Eurooppa-liiga: 5 nostoa suomalaisten euroavauksesta


Kolme suomalaisjoukkuetta aloitti urakkansa Eurooppa-liigassa torstaina. Ilta poiki VPS:lle ja FC Lahdelle 2-2-tasapelit AIK:ta ja Elfsborgia vastaan, SJK taipui islantilaiselle FH:lle 0-1. Tässä euroavauksen suomalaispointit.

+Jokainen joukkue pelaa edelleen jatkopaikoista

Etenkin FC Lahden ja VPS:n pelättiin kärsivän selkeät tappiot kovia ruotsalaisvastustajia vastaan jo kotikentällä. Siihen nähden 2-2-tasapelejä voi pitää kelpo tuloksina, vaikka Vepsu ja Mustat Kuhnurit ovatkin tulosten myötä edelleen altavastaajia. SJK:n tappio FH:lle oli selkeä pettymys, mutta 0-1-tulos ei ratkaise yhtään mitään.

+VPS:n tasonnosto

2-0-johto hupeni lopulta Petri Vuorisen ryhmän käsistä, mutta peliesitystä voi pitää alkukauden otteisiin verrattuna hyvin lupaavana. VPS sai hyydytettyä AIK:n peliä, loi riittävästi maalintekopaikkoja ja iski kaksi osumaa. Johtoaseman karkaaminen on pettymys, mutta jos esityksen taustalla oli muutakin kuin eurokiima ja valmentajan vaihdon tuoma piristysruiske, tunnelin päässä näkyy pitkästä aikaa valoa.

+FC Lahti löysi tehonsa

Lahti on tuskaillut maalinteon kanssa läpi kauden. Siksi se on Veikkausliigassa vasta kahdeksantena. Torstaina Elfsborgia vastaan Mustat Kuhnurit iski kahdesti kauden kovinta vastustajaansa vastaan. 2-2-tasapeli ei vierasmaalien ansiosta ole mikään ihannetulos, mutta kuitenkin parempi kuin monet uskalsivat odottaa. Nousu kahdesti tappioasemasta saa tuloksen maistumaan paremmalta.

-SJK

Islantilaisvastustaja FH lähti haastamaan SJK:ta maailman kuuluisimmalla altavastaajan taktiikalla. FH pyrki puolustamaan tiiviisti ja iskemään vastahyökkäyksistä tai erikoistilanteista. Vieraat saivat tismalleen mitä halusivat. Steven Lennonin osuma tuli hyvästä vapaapotkusta, ja toisella jaksolla FH olisi voinut vaikka lisätä johtoaan. Vieraat loivat kaksi loistopaikkaa toisen maalin iskemiseen, mutta Mihkel Aksalun loistotorjunnat estivät pahemman nöyryytyksen.

SJK ei löytänyt eväitä FH:n tiivistä puolustusta vastaan. Pallonsiirtely jäi mielikuvituksettomaksi ja vaarattomaksi, ja etenkin toisella puoliajalla tappioasemassa puolustuskin aukesi liian helposti.

Toki SJK:lla oli tilaisuuksia, etenkin ensimmäisellä puoliajalla selvästi FH:ta enemmän. Siitäkin voi antaa kehujen sijaan pyyhkeitä. Europelit ovat tylyjä tilaisuuksia, joissa on päästävä parhaalle tasolleen ja oltava maalipaikoissa kliininen, vaikka otteluun lähdettäisiinkin ennakkosuosikin asemasta. Akseli Pelvaksen pusku avopaikasta ohi tiivisti varsin hyvin, miksi SJK lähtee tappioasemasta toiseen osaotteluun.

-Jokaisella on edessään vaikea vierasottelu

FC Lahti vierailee Boråsissa, jossa Elfsborg on vuosikausien ajan nauttinut Allsvenskanin kenties kovimmasta kotiedusta. FC Lahden on pakko hyökätä ja hakea maaleja, mutta se on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty.

VPS näytti, että AIK on haavoittuvainen, mutta on todennäköistä, että Gnaget oppii viikon aikana läksynsä. Niin hyvän ottelun kuin VPS Oulussa pelasikin, yllätysmomentti on nyt mennyttä. Friends Arenalla AIK:n yllättäminen olisi melkoinen uroteko.

SJK lienee tappiostaan huolimatta suomalaisista parhaissa asemissa, jos katsotaan vastustajan tasoa. SJK:n tehtävä tulee silti olemaan Islannissa mitä hankalin. Aliarvostetut islantilaisjoukkueet, myös FH itse, ovat lähivuosina yllättäneet kovia joukkueita europeleissä kotikentällään. FH ei tule antamaan yhtäkään palloa SJK:lle ilmaiseksi. Kotiottelun kaltaisella löysällä esityksellä SJK:lle tulee tuskainen ilta. Helsingissä Simo Valakari hävisi valmentajien taistelun Heimir Gudjonssonille - sekään ei saa toistua.

Silti: jokaisessa otteluparissa on kyse enää yksittäisestä 90 minuutin ottelusta, joten jatkopaikkojen saalistaminen on kaikkea muuta kuin mahdotonta.