Football Manager -historian 5 parasta peliä


Jalkapallofanien yöunet ovat mennyttä, sillä Football Manager 2014 on täällä. Pelisarjaan syvällisesti vihkiytynyt Iain Macintosh juhlistaa julkaisua muistelemalla pelisarjan parhaita tuotoksia.

Championship Manager (1992)

 

Alkuperäinen Championship Manager, joka julkaistiin näin komealla kansikuvalla vuonna 1992, oli alansa pioneeri.


Se loi uuden maailman, jossa pelaajien oli huolehdittava itsestään. Jos pelaaja oli hyödytön, hän sai kenkää ja seura jatkoi matkaansa tyytyväisenä. Pelaaminen oli koukuttavaa - ja tämä oli vasta alkua.


Kun markkinoille ilmestyi päivitys, joka toi peliin oikeiden pelaajien nimet, yksi kannattajasukupolvi jäi ikiajoiksi koukkuun. Yhtäkkiä keskustelut tuopin ääressä oli mahdollista toteuttaa tosielämässä. Täytyy tosin myöntää, että tosielämän käsitettä täytyy tässä kohtaa hieman venyttää.


Championship Manager 97/98

Sarjan toisen pelimoottorin kulminaatiopiste oli Championship Manager 97/98, joka kestää vertailun tänäkin päivänä.

Harjoittelua ei juuri ollut, taktiikkavaihtoehdot olivat hyvin rajalliset ja yhden kauden pystyi pelaamaan yhdeltä istumalta. Oli kieltämättä usein vaikea sanoa, miksi kausi meni huonosti, mutta se on pikkujuttu.

Mahdollisuus pelata yhdeksässä eri liigassa toi peliin enemmän syvyyttä kuin koskaan aiemmin. Pelin mukana tuli muokkausohjelma, joka johti riitoihin eri puolilla maailmaa. "Oletko tosissani? Syöttelyn arvoni on vain 8? Oletko koskaan nähnyt minun pelaavan", saattoi innokas pelaaja huutaa ystävälleen.

Football Manager 2007

Football Manager 2007:ssa oli pieni vika, mutta minun pelikokemustani se vain paransi.

Sijoita etutolpalle isokokoinen hyökkääjä, jolla on hyvät arvot pääpelistä ja hyppäämisestä, ja teet kulmapotkumaalin lähes matsissa kuin matsissa. Siksi tulen aina muistelemaan Antoine Sibierskiä suurella rakkaudella. FM07 ei ollut missään tapauksessa täydellinen, mutta liukusäätöjen tuonti taktiselle puolelle toi pelaajalle aivan uudenlaista kontrollia.

Lisäksi Sports Interactive tajusi jättää saippuaoopperajoukkue Harchester Unitedin pois saastuttamasta tietokantaa. Kyseinen joukkue kuului Football Manager 06:n suuriin heikkouksiin.

Football Manager 2012

Yksi tekijätiimin suurista haasteista on tasapainoilla sen välillä, että toiset haluavat peliltä yksityiskohtia, toiset yksinkertaisuutta.

Siinä tasapainoilussa FM 2012 oli silkkaa timanttia. Pelillä oli ominaisuus, jota on vaikea sanoin kuvailla. Se asetti maailman tasapainoon ja siirsi pelaajan vaivattomasti, mutta koukuttavasti toiseen ulottuvuuteen.

Pelissä oli kaikkea, mitä nörtti voisi ikinä toivoa. Se oli myös sarjan viimeinen peli, jossa pelaaja saattoi testata taktiikkaa ottamalla reservijoukkueen pikatahtia haltuunsa. Football Manager 2013:ssa temppuun tarvittiin jo anteeksipyyntö ja varsin iso rahallinen korvaus reservijoukkueen valmentjalle.

Championship Manager 2001/02

On vaikea sanoa tarkalleen, mikä tässä pelissä oli niin upeaa. Pelissähän ei ollut edes grafiikkaa, ja silti se söi muistia niin paljon, että pelin ilmestyessä vain markkinoiden tehokkaimmat tietokoneet pystyivät pyörittämään enemmän kuin paria liigaa.

Kenties suurin tekijä menestyksessä oli tasapaino yksityiskohtien ja ajan välillä. Pelissä oli paljon syvyyttä, ja se yhdisti täydellisesti kansalliset ja kansainväliset kilpailut sekä maaottelut. Kauden pystyi silti viemään läpi päivässä. Ja millainen päivä se olikaan!

Toisaalta syynä saattoi olla myös reservijoukkueiden mukaantulo ja yksinkertainen mahdollisuus johtaa pelaajien harjoittelua. Se loi kutkuttavan tunteen maailman hallitsemisesta. Tai kenties peli osui jalkapallomaailmassa sellaiseen hetkeen, jolloin niin sanottu "Sky Four" ei vielä vallannut Valioliigan neljää kärkisijaa vuosi toisensa jälkeen. Aikaan, jolloin Chelsean ja Manchester Cityn pankkitilit eivät vielä olleet pullollaan rahaa.

Lyhyesti sanottuna CM01/02 osui aikaan, jolloin oli vielä mahdollista luotsata pikkuseura Mestarien liigaan Taribo Westin johdolla. Vaikka uudemmatkin versiot ovat upeita, en usko, että mikään tulee viemään tämän pelin paikkaa sydämessäni.

Iain Macintosh on kirjoittanut bestseller-kirjan Football Manager Stole My Life.