AaB ja FC Kööpenhamina viettävät maalijuhlia cup-finaalissa


Kuohuviiniroiskeet ovat tuskin ehtineet kuivua Pohjois-Jyllannissa, jossa AaB varmisti sunnuntaina Tanskan mestaruutensa. Vain neljä päivää myöhemmin punavalkoisilla on mahdollisuus ottaa jo toinen pokaali, kun se kohtaa cup-finaalissa FC Kööpenhaminan vieraskentällä. AaB:lle ottelu on loistava mahdollisuus voittaa tupla, kun taas viime kauden liigamestari FCK:lle kamppailu on viimeinen tilaisuus saada täytettä palkintokaappiin tällä kaudella.

Aiemmin tällä viikolla AaB:n kannattajat lähettivät kukkakimpun FCK:n Christian Bolañosille. Hän teki sunnuntaina FC Midtjyllandin verkkoon voittomaalin, joka samalla varmisti AaB:n mestaruuden. On aivan eri asia, ovatko joukkueiden kannattajat yhtä hyvää pataa vielä torstai-iltana. Tuhannet AaB:n kannattajat tulevat torstaina tukemaan omiaan Parkenille, joka ei torstai-iltana ole virallisesti FC Kööpenhaminan kotikenttä.

Perinteisesti AaB:llä on ollut todella vaikeaa FCK:ta vastaan Kööpemnhaminassa. Joukkueet ovat kohdanneet Parkenilla cup-finaalissa kahdesti aiemmin (2004 ja 2009), ja kummallakin kerralla FC Kööpenhamina korjasi potin 1-0-voitolla. Tanskan liigassa AaB on hakenut vierasvoiton Parkenilta vain seitsemän kertaa 34:llä yrittämällä. FCK taas on voittanut otteluista peräti 19. Edellisestä AaB:n voitosta FCK:n vieraana on aikaa jo yli seitsemän vuotta.

Joukkueiden kymmenestä edellisestä liigakohtaamisesta AaB on voittanut kaksi ja FCK kuusi. Kööpenhaminassa 10 edellisen liigakohtaamisen tilasto näyttää kuitenkin yhdeksää FC Kööpenhaminan voittoa ja yhtä tasapeliä. Näiden otteluiden maaliero on pääkaupunkilaisten eduksi peräti 26-1.

Tällä kaudella AaB on kuitenkin ottanut pienoisen yliotteen peikostaan. Se voitti kummatkin kotiottelunsa FCK:ta vastaan 2-1 ja on tehnyt kahdeksan maalia enemmän tämän kauden 32 liigaottelussa. AaB on muutenkin pelannut FCK:ta tasaisemmin. Tanskan cupissakin AaB:n matka finaaliin on ollut paljon vakuuttavampi kuin FC Kööpenhaminan, joka selvitti kolme edellistä kierrosta yhden maalin voitoilla.

Yleensäkin AaB:n menestys on tällä kaudella perustunut tehokkaaseen hyökkäyspeliin, eikä joukkue todennäköisesti jää maaleitta cupin finaalissakaan. Kerroin kummankin joukkueen onnistumiselle maalinteossa on 1,71. Kummankin joukkueen tämän kauden cup-otteluissa on tehty paljon maaleja, ja kaikissa kolmessa keskinäisessä liigaottelussa tehtiin yli 2,5 maalia. Tänään kerroin yli 2,5 osumalle on 1,86.

Luvassa on tasainen ottelu Tanskan mestarin ja liigassa yhä Mestarien liigan karsintoihin oikeuttavaa toista sijaa jahtaavan FCK:n välillä. Tasapeli varsinaisen peliajan päätteeksi antaa houkuttelevan kertoimen 3,50.

Aiemmissa cup-otteluissaan AaB on kukistanut Silkeborgin 2-0, HB Køgen 2-1, FC Sydvestin 3-1, AGF:n 4-1 ja viimeksi AC Horsensin yhteismaalein 5-2.

FCK eteni finaaliin kaatamalla Hvidovren 4-2, OB:n 4-3, Lyndby BK:n 2-1 ja välierissä FC Nordsjällandin yhteismaalein 2-1.

Pelivihje: tasapeli varsinaisella peliajalla, 3,50