Mestarien liiga: miksi HJK menetti johtonsa


HJK pelasi keskiviikkona Apoelia vastaan erinomaisen ensimmäisen puoliajan, mutta 2-0-johto valui käsistä toisella jaksolla. Nyt Klubi tarvitsee Nikosiasta voiton (tai vähintään 3-3-tasapelin). Tässä syyt.

1. Macoumba Kandji

Tämä ei ole kovinkaan yllättävä nosto, mutta HJK:n profiilihankinnan hölmöilyjä ei voi sivuuttaa.

Jos HJK:n tavoite olisi ”vain” voittaa Suomen mestaruus, sen ei olisi koskaan tarvinnut hankkia Kandjia. Kandji hankittiin avainrooliin heinä–elokuun europelejä varten, eli juuri näitä iltoja ajatellen. Siitä kertoi jo elokuun loppuun asti ulottuva sopimus.

Avainroolissa Kandji kiistämättä olikin, mutta harvinaisen ei-toivotulla tavalla.

On olemassa punaisia kortteja ja punaisia kortteja. Toisinaan tekevälle sattuu (katso ”Marchisio, Claudio vs. Uruguay”), toisinaan jalkapallokentän sisäinen darwinismi poistaa heikot yksilöt pelistä (katso ”Pepe”).

Kandjin hölmöily menee heittämällä jälkimmäiseen kategoriaan. Jenkin molemmat varoitukset kuuluivat typerimpiin, joita jalkapallokentällä vain voi ottaa.

Ensimmäinen, jälkipelistä tullut varoitus voidaan vielä jossain määrin laskea tekevälle sattuu -kategoriaan. Vastustajalle urputtaminen ja tämän töniminen vihellyksen jälkeen on kiistatta typerää, etenkin jos on itse joutunut rikkomaan oman riplailunsa jälkeen. Näitä kortteja kuitenkin tulee, kun panokset ovat kovat ja tunteet käyvät kuumina.

Varoitetun pelaajan on kuitenkin tiedostettava tilanteensa, ja tässä Kandji epäonnistui surkeasti. ”Älä tee riskitaklauksia” on ensimmäinen asia, joka pelaajan pitää juntata päähänsä varoituksen jälkeen.

Kandjille ohjeen ei pitäisi olla kaikkein vaikein noudatettava, koska hän pystyy usein välttämään myöhästyneet taklaukset jo pelipaikkansa takia. Jos vastustaja menee hyökkääjästä ohi, se ei ole katastrofi.

Kandji päätti kuitenkin toimia toisin, ja seuraukset voivat olla todella kalliit.

Jos HJK ei pääse Eurooppa-liigan tai Mestarien liigan lohkovaiheeseen, Kandji ei ole auttanut HJK:ta onnistumaan tavoitteessaan. Päinvastoin, hän on ollut etujoukoissa vesittämässä sitä Klubin eurotaivalta, jota varten hänet joukkueeseen hankittiin.

Vain Veikkausliigaa varten HJK:n ei olisi tarvinnut Kandjia hankkia.

2. Valmennuksen hidas reagointi

Tuntuu julmalta osoittaa sormella Mika Lehkosuota, niin loistavasti HJK onnistui taktiikassaan ensimmäisellä puoliajalla. Mestarien liigan tasolla jalkapallo on kuitenkin julmaa, eikä toinen puoliaika ollut missään tapauksessa huippuluokan taidonnäyte valmennukselta.

Kandjin ulosajon jälkeenkin HJK pelasi alivoimalla melko hyvin - niin kauan kuin jaksoi. Juuri tässä Lehkosuo virheensä tekikin. Hän panttasi vaihtojaan aivan liian pitkään.

Vaihtojen hyöty piilee luonnollisesti mahdollisuudessa saada tuoreita jalkoja kentälle. Niiden ajoittaminen on kuitenkin todella hankalaa. Oikea-aikaisten taktisten ratkaisujen tekeminen ottelun aikana on yksi tärkeimmistä huippuvalmentajan ominaisuuksista.

Vaihto on tehtävä mahdollisimman tarkasti sillä hetkellä, kun kentälle vaihdettava pelaaja pystyy antamaan joukkueelleen enemmän kuin kentältä poistuva pelaaja. On äärimmäisen vaikeaa arvioida, milloin se piste ylittyy.

Oli kuitenkin helppo nähdä, että hetki oli jo mennyt, kun Mika Väyrynen viimein korvasi Rasmus Schüllerin 76. minuutilla. HJK:n jalka alkoi selvästi painaa jo ennen Apoelin kavennusmaalia. Tasoituskin ehti jo syntyä ennen Klubin ensimmäistä vaihtoa. Tunnin pelin jälkeen maali alkoi roikkua ilmassa, eikä Lehkosuo ehtinyt tai halunnut tehdä ratkaisuja ajoissa.

Tasoitusmaali oli malliesimerkki virheestä, joita väsyneille pelaajille sattuu. Cillian Sheridan jäi HJK-puolustukselta joko huomaamatta, tai sitten väsyneet jalat eivät vain yksinkertaisesti kantaneet irlantilaishyökkääjän juokse. Myös Georgios Efrem - joka muuten tuli vaihdosta sisään 63. minuutilla - oli rangaistusalueella aivan vapaana.

On selvää, ettei yksikään pelaaja ole terävimmillään, kun takana on 75 peliminuuttia helteessä hohkaavalla tekonurmella ja 27 minuuttia väsyttävää puolustustaistelua alivoimalla. Vaihtojensa viivyttämisellä Lehkosuo heikensi omiensa menestysmahdollisuuksia monella prosentilla.

Näin kovalla tasolla suomalaisjoukkueella harvoin on varaa tämän luokan virheisiin. Parilla epäonnistuneella ratkaisulla HJK menetti suosikin asemansa otteluparissa. Kyproksella ylämäki on vielä jyrkempi kuin tänään alkuvihellyksen soidessa.

HJK:n voitto toisessa osaottelussa antaa kertoimen 4,30. Lyö vetoa ottelusta täällä!