Manchester United-Bayern München: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Manchester Unitedin nimekkäin poissaolija on polvivaivainen Robin van Persie. Suurempi ongelma saattaa kuitenkin piillä laitapakkiosastolla. Patrice Evra on pelikiellossa, joten Alexander Büttner nousee avaukseen. Rafael puolestaan vaihdettiin lauantain Aston Villa -ottelussa tauolla kireän reiden takia. Rafaelin mukaan vaihto oli pelkkä varotoimenpide, mutta hän oli sivussa myös maanantain harjoituksista. Ilman häntä United kohtaisi suuria ongelmia. Antonio Valencia saattaisi pudota keskikentältä paikkaajaksi, mutta häntäkin vaivaa jännetulehdus. Chris Smalling ja Jonny Evans harjoittelivat maanantaina, mutta heidän pelaamisensa on vielä epävarmaa.

Bayernilta puuttuvat toppari Dante (pelikielto) sekä keskikenttäpelaaja Thiago Alcantara, joka kärsi ristisidevamman lauantain Hoffenheim-tasapelissä.

UNITEDIN PUOLUSTUSPÄÄ

Jos Rafael ei pysty pelaamaan, todennäköisesti Unitedin oikeana laitapakkina pelaa joko Valencia tai Phil Jones ja toppariparina Rio Ferdinand sekä Nemanja Vidic. Aikanaan kaksikko näytti ideaalilta toppariparilta. Ferdinand oli nopea ja luki peliä hyvin, Vidic oli vahva ja aggressiivinen. Kaudella 2008-09 pelaajat siivittivät Unitedin 13 peräkkäiseen nollapeliin ja Valioliiga-ennätykseen. Loukkaantumisten ja ikääntymisen jälkeen nuo ajat tuntuvat kaukaiselta muistolta. Toisaalta tuuraajapuolustajien pelottaminen saattaa ironisesti olla vähemmän vaarallista tällaisessa ottelussa, jossa United joutuu todennäköisesti puolustuskannalle. Nyt United voi nimittäin odottaa boksin reunalla ja pitää linjat tiiviinä. Riski siitä, että Bayern pääsisi hyödyntämään tilaa Unitedin puolustuslinjan takana, pienenee. Samalla on mahdollista, että Jonesia käytetään keskikentän pohjalla "aallonmurtajana", joka voi rikkoa Bayernin hyökkäyksiä. Toisaalta United oli niin suurissa vaikeuksissa viime viikolla Manchester Cityä vastaan, että on vaikeaa kuvitella sen pystyvän häiritsemään Euroopan mestaria - etenkään reservilaitapakilla.

MUOTO


United kokeili Cityä vastaan 4-3-3-ryhmitystä ja hylkäsi kokeilun 10 minuutin jälkeen. Bayernia vastaan jonnekin jää väkisin tilaa, jota vastustaja voi hyödyntää. Jos Unitedilla olisi mitään aikomusta haastaa Bayern avoimesti, sen pitäisi käyttää kahta korkealla pelaavaa laituria, jotka haastaisivat vastustajan laitapakkeja. Unitedin keskikenttä jäisi kuitenkin tässä systeemissä varsin avoimeksi, ja kyseisellä keskikentällä on vaikeaa jopa Valioliigassa. Tämä ja David Moyesin varovaisuus huomioiden on todennäköisempää, että United vetäytyy, yrittää kestää painetta ja hakee paikkoja vastaiskuihin.

Kysymys on siis se, pyrkiikö United tähän 4-4-1-1- vai 4-3-3-muodostelmalla. 4-4-1-1:tä puoltaa se, että United saisi nopeutta vastahyökkäyksiinsä, kun Wayne Rooney pelaisi Danny Welbeckin takana. Lisäksi Rooney olisi juuri sillä paikalla, josta Philipp Lahmia voi prässätä. Lahm määrää tempon Bayernin keskikentän pohjalta. Toinen vaihtoehto olisi Dortmund-paidassa Bayernin neljä kertaa voittaneen Shinji Kagawan peluuttaminen Rooneyn takana. Puolustusvaiheessa Unitedilla olisi kaksi neljän linjaa, ja ryhmitys suojaisi laitapakkeja Arjen Robbenilta ja Franck Riberyltä. Käytettävissä olevat pelaajat muodostavat kuitenkin ongelman. Jos Jones pelaa keskikentällä rikkovassa roolissa, hänen vierellään pelaa joko Michael Carrick tai Ryan Giggs. Jos Valencia on terveenä, hän sopii luonnostaan oikealle, mutta kuka heitetään vasemmalle? Nani ei ole Moyesin suosiossa, joten Ashley Young lienee ainoa vaihtoehto.

4-3-3-järjestelmässä Jones saisi vierelleen Carrickin ja Giggsin. He pystyvät luotettavasti hoitamaan oman ruutunsa, eikä kaksikko rähmi palloa vastustajalle. Näin Rooneysta tulisi ainoa kärki ja Valencia pelaisi oikealla. Tässäkin tapauksessa vasen laita olisi kysymysmerkki. Welbeck voisi nopeudellaan aiheuttaa ongelmia Rafinhalle, mutta silloin Büttner jäisi yksin Robbenia vastaan. Jos Welbeck ei pelaa tätä paikkaa, Young jää jälleen ainoaksi vaihtoehdoksi.

BAYERNIN KOKOONPANO


Josep Guardiola on mestari viilaamaan taktiikkaansa tiettyjä otteluita varten. Hänen aivoituksiensa ennakointi on hedelmätöntä. Kun Dante on pelikiellossa, on kuitenkin turvallista olettaa, että Javi Martinez pelaa Jerome Boatengin vierellä. Keskikentällä puolestaan Lahm pelaa Bastian Schweinsteigerin vieressä, kun Thiago Alcantara on sivussa. United makaa todennäköisesti alhaalla, joten Guardiola saattaa peluuttaa Götzeä valeysinä ja Thomas Mülleriä hänen alapuolellaan. Kumpikin pelaaja on hyvä etsimään tilaa lukuisten vastustajien keskellä. Toisaalta luotsi saattaa suosia fyysisempiä Mario Mandzukicia ja Toni Kroosia. Bayernin on hyväksyttävä se, että keskitysten lähettäminen ruuhkiin on välttämätöntä, kun vastustaja yrittää vain pitää saksalaiset loitolla.

YHTEENVETO

Yllätyksiä voi tapahtua, mutta on vaikea nähdä, että United pystyisi pitämään Bayernin kurissa. Kotivoitto ei houkuttele edes kertoimella 7,15. United ei ole kyennyt luomaan mitään taannoisissa kotiotteluissaan Liverpoolia ja Cityä vastaan, joten pelivihjeeksi nostetaan Bayernin voitto nollapelillä kertoimella 2,45.