Urheiluvuosi 2014: Mineiraon teurastus


Kesä 2014 oli jalkapallon juhlaa, kun Brasiliassa pelattiin maailmanmestaruudesta.

MM-kisoille tuttuun tapaan Brasilian kisat tarjosivat lukuisia hienoja otteluita ja yllätyksiä: Costa Rica jätti alkulohkossa taakseen kolme maailmanmestaria ja putosi vasta puolivälierien rangaistuspotkukilpailussa, maajoukkuefutista hallinnut Espanja romahti alkulohkossaan, sisukas USA herätti sympatiaa, Italian ja Englannin turnaus päättyi jo alkulohkon jälkeen (jos Englannin putoaminen käy yllätyksestä), jo ennalta tuomittu Hollanti jyräsi MM-pronssiin.

Yksittäisistä otteluista tyrmäävin oli kuitenkin isäntämaan ja Saksan välinen välieräottelu. Brasilia ei vakuuttanut missään vaiheessa turnausta, ja jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vasta rangaistuspotkukilpailu toi jatkopaikan Chileä vastaan. Puolivälierissä Kolumbia kaatui niukasti 2-1.

Vaikeuksista huolimatta Brasilialla oli kultainen mahdollisuus edetä kotikisoissaan loppuotteluun. Edessä oli enää Saksa, jonka ainoa tahra tosin oli alkulohkon tasapeli Ghanaa vastaan. Saksa tiedettiin vaaralliseksi vastustajaksi, mutta kukaan tuskin odotti, että Belo Horizontessa Brasilia kohtaisi kansallisen trauman.

Selecaon puolustus oli reikäjuustoa, ja Saksa kaasutti puolessa tunnissa 5-0-johtoon. Oscarin lohdutusmaali lisäajalla oli pelkkä kuriositeetti: Saksa voitti ottelun 7-1. Estadio Mineiraolla nähtiin täysi teurastus, jota jalkapallohullussa Brasiliassa tuskin unohdetaan koskaan.

Saksa marssi maailmanmestaruuteen voitettuaan Argentiinan jatkoajalla. Jos MM-kisat 2014 muistetaan kuitenkin vain yhdestä ottelusta, se ottelu on Belo Horizonten välierä.