Ferguson on tehnyt paljastuksensa: kuka seuraavaksi?


Kaiken kohun jälkeen on selvää, että Sir Alex Fergusonin omaelämäkerta on kesympi kuin kukaan odotti.

Tarinaan toki mahtui uhrejakin, joista merkittävimmät ovat Roy Keane ja Rafael Benitez. Wayne Rooney ja Manchester Unitedin joukkue säästyvät kuitenkin kritiikiltä. Oli todennäköisesti hölmöä edes odottaa jotakin muuta. Seuran johdossa toimiva henkilö tuskin olisi halunnutkaan häiritä omaa joukkuettaan, eikä Ferguson varmasti itsekään halunnut enää avautua Rock of Gibraltar -hevosesta.

Kenties ajatus Fergusonin omaelämäkerrasta oli parempi kuin todellisuus. Kirja on ilman muuta hyvä lukunautinto, joka kertoo vakuuttavasti nykypäivän jalkapalloilijoista. Opus ei kuitenkaan ole sellainen verilöyly, jollaista ihmiset odottivat.

Keneltä sellaista odotetaan seuraavaksi? Kenen omaelämäkerta saa journalistit vetäytymään lukusaliin? Tässä kolme ideaa, joilla pääsee vauhtiin.

Arsene Wenger: Miten lähihistorian pahamaineisin Arsenal-joukkue sopeutui tiukkaan ruokavalio-ohjeistukseen ja kofeiinitabletteihin? Kenen idea oli sulkea rahahanat vuonna 2005? Kuka istuikaan pizza sylissään ruohikkoisella kukkulalla?

Fergusonin eläköidyttyä Wenger on Valioliigan kylänvanhin. Hän on viisas ja suorapuheinen. Kun hän lopettaa, hän voi paljastaa säälimättä kaiken, eikä kenenkään tulivoima riitä vastaamiseen.

Väitti Wenger itse mitä tahansa, hän kyllä näki ne kiistanalaiset tilanteet. Hän näki kaiken. On vaivan arvoista odottaa sitä hetkeä, kun Wenger on valmis kertomaan kaiken.

Andre Villas-Boas: Kuka uskaltaa edes kuvitella sitä raivoa, joka muhii Chelsean kokeneiden pelaajien "DVD:ksi" ristimän miehen sisällä? Villas-Boas on piikikäs, yksityiskohtiin pureutuva manageri, jonka toiminta perustuu analyysiin. Tällaisia ihmisiä on syytä pelätä.

Voit olla varma, että hän on ottanut yksityiskohtaisia muistiinpanoja kaikista riidoista, joita hänellä on ollut. Huono juttu Frank Lampardin tai John Terryn kannalta. Hyvä uutinen meille muille. Mikä tärkeintä, Villas-Boas voi kirjassaan myös avata itsensä ja Jose Mourinhon välisen välirikon todellisia syitä.

Ihan sama, kuinka usein minulle väitetään sen johtuvan nuoremman miehen halusta hankkia omat kannuksensa managerina. En usko. Jotain kauheaa tapahtui.

Roy Hodgson: Kuka uskoisi Roy-sedän tehneen mitään pahaa? Siis jos mukaan ei lasketa ainakin yhtä Englannin maajoukkuepelaajaa. Viiden viime vuoden aikana Hodgson on joka tapauksessa ollut joidenkin englantilaisen jalkapallon isoimpien tarinoiden keskipisteessä.

John Terryn ja Rio Ferdinandin välinen draama, Tom Hicksin ja George Gillettin kukistuminen ja outo johtopäätös, jonka mukaan Liverpool tarvitsi kipeästi Christian Poulsenia.

Hodgson on firman miehiä ja kantaa päällään jalkapalloliiton pukua. Kaikkihan tietävät, mitä pukumiehet puhuvat, kun ovet on suljettu ja brandy kiertää. Hodgson tietää asioita. Jonain päivänä hän kertoo myös meille. Hän ei voi vastustaa itseään.