Real Madrid-Bayern München: taktinen ennakko


Keskiviikon Mestarien liiga -välierässä nähdään Euroopan raskassarjalaisten kohtaaminen.

Bayern Münchenin ja Real Madridin ottaessa yhteen joukkueiden valmentajat Josep Guardiola ja Carlo Ancelotti kohtaavat ensimmäistä kertaa toisensa. Se tuo lisämaustetta jo muutenkin mielenkiintoiseen otteluun.

Bayern München yrittää ensimmäisenä joukkueena voittaa Mestarien liigan kahdesti peräkkäin, Real Madrid puolestaan tavoittelee ensimmäistä tähtipalloliigan mestaruuttaan sitten vuoden 2003. Ottelussa on klassikon aineksia.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Madridin Copa del Rey -sankari Gareth Bale on ollut jälleen mukana harjoituksissa. Bale oli maanantain harjoituksista sivussa flunssan takia, mutta keskiviikkona hänen odotetaan olevan aloituksessa. Myös viime ottelut loukkaantumisen takia huilannut Cristiano Ronaldo on avauksessa. Marcelo on harjoitellut joukkueen mukana, joten hänkin lienee pelikunnossa.

Bayernin Bastian Schweinsteiger ja Javi Martinez ovat sovittaneet pelikieltonsa, mutta Thiago Alcantara ja Xherdan Shaqiri ovat edelleen sivussa. Muuten Guardiolan miehistö on täysin terve.

Pystyykö Bayern kesyttämään Ronaldon?

Cristiano Ronaldo on ollut Realin paras pelaaja Mestarien liigassa. Hän missasi edellisen kierroksen tappio-ottelun Borussia Dortmundia vastaan, mutta kuului avauspelaajiin avausosan 3-0-voitossa, joka lopulta riitti Madridille jatkopaikkaan. Ensimmäisessä Dortmund-ottelussa Ronaldo teki maalin ja nosti kauden Mestarien liiga -maalien määränsä jo 14:ään. Otteluita on takana kahdeksan. Muutenkin Ronaldo on ollut loistovireessä.

Ronaldo aloitti ottelun hyökkäyksen vasemmalla laidalla, mutta vietti suuren osan ottelusta vastustajan rangaistusalueella.

Ronaldo on aina uhka vasemmalla laidalla, sillä hän hakeutuu usein keskustaan ja vaihtaa paikkaa Karim Benzeman kanssa. Manchester Unitedin Patrice Evra teki avausmaalin Bayernin verkkoon juuri vasemmalta laidalta, ja Bayernin heikkous vaikuttaa muutenkin olevan laitojen puolustaminen. Ronaldoa on syytä seurata, sillä hän laukoo euro-otteluissa keskimäärin 6,9 kertaa per peli leikatessaan laidalta sisään. Hän ei tule ujostelemaan vetonsa kanssa myöskään Bayernia vastaan.

Osaako Bayern hyödyntää pallonhallintansa?

Bayern München hallitsee palloa euro-otteluissaan keskimäärin 69-prosenttisesti, kun Real Madridin vastaava luku on 56 prosenttia. Guardiolan joukkueet suosivat hidasta pelinrakentelua kaavalla syöttö-liike. Bayern tulee pitämään palloa Santiago Bernabeulla, mutta samalla sen on varottava Ronaldon tai Balen vastaiskuja.

Vierasottelussa Manchester Unitedia vastaan Bayern oli vaikeuksissa. Se piti palloa yli 70-prosenttisesti, mutta laukoi maalia kohti vain kolmesti. Myös toisessa osaottelussa joukkue piti palloa ja voittikin 3-1, mutta siinäkin ottelussa laukauksia maalia kohti kertyi vain viisi. Real Madrid on paljon Unitedia parempi joukkue, joten saksalaisten on hyödynnettävä pallonhallintansa ja saatava laukauksia maalia kohti säännöllisesti. Mario Mandzukic oli toisessa United-ottelussa avauksessa ja teki maalin, joten hän voisi luontaisena hyökkääjänä olla nytkin hyvä valinta avaukseen. Mandzukicin kaltaisen hyökkääjän peluuttaminen antaa joukkueelle selvän kohteen keskityksille. Tällainen hyökkääjä on selkeämpi syöttöjen kohde kuin valeysi, jos pallonhallinta muuttuu turhauttavaksi siirtelyksi. Pallonhallinnan osalta Bayernille voi selvitä, että laatu ratkaisee, ei määrä.

Yhteenveto

Josep Guardiola on kohdannut Real Madridin valmentajana 15 kertaa ja voittanut otteluista peräti yhdeksän. Tämän otteluparin kaksi ottelua ovat Guardiolan Bayern-uran tärkeimmät, sillä Bayernista tulisi ensimmäinen joukkue, joka voittaa Mestarien liigan kahdesti peräkkäin. 11 vuotta ilman Mestarien liiga -voittoa nuhjannut Madrid on kuitenkin todella nälkäinen.