Uruguay-Costa Rica: asiantuntijat ennakoivat


Etelä-Amerikan jalkapallo-oraakkeli Tim Vickery toimii Uruguay-asiantuntijanamme MM-kisojen ajan. Ennen lauantain ottelua hän saa seurakseen Costa Rica -guru Eduardo Mendezin.

KOKOONPANOT:

Vickery: Luis Suarezin toipuminen jatkuu, mutta hyökkääjän avauspaikka Costa Ricaa vastaan olisi yllätys. Edinson Cavani pelannee piikissä ja Diego Forlan hänen takanaan. Suurin kysymysmerkki Oscar Tabarezin 4-4-2-ryhmityksessä on keskikentän oikea laita. Valitseeko Tabarez vasenjalkaisen Gaston Ramirezin, joka voi leikata laidalta sisään, vai suosiiko hän dynaamisempaa Christian Stuania, joka pääsee todennäköisemmin vastustajan rangaistusalueelle?

Mendez: Huonon Irlanti-ottelun jälkeen Jorge Luis Pinton avauskokoonpano valitsee pitkälti itse itsensä. Esimerkiksi Jose Cubero, Heiner Mora ja Marco Ureña eivät esityksillään ansainneet avauskokoonpanon paikkaa Uruguay-otteluun. Itse asiassa Mora jäi lopulta pois koko kisaryhmästä, koska kuvaukset osoittivat hänen saaneen oikeaan kantapäähänsä hiusmurtuman Irlantia vastaan. Tilalle tuli Dave Myrle. Costa Rican ryhmitys on 4-5-1. Todennäköinen avaus: Keylor Navas; Junior Diaz, Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Michael Umaña, Cristian Gamboa, Christian Bolaños, Celso Borges, Yeltsin Tejeda, Bryan Ruiz, Joel Campbell.

VIRE:

Vickery: Uruguay lämmitteli voittamalla kotonaan Pohjois-Irlannin 1-0 ja Slovenian 2-0. Esitykset olivat hyviä, mutteivät loisteliaita - eli aivan kuin nyky-Uruguay yleensäkin. Matkallaan edellisten MM-kisojen välieriin Uruguay hävisi pallonhallintatilaston mutta voitti laukaustilaston jokaisessa ottelussaan. Uruguay ei välttämättä hivele silmää, mutta se osaa repiä tuloksia, etenkin kun panokset nousevat. Kaksi Montevideon viileässä illassa pelattua ottelua eivät juuri valmistaneet Fortalezan iltapäivän kuumuuteen. Joukkueella on kuitenkin ollut aikaa varautua Suarezin mahdolliseen poissaoloon sekä henkisesti että taktisesti.

Mendez: Costa Rica jäi voitoitta kahdessa viimeisessä valmistavassa ottelussaan. Tulokset eivät kuitenkaan kerro joukkueen vireestä. Japania vastaan Costa Rica pelasi Uruguay-ottelun todennäköisellä avauskokoonpanolla. Joukkue pystyi kestämään painetta ja siirtyi johtoon tappavalla, yhden kosketuksen vastahyökkäyksellä. Pinton kesken ottelun tekemät muutokset heikensivät yhteispeliä Irlantia vastaan, ja esitys oli kehno ja hajanainen. Harjoitusottelut sikseen: Costa Rica sijoittui CONCACAF-alueen karsinnoissa toiseksi, ja Pinton alaisuudessa se on jäänyt harvoin alakynteen.

VALMENTAJIEN SUUSTA:

Oscar Washington Tabarez (Uruguay): Tabarez muistutti tällä viikolla mediaa siitä, mitä hän sanoi pelaajilleen kahdeksan vuotta sitten palattuaan maajoukkueeseen. "Emme kuulu parhaisiin joukkueisiin, mutta jos luomme vahvan joukkuehengen, voimme aiheuttaa vaikeuksia kenelle tahansa." Tabarezin tapoihin ei kuulu kenenkään aliarviointi ja kaikkein vähiten Costa Rican kaltaisen nopean joukkueen väheksyminen.

Jorge Luis Pinto (Costa Rica): "Olemme onnellisia ja motivoituneita. Kohtaamme kolme entistä maailmanmestaria emmekä pelkää. Costa Rica pelaa ilman pelkoa. Emme pelkää kolmea jalkapallon suurmaata. Haluamme voittaa."

AVAINPELAAJA:

Vickery: Edinson Cavani. PSG-hyökkääjä on usein ollut oman uhrautuvaisuutensa ja ahkeruutensa uhri. Vuosien ajan hän oli nokkimisjärjestyksessä Suarezin ja Forlanin takana ja pelasi usein laidalla, jossa rooliin kuului vastustajan laitapakin seuraaminen omalle kenttäpuoliskolle. Cavani oli kuin box-to-box-hyökkääjä. Nyt Cavanilla on mahdollisuus johtaa hyökkäystä. Vastustajan heikkoudet ovat puolustuspäässä, joten katseet kääntyvät Cavaniin.

Mendez: Joel Campbellin vasen jalka on todella vaarallinen, mutta ennen kaikkea Uruguayn toppariparin on selvittävä keskityksistä kentän vasemmalta puolelta. Maajoukkuetasolla varsin tuntematon Christian Bolaños jakaa nämä keskitykset. Costa Rican vastahyökkäysten onnistuminen on kiinni siitä, pystyykö Bolaños ruokkimaan Bryan Ruizia ja Campbellia rangaistusalueella.

PELIVIHJE:

Vickery: Maxi Pereira tekee maalin, 12,00. Pereira ei tee usein maaleja maaotteluissa, mutta jalkoja oikealla laitapakilla riittää. Tämä on juuri sellainen ottelu, jossa Uruguay odottaa Pereiralta nousuja. Costa Rica pelaa usein kolmen miehen puolustuslinjalla. Pereira saattaa päästä vastustajan nousevan laitapakin selustaan yrittämään maalintekoa.

Mendez: Costa Rican pallonhallinta alle 55,5 prosenttia, 1,80. Los Ticos tuskin pitää kovinkaan paljon palloa Uruguayta vastaan. Itseään teknisempiä ja parempia vastustajia vastaan Costa Rica puolustaa yleensä viiden miehen linjalla. Yksi toppari saa lähteä vastahyökkäyksiin. Tänään kaava on juuri tämä. Costa Rican ainoa mahdollisuus saada hyvä tulos on luottaa Campbellin nopeuteen ja luoda hänelle tilaisuuksia Uruguayn iäkkäitä toppareita vastaan. Niihin tilaisuuksiin päästään jatkuvilla vastaiskuilla.

TULOSVEIKKAUS:

Vickery: 2-1, 8,50

Mendez: 2-1, 8,50

Lyö vetoa ottelusta täällä!