousee luontaisesti oikean pakin tontiltaan. Tästä seuraa kaksi asiaa: Lichsteinerin selustaan jää luonnollisesti tilaa, mutta samalla miehen nousut tietävät paljon puolustusvastuuta Englannin vasemman laidan pelaajalle. Kyseisen pelaajan on estettävä Lichsteineria tekemästä takakiertoja ja pelaamasta yhteen Xhakan kanssa.

MM-kisoissa Englanti ei onnistunut lainkaan suojelemaan Leighton Bainesia. Sterlingin kykyjä onnistua tässä on pakko epäillä. Lichsteinerin tuoman uhan takia James Milner saattaa aloittaa vasemmalla ja Sterling oikealla. Toisessa skenaariossa Sterling vain vaihtaa paikkaa Alex Oxlade-Chamberlainin kanssa. Oxlade-Chamberlain on ahkera ja valmis tekemään töitä puolustussuuntaan. Lisäksi Oxlade-Chamberlainin nopeus riittää Lichsteinerin taakse avautuvan tilan hyödyntämiseen.

YHTEENVETO

Sveitsi on tällä hetkellä todennäköisesti Englantia parempi joukkue, joskin uusi päävalmentaja on epävarmuustekijä. Sveitsin keskikenttä on teknisesti ylivoimainen Englantiin verrattuna, mutta Hodgsonin fokus näyttää siirtyneen: hän on päättänyt tehdä asiat omalla tavallaan, vaikka se olisikin muiden mielestä tylsää.

4-4-2 voi turhauttaa Sveitsin. Hodgsonin valinnat laitapelaajiksi ratkaisevat sen, pystyykö Englanti hyödyntämään tilaisuutensa. Luvassa on todennäköisesti melko tylsää väsytystaistelua. Lohkon kaksi parasta joukkuetta pääsee automaattisesti EM-kisoihin, joten tasapeli voisi kelvata kummallekin.

Alle 2,5 maalin kerroin 1,48 ei sytytä, kuten eivät myöskään 0-0- ja 1-1-tulosvedot (kumpikin 6,50). Parhaan kertoimen tarjoaa siis Sveitsin voitto (2,65).

Lyö vetoa ottelusta täällä!