Viro-Englanti: taktinen ennakko


Lohkon tilanne

Karsintalohkon tilanne on tällä hetkellä hyvin sekava. Liettua voitti Viron, joka voitti Slovenian, joka voitti Sveitsin. Tämän tuloksena Englanti ja Liettua johtavat lohkoa kuudella pisteellä.

Sveitsi on vielä yllättäen nollakerhossa. On vaikea sanoa, mitä se merkitsee Englannin kannalta. Toisaalta todennäköisesti pahin kilpaaja ei ole niin paha uhkaaja kuin sen odotettiin olevan. Toisaalta neljälle muullekin joukkueelle on nyt avautunut mahdollisuus EM-kisoihin. Näin ollen karsintojen lopussa ei välttämättä enää ole tarjolla ilmaisia pisteitä, kun joukkueet eivät pelaa ilman panosta. Slovenia-voitto on varmasti nostanut virolaisten kisatoiveita huomattavasti kesään verrattuna.

Kokoonpanot

Viro jännittää Konstantin Vassiljevin pelikuntoa. Vassiljev on kesäkuisen polvivammansa jälkeen pelannut vain 47 peliminuuttia.

Torstain Liettua-tappiossa Vassiljev tuli kentälle viimeiseksi vartiksi. Viron peli parani heti. Vassiljev on pelaaja, joka hitsaa joukkueen hyökkäyksen yhteen ja toimii linkkinä keskikentän ja hyökkäyksen välillä. Lisäksi hän on henkinen johtaja. Kun Vassiljev ei pelaa, ilmassa on heti toivottomuuden tuntua, kuvaili eräs virolainen journalisti.

Viro voitti Solvenian ilman Vassiljeviakin, mutta miehen rooli on muuttunut entistä tärkeämmäksi sen jälkeen, kun Magnus Pehrsson toi maajoukkueeseen 4-2-3-1-systeeminsä. Englannin suurimmat ongelmat ovat keskikentän pohjalla. Jos joku aiheuttaa Englannille vaikeuksia, se pelaaja on Vassiljev.

Englanti selvisi San Marino -ottelusta ilman uusia loukkaantumisia ja pystyi jopa lepuuttamaan Raheem Sterlingiä ja Jordan Hendersonia toisella jaksolla.

Vastahyökkäämisen paradoksi

Karsintalohkon heikko taso aiheuttaa ongelmia Englannille.

EM-kisapaikan pitäisi aueta, mutta samalla karsintaurakka ei juurikaan kehitä joukkuetta. Jokainen voitto on vain oman ruudun hoitamista, jokainen pistemenetys taas suuri lovi ja jarru kehitykselle. Ongelma on myös taktinen.

Englannin vahvuus on joukkueen hyökkäävien pelaajien nopeus, jota punavalkoiset käyttävät vastaiskuissa. Sveitsiä vastaan Englanti pääsi hyödyntämään tätä asetta vasta tauon jälkeen, kun Sveitsi alkoi vihdoin satsata hyökkäämiseen.

Englanti teki myös toisen maalinsa vastaiskusta, kun Sveitsi haki voimalla tasoitusta. Englanti ei kuitenkaan pääse hyödyntämään parasta asettaan, elleivät sen vastustajat lähde kontrolloimaan peliä. Ennakkoon heikommat joukkueet eivät pyri siihen ottelun alussa eivätkä välttämättä edes maalin tappioasemassa. Todennäköisesti luvassa on siis turhauttava karsintaurakka, joka ei kerro paljon Englannin todellisista kyvyistä. Slovenia-ottelussa Viro piti kotonaankin palloa vain 42-prosenttisesti. Viro ei pysäköi bussia yhtä pahasti kuin San Marino, mutta hyökkääjät joutuvat silti kohtaamaan lukuisia puolustajia.

Viron nousu ottelun aikana

Kyse voi olla sattumastakin, mutta Viro on lopettanut kummankin karsintapelinsä paljon paremmin kuin se on ottelun aloittanut. Kummassakin tapauksessa parannukseen löytyi selkeä syy.

Sloveniaa vastaan Delibor Stevanovic ajettiin ulos 11 minuuttia ennen loppua. Liettua-ottelussa Vassiljev tuli vaihdosta peliin vartti ennen loppua. Hyökkäyspeliin tuli heti aivan uutta energiaa. Sloveniaa vastaan Ats Purje iski voittomaalin neljä minuuttia ennen loppua, ja Liettua-kamppailun rynnistyskin olisi hyvin voinut tuottaa tasoituksen. Tarinan opetus Englannille? Peli ei ole ohi, jos Kolme leijonaa johtaa maalilla 10 minuuttia ennen loppua.

Mahdollinen heikkous

Jos Viro lähtee puolustamaan, Englanti saattaa turvautua keskityksiin. Sellaisesta pelaamisesta tulee usein ennalta-arvattavaa, mutta tässä tapauksessa se ei välttämättä ole huonoa asia. Viron kokenut kapteeni Ragnar Klavan on kokenut ja pelaa viikosta toiseen Bundesliigaa Augsburgissa, mutta hän on parempi maassa kuin ilmassa. Hän saattaa olla vaikeuksissa Wayne Rooneyn tai mahdollisesti vaihdosta kentälle tulevan Rickie Lambertin kanssa.

Englanti pelaa timanttimuodostelmalla, joten pieneksi kysymysmerkiksi nousee se, mistä keskitykset tulevat. Henderson voi kuitenkin levittää peliä oikealla, ja Leighton Baines nousee vasemman pakin paikalta.

Yhteenveto

Viron puolustus on ollut viime aikoina pitävä. Viiden viime ottelun maaliero on 3-5. Alle 2,5 maalin kerroin 2,20 nousee peli-ideaksi.

Toinen vaihtoehto on Viron voitto 1,5 maalin etumatkalta (2,05). Lambert saattaa tulla vaihdosta kiusaamaan Klavania. Kerroin sille, että Lambert tekee ottelun viimeisen maalin, on 5,20.

Lyö vetoa ottelusta täällä!