Bliss: Hawk-eye on hyvä asia jalkapallolle


Hawk-eye on ollut käytössä ammattilaistason tenniksessä vasta seitsemän vuotta, mutta se on jo nyt suosittu instituutio. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Valioliigassa voi käydä samoin.

Pallonjäljitysteknologialla on kriitikkonsa, eikä systeemiä saa sataprosenttisen täydelliseksi. Tennikseen (ja esimerkiksi krikettiin) se on kuitenkin tuonut lisäjännitystä ja uusia ulottuvuuksia. On helppo veikata, että Hawk-eye tulee tuomaan mielenkiintoisia mausteita myös muihin lajeihin.

Teknologian paras ominaisuus on tilanteiden ennakointi. Sen ymmärtää jokainen, joka on ollut kentän laidalla, kun kahden huippupelaajan välisen ottelun ratkaisemiseen on hyödynnettävä Hawk-eye-teknologiaa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa vuoden 2012 Wimbledonin semifinaali Andy Murrayn ja Jo-Wilfried Tsongan välillä.

Tsonga syöttää, Murraylla on ottelupallo. Murray palauttaa kämmenellä ja kotiyleisö räjähtää siinä uskossa, että Murray on mennyt Wimbledonin finaaliin ensimmäisenä brittinä sitten vuoden 1938.

Tuomari ilmoittaa kuitenkin Murrayn palautuksen menneen leveäksi. Mitä tekee skotlantilainen? Pyytää tilanteen selvittämistä Hawk-eye-teknologian avulla.

Videolta selviää, että syötönpalautus osui maahan juuri ja juuri kentän puolella. Pienen kihelmöivän odotuksen jälkeen kotiyleisö saa taas aihetta juhlaan.

Hawk-eye on tuonut mukanaan myös muita parannuksia. Tuomareiden on oltava entistä tarkempia. Vaikka lounaalla olisi otettu palanpainiketta, tuomari tuskin torkahtaa, koska vaarana on joutua tietokoneen nolaamaksi.

Enää ei tarvitse väitellä minuuttikaupalla siitä, pysyikö pallo kentällä vai ei. Jotkut fanit toki saattavat ikävöidä niitäkin sananvaihtoja. Enemmistön mielestä on kuitenkin hyvä asia, että nopealla sähköisellä päätöksellä korvataan hidas ihmisten välinen arpominen.

Hawk-eye on myös parantanut tenniksen taktista puolta.

Kun tilanteet voi tarvittaessa tarkistaa teknologian avulla, pelaajat voivat luottaa kykyihinsä ja tehdä riskiratkaisuja. Sen seurauksena on tennistä, jossa palloja lyödään lähelle kentän rajoja.

Tuleeko Valioliiga hyötymään Hawk-eye-teknologiasta vastaavalla tavalla?

Erotuomarin paineet ainakin vähenevät. Ei enää 11 kiukkuista pelaajaa purnaamassa hylätystä maalista. Video näytti totuuden.

Suurin etu faneille on kuitenkin se, että loputtomiin ja ratkaisemattomiin pubikiistoihin ei enää tarvitse käyttää tuntikaupalla aikaa.

Kuinkahan paljon aikaa on hukattu väittelyyn siitä, ylittikö pallo viivan, kun Geoff Hurst teki maalin vuoden 1966 MM-finaalissa? Vastaus lasketaan ainakin kuukausissa.

Kuinka paljon parranpärinää aiheutti Frank Lampardin hylätty maali vuoden 2010 MM-kisoissa?

Tästä syystä Hawk-eye on loistava lahja ihmiskunnalle.