Tutkimus: Lähes puolet suomalaisista katsoo jalkapallon MM-kisoja – Brasilia kannatetuin joukkue


Jalkapallon MM-kisat käynnistyvät Brasiliassa torstaina. Peliyhtiö Unibet selvitti suomalaisten kisakiinnostusta ja -tottumuksia. Tutkimus osoittaa muun muassa, että lähes puolet suomalaisista aikoo seurata kisoja ja viidennes (20,6 %) seuraa kisoja myös sosiaalisesta mediasta. Suomalaisten eniten kannattama joukkue on Brasilia.

Lähes joka toinen, eli 45 prosenttia suomalaisista aikoo seurata torstaina alkavia jalkapallon MM-kisoja. Naisten ja miesten välillä on selkeä ero: miehistä turnausta aikoo seurata 60 prosenttia, naisista puolestaan 30 prosenttia.                         

Viidennes suomalaisista aikoo seurata kisoja koskevaa uutisointia tai keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Some-kanavista Facebook on ylivoimaisesti suosituin, sillä kanavaa kisakeskustelun tai -uutisoinnin seurannassa hyödyntää peräti 81 % kisoja sosiaalisessa mediassa seuraavista. Vauhdilla suosiotaan kasvattavaa Twitteriä hyödyntää kolmannes kisoja somessa seuraavista.

Brasilia suomalaisten suosikkijoukkue

Reilu viidennes suomalaisista kannattaa jotain kisajoukkuetta. Miehistä joka kolmas nimesi suosikkijoukkueensa, mutta naisten keskuudessa lempijoukkue löytyy vain 13 prosentilla. Suomalaisten suosikkijoukkueeksi nousee isäntämaa Brasilia: maa sai mainintoja noin kaksi kertaa enemmän kuin Espanja ja Saksa, joita kannatettiin tasapuolisesti toiseksi eniten. Yksittäisiä kisapelaajia seuraa vain kymmenys suomalaisista – mainituimpina Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo.

Tulevien kisojen voittajasuosikiksi suomalaiset nostavat yhtä lailla Brasilian, jota kolmannes suomalaisista veikkaa MM-turnauksen mestariksi. Seuraavaksi eniten povataan Espanjan (16 %) tai Saksan (10 %) voittoa. 14 % suomalaisista aikoo myös veikata voittajaa käytännössä lyömällä vetoa jalkapallon MM-kisoista. Vedonlyöntiaikeissa miehet (22 % aikoo lyödä vetoa) ovat selvästi naisia (6 %) aktiivisempia.

”Jumalan käsi” mieleenpainuvin MM-hetki

Viidennes suomalaisista aikoo katsoa torstaina alkavia peleistä 1–5, mutta liki yhtä moni (18 %) kertoo seuraavansa yli kymmenen ottelua. Varsinaisia MM-kisojen heavy-seuraajia, eli yli 50 ottelua tapittavia, on puolestaan 3 prosenttia suomalaisista.

Kun vastaajia pyydettiin muistelemaan parhaiten mieleen jäänyttä hetkeä tai muistoa jalkapallon MM-kisojen historiasta, useimmiten esiin nousi Diego Maradona ja ”jumalan käsi”. Useita mainintoja saivat myös Zinedine Zidanen pusku päin Marco Materazzia, Pele ja Ronaldo, sekä tiettyjen maajoukkueiden voitonhetket. Sen sijaan merkittäviä suomalaishetkiä saadaan tutkimuksen mukaan odottaa vielä tovi: vain joka neljäs suomalainen uskoo, että Suomi nähdään vuoden 2016 jalkapallon EM-kisoissa.