Barcelona-Bayern München: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Barcelonan joukkue on pitkäaikaispotilas Thomas Vermaelenia lukuunottamatta täysin terve.

Bayernin leirissä tilanne on huomattavasti synkempi. David Alaba (polvi), Mehdi Benatia (takareisi) ja Arjen Robben (lonkka) ovat varmasti sivussa. Robert Lewandowski mursi leukansa ja nenänsä viikon takaisessa cup-tappiossa Borussia Dortmundille, mutta on omasta mielestään pelikunnossa. Nilkkavaivaisten Franck Riberyn ja Juan Bernatin pelaaminen on epävarmaa, ja Bastian Schweinsteiger on sairastellut. Polvivammasta toipunut Javi Martinez sentään palasi puolustuslinjaan lauantaina Bayer Leverkusen -ottelussa.

VIRE

Cordoba CF v Barcelona FC - La Liga : News Photo

Barcelona johtaa La Ligaa kahdella pisteellä kolme kierrosta ennen loppua. Kahdessa edellisessä ottelussaan Barca on möyhentänyt Granadan 6-0 ja Cordoban 8-0. 11 edellisestä liigapelistään Blaugrana on voittanut 10 ja pelannut yhden tasan. Mestarien liigassa Manchester City ja Paris Saint-Germain kaatuivat edellisillä kierroksilla selvästi.

Bayern putosi viime viikolla Saksan cupista rangaistuspotkukilpailussa Dortmundia vastaan. Lauantaina vuorossa oli tappio Bayer Leverkusenille. Leverkusenia vastaan Bayern kuitenkin peluutti käytännössä kakkosmiehistöään, sillä liigamestaruus on varmistunut hyvän aikaa sitten. Mestarien liigan välierien ensimmäisessä ottelussa puolustusvirheet ja kesy hyökkäyspelaaminen johtivat selvään 1-3-tappioon Portolle. Toisen osaottelun 6-1-voitto ei kuitenkaan jättänyt epäselvyyksiä.

Bayern ja Barcelona kohtasivat viimeksi keväällä 2013, silloinkin Mestarien liigan välierissä. Bayern murskasi Tito Vilanovan luotsaaman Barcelonan yhteismaalein 7-0.

BARCAN KÄRKIKOLMIKKO

Jos kumpikin joukkue olisi täysin terve, kahden vuoden takaisin kokoonpanoihin tulisi todennäköisesti vain neljä muutosta per joukkue. Muutoksista suurin on tapahtunut Barcelonan kärkikolmikossa. Kun Luis Suarez hankittiin Neymarin ja Lionel Messin rinnalle, skeptikkoja riitti, mutta joulusta lähtien kolmikko on pelannut yhteen tuhoisalla tavalla.

Etenkin Suarez on ollut tappavassa iskussa viime aikoina. Kolme supertähteä ovat kuitenkin muuttaneet Barcelonan pelitapaa. Aiemmin Blaugrana pelasi hämmästyttävän yhtenäisesti. Nyt ideana on ennemmin toimittaa pallo kärkeen ja katsoa mitä tapahtuu. Prässi ei ole yhtä kovaa kuin ennen. Josep Guardiolan viimeisellä valmennuskaudella silloinen kärkikolmikko Messi-Pedro-Alexis Sanchez riisti pallon keskimäärin 5,0 kertaa per ottelu. Messin, Suarezin ja Neymarin lukema on 3,2.

GUARDIOLAN LÄHESTYMISTAPA

Maailman absoluuttisista huippuvalmentajista Guardiola lienee kaikkein herkin muokkaamaan lähestymistapaansa vastustajan mukaan. Guardiolan nykyisin luotsaamalla Bayernilla on oma tapansa pelata, mutta luotsi muuttaa pelaajien rooleja edessä olevan ottelun mukaan. Guardiola saattaa tehdä merkittäviä muutoksia otteluiden aikanakin. Kukaan ei tunne Barcelonaa yhtä hyvin kuin Guardiola, joten on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Barcan seuralegenda lähtee otteluun.

Vaikka Barcelonan prässi onkin laantunut parin vuoden takaisesta, ei olisi yllätys, jos Bayern yrittäisi ohittaa Barcan keskikentän tavallista suoraviivaisemmalla pelityylillä. Tehtävä tietenkin vaikeutuu, jos Lewandowski on sivussa. Toisaalta viime kauden Dortmund-ottelun tapaan Guardiola voisi peluuttaa Javi Martinezia tai Bastian Schweinsteigeria kärjessä ja Thomas Mülleriä sekä Mario Götzeä kärjen takana.

LAIDAT

Jo vuosien ajan on oletettu, että oikea tapa pelata Barcelonaa vastaan on pyrkiä laitapakkien taakse. Näin vastustaja pääsee hyödyntämään Dani Alvesin ja Jordi Alban nousujen jättämää tilaa. Tätä kautta päästään keskityspaikoille, ja keskityksillä taas pystytään hyödyntämään Barcelonan heikkoutta ilmataisteluissa.

Kärkimiehen paikan ohella Bayernilla on kuitenkin ongelmia myös laidoilla, sillä Robben on sivussa ja Riberyn pelaaminen on todella epävarmaa. Porto-puolivälierissä ongelma ratkesi, kun Philipp Lahm pelasi lähestulkoon vasempana laiturina. Lewandowskin poissaolo tekee kuitenkin tilanteesta entistäkin vaikeamman.

YHTEENVETO

Bayernia kiusaavat lukuisat loukkaantumiset, ja Saksan mestaruuden ratkettua keskittyminenkin on voinut herpaantua. Barcelona hyötyy näistä seikoista ja saa juuri siksi kertoimekseen 1,72.

Kysymys kuuluu, miten Barcelonan menestyksistä keksitään houkuttelevia peli-ideoita. Aasialainen tasoitus Barcelona -1 antaa kertoimen 2,28, mutta vielä kiinnostavampi haku on Blaugranan johto sekä tauolla että ottelun päätteeksi (2,60).

Lyö vetoa ottelusta täällä!