Eurojätit ratkaisevat Mestarien liigan voiton Berliinissä


Seurajalkapalloilun suurin ottelu on edessä lauantaina, kun Juventus ja FC Barcelona kohtaavat Berliinin olympiastadionilla Mestarien liigan loppuottelussa.

Vastakkain on historiallisestikin katsottuna kaksi eurooppalaisen jalkapallon jättiläistä. Sekä Juventus että Barcelona esiintyvät lauantaina jo kahdeksannen kerran Euroopan pääkilpailun loppuottelussa. Juventus on voittanut Euroopan Cupin tai Mestarien liigan kahdesti, Barcelona neljästi.

Lauantain ottelun ennakkosuosikki on silti selvillä. Barcelona on ollut 2010-luvun vaihteen molemmin puolin maailman paras seurajoukkue. Vuodesta 2009 lähtien Barca on voittanut viisi Espanjan mestaruutta, kolme Espanjan cup-mestaruutta, kaksi Mestarien liigan mestaruutta ja kaksi seurajoukkuiden maailmanmestaruutta.

Barcelonan mittapuulla vaikean viime kauden (La Ligassa toinen, Mestarien liigassa putoaminen puolivälierissä) jälkeen Blaugrana on ollut tällä kaudella todella vakuuttava. Barcan tähtäimessä on triplamestaruus, sillä Espanjan mestaruuden lisäksi Barcelona vei Espanjan cupin.

Tilastot puhuvat puolestaan. La Ligassa Barca paukutti 110 maalia ja päästi vain 21 osumaa. Mestarien liigan pudotuspeleissä Barcelona jyräsi Manchester Cityn, Porton ja Bayern Münchenin yli tavalla, joka jätti hyvin vähän epäselvyyksiä. Vuodenvaihteen jälkeen yhteispelinsä löytäneet hyökkääjät Lionel MessiLuis Suarez ja Neymar ovat kauden aikana takoneet toistasataa maalia eri kilpailuissa.

Lähihistorian valossa Juventuksen tie loppuotteluun on varsin erilainen, mutta omalla tavallaan jopa yhtä vakuuttava. Vuonna 2006 sopupeliskandaali pudotti Vanhan Rouvan Serie B:hen. Jo kaudella 2008-09 Torinossa pelattiin Mestarien liigaa. Keväällä 2012 Juventus voitti Italian mestaruuden, ja sittemmin Juve on noussut Italian jalkapallon valtiaaksi. Tänä keväänä Juventus voitti neljännen peräkkäisen Scudettonsa 17 pisteen erolla AS Romaan.

Mestarien liigan pudotuspeleissä Juve on pudottanut Borussia Dortmundin, Monacon ja viimeisimpänä välierissä Real Madridin. Mestarien liigan finaalipaikan myötä Juventuksen voidaan viimeistään todeta palanneen Euroopan suurseurojen joukkoon.

Kauden aikana käytännössä kaiken tieltään jyrännyt Barcelona lähtee finaaliin luonnollisesti ennakkosuosikkina, mutta altavastaajan status ei ole Juventukselle uusi asia. Viimeistään välierävoitollaan Real Madridista Juve osoitti, että se pystyy haastamaan maanosan suurimmatkin futisjätit.

Myöskään finaali ei ole ennalta selvä. Barcelonan saavutuksia ei voi väheksyä, mutta osa joukkueen ylivoimasta syntyy siitä, että useat La Liga -vastustajat eivät pärjää vertailussa Barcan kanssa alkuunkaan. Barcelona on tottunut kohtaamaan vastustajia, jotka lähtevät vain puolustamaan ja viivyttämään ensimmäistä takaiskumaalia mahdollisimman pitkään. Barcelona on tottunut syömään tällaisia joukkueita aamupalaksi.

Juventus ei lähde pelaamaan tämän kaavan mukaan. Myös torinolaisjoukkue puolustaa erinomaisesti (vain 24 päästettyä maalia Serie A:ssa), mutta sillä on myös tukuttain hyökkäysvoimaa - ja jos Barcelonalla on heikkouksia, ne ovat puolustuspäässä.

Carlos Tevez ja Alvaro Morata kuuluvat maailman vaarallisimpiin hyökkääjiin. Veteraanikeskikenttä Andrea Pirlo on edelleen maailman huippua. Keskustasta myös kuntoutunut Paul Pogba ja Arturo Vidal pystyvät sekä tekemään maaleja että tarjoilemaan paikkoja muille. Barcelona on kiistaton ennakkosuosikki, mutta Berliinissä ei tanssita pelkästään Blaugranan pillin mukaan.

Kokoonpanot

Finaalijoukkueet pääsevät loppuotteluun käytännössä parhailla kokoonpanoillaan. RomuloMartin Caceres ja Andrea Barzagli puuttuvat todennäköisesti Juventuksen kokoonpanosta, mutta kolmikko on pelannut tällä kaudella muutenkin vähän, eikä tilanne ole uusi.

Barcelonan joukkue on täysin terve. Jopa koko kauden sivussa ollut Thomas Vermaelen pelasi La Ligan päätöskierroksella Deportivo La Coruñaa vastaan. Luis Suarez palasi pelaavaan kokoonpanoon Copa del Reyn loppuottelussa Athletic Bilbaoa vastaan ja on kaikella todennäköisyydellä avauskokoonpanossa Berliinissä.

Yhteenveto

Jokainen tietää, että Barca on heikoimmillaan ilman palloa, mutta miten otat Barcelonalta pallon pois? Juventuksen keskikentällä riittää pallollista taitoa, mutta pystyvätkö Pirlo, Pogba ja Vidal toden teolla haastamaan Blaugranan keskikentän herruudesta?

Juventus on joukkueista jopa tasapainoisempi, sillä se on tasavahva kummassakin kenttäpäädyssä. Barcelonan vahvuudet taas ovat lähes yksinomaan yläkerrassa. Kärkiosaamiseltaan Barcelona on kuitenkin joukkueista edellä ja lähtee finaaliin pienenä ennakkosuosikkina. Tällä tasolla joukkueiden välillä ei ole suurta eroa, ja Juventuskin tulee saamaan omat tilaisuutensa.

Kertoimet

90 min:

Juventus: 6,00
Tasapeli: 4,10
Barcelona: 1,61

Voittaa pokaalin:

Juventus: 3,25
Barcelona: 1,34

Yli/alle 2,5 maalia:

Yli: 1,90
Alle: 1,90

Lyö vetoa Mestarien liigan finaalista täällä!