Arsenal-Tottenham: taktinen ennakko


Tottenhamin vierailu paikalliskilpailijansa Arsenalin kotikentällä on FA Cupin kolmannen kierroksen kohokohta. Spurs pääsee otteluun hyvistä asetelmista kukistettuaan Valioliigassa Manchester Unitedin vieraskentällä 2-1.

Uusi Tottenham-manageri Tim Sherwood odottaa innoissaan mahdollisuutta napata toinen suuri voitto lyhyen ajan sisään. Arsenal on kuitenkin voittanut viidestä edellisestä isännöimästään derbystä neljä. Gunners on muutenkin hyvässä iskussa.

Kotijoukkue onkin ottelun suosikki kertoimella 1,98. Altavastaaja Tottenhamin kerroin on 3,80.

Mahdolliset kokoonpanot

Arsenal joutuu otteluun todennäköisesti ilman hyökkääjiään Olivier Giroud'ta ja Nicklas Bendtneriä, joten Theo Walcott saattaa pelata keskushyökkääjänä ja Tomas Rosicky laidalla. Kieran Gibbsin pelaaminen on epävarmaa, joten Nacho Monreal saattaa jatkaa vasempana pakkina. Mesut Özil ja Aaron Ramsey ovat edelleen sivussa loukkaantumisten takia.

Spursillä on myös loukkaantumishuolia. Paulinho, Andros Townsend, Younes Kaboul ja Jan Vertonghen ovat kaikki sivussa. Emiratesilla nähdään todennäköisesti sama puolustuslinja kuin Manchester Unitedia vastaan. Entisen Arsenal-hyökkääjä Emmanuel Adebayorin odotetaan olevan pelikunnossa.

 

Tottenhamin löytyneet tehot

Sherwood on tuonut Spursiin aivan uudenlaista hyökkäysuhkaa. Adebayorin pelikuntoisuus on merkittävä asia miehen huippuvire huomioiden. Sherwood luottanee jälleen Manchesterissa nähtyyn 4-4-2-ryhmitykseensä, jolla pyritään hallitsemaan peliä, mutta pystytään myös iskemään vastaan.

Old Traffordilla Roberto Soldado oli Tottenhamin ylin hyökkääjä. Adebayor pelasi hieman alempana osallistumassa pelinrakenteluun ja auttamassa suunnanmuutoksissa. Tämän myötä ryhmitys oikeastaan vaihtelee 4-4-2:n ja 4-4-1-1:n välillä.

Myös Cristian Eriksenin pelaaminen vasemmalta laidalta käsin oli mielenkiintoista seurattavaa. Eriksen hakeutui usein laidalta keskelle pelaamaan yhteen Adebayorin ja Soldadon kanssa. Tämä avasi vasempana puolustajana pelanneelle Danny Roselle tilaa nousta. Toisella laidalla Aaron Lennon pysyi jatkuvasti oikealla laidalla, jolloin peli pysyi leveänä.

Adebayoria on kuitenkin pidettävä hyökkäyspelin avainmiehenä.

Togon maajoukkuepelaaja syttyy varmasti ex-seuraansa vastaan. United-ottelussa hän teki maalin ja osallistui myös pelinrakenteluun loistavasti. Adebayor antoi syöttönsä 93-prosenttisesti omille uudenvuodenpäivän kamppailussa.

Jos Arsenal haluaa pitää Spursin nollilla, sen on pidettävä Adebayor tarkasti pihdeissään. Togolainen hakeutuu aktiivisesti lähemmäs keskikenttää rakentamaan peliä.

Taistelu laidoilla


Kummallakin joukkueella on kaksi laitapelaajaa, jotka pelaavat hyvin toisistaan poikkeavilla tavoilla.

Tottenhamin Lennon pysyy oikealla laidalla ja tuo peliin leveyttä. Myös puolustaja Kyle Walker nousee oikealla laidalla ja tarjoaa mahdollisuuksia takakiertojen avulla. Lennon on työteliäs myös omaan päähän, joten hän kaitsee Arsenalin nousevaa laitapakkia

Juuri tämän puolen laita on yksi ottelun ratkaisualueista. Santi Cazorla hakeutuu vasemmalta keskelle, joten Monrealilla ja Gibbsillä on lupa hyökätä ja tuoda leveyttä.

Grafiikka näyttää, että uudenvuodenpäivänä Cardiffia vastaan Monreal juoksi vasemmalla kaistalla ylös ja alas koko iltapäivän. Hän toi peliin lisävaihtoehdon samalla, kun Cazorla hakeutui keskelle.

 

Kääntöpuoli on kuitenkin se, että vahvasti hyökkäysorientoitunut Cazorla ei juuri tarjoa apua puolustuspelissä. Tämä jättää Arsenalin alttiiksi yhdellä kahta vastaan -tilanteille vasemmalla laidalla, jos Spurs pääsee vastahyökkäyksiin.


Arsenalin laitapeli on paljolti laitapakkien harteilla. Varsinaiset laiturit hakeutuvat keskelle, ja puolustajat tuovat leveyttä laidoilla.


Loukkaantumisten takia Walcott aloittaa todennäköisesti keskellä, sillä Lukas Podolski pelasi kehnosti Cardiffia vastaan. Muuttuneesta roolistaan huolimatta Walcott kärkkyy silti tiloja Tottenham-puolustajien välissä. Todennäköisesti oikealla laidalla aloittava Rosicky ei juuri pidä peliä leveänä, vaan lähtee ruuhkauttamaan keskustaan. Silläkin puolella vaaditaan siis laitapakin nousuja.


Rosicky pelasi Cardiffia vastaan 26 minuuttia. Hän vietti suurimman osan ajasta hyökkääjän takana, vaikka hänen pelipaikkansa olikin teoriassa oikealla laidalla.

 

Vastaavasti oikea pakki Bacary Sagna hakeutui läpi ottelun hyökkäysasemiin oikealla laidalla, kuten Monreal vasemmalla. Näin Sagna tarjoaa vaihtoehdon laidalle, kun keskusta ruuhkautuu. Laitapeli tuleekin olemaan ottelun avainasioita, sillä kumpikin joukkue pystyy ruuhkauttamaan keskustan, mutta osaa myös käyttämään nousevia pakkejaan.

 

Yhteenveto

Spurs alkaa löytää tehojaan Sherwoodin alaisuudessa ja Arsenal johtaa Valioliigaa, joten luvassa on hieno kohtaaminen.


Tottenham voi lähestyä ottelua pelottomasti voitettuaan Old Traffordilla. Vastassa on kuitenkin Valioliigan kovavireisin joukkue, joka on hallinnut Pohjois-Lontoon derbyjä kotikentällään.


Tämän tuoma etulyöntiasema sekä Spursin Manchesterissä hukkaama energia tekevät Arsenalista niukan suosikin.


Lyö vetoa ottelusta täällä!