Italian cup-finaali: Lazio vie Rooman derbyn


Roomassa katseet eivät tänä viikonloppuna kohdistu Wembleylle. Muualla Euroopassa lauantain Mestarien liigan finaali oli kaikkien huomion kohteena, mutta Italian pääkaupungissa keskitytään maan cup-finaaliin paikallisvihollisten välillä. Rooman suurimmat seurat kirjoittavat uusimman luvun derbyhistoriaan Stadio Olimpicolla, joka on kummankin kotikenttä.

Tämä ei ole mikään tavallinen derby. AS Roma ja Lazio ovat kohdanneet toisensa yli 150 kertaa viimeisne 80 vuoden aikana, mutta eivät kertaakaan Italian cupin finaalissa. Kummallakin joukkueella on myös panoksena europaikka ensi kaudeksi, sillä Serie A:ssa kumpikaan ei yltänyt eurosijoille. Gazzetta dello Sportin toimittaja Stefano Cieri kutsui sunnuntain ottelua kaikkien aikojen tärkeimmäksi Rooman derbyksi. Hän liioitteli, mutta ei paljoa.

Yleisön turvallisuus on herättänyt jo nyt huolta. Fanien yhteenotot ennen otteluita sävyttivät kumpaakin liigaderbyä. Stadio Olimpicon sisällä ja ympäristössä järjestystä valvoo yli 1000 poliisia. Paikallisviranomaiset pelkäävät kuitenkin tunteiden kuumenemista kauempana stadionista ottelun jälkeen. Jotta urakka menisi vielä vaikeammaksi, Roomassa on samana päivänä myös pormestarinvaali.

Mitä jalkapalloon tulee, ainakin Roma on pystynyt keskittymään olennaiseen. Seuran logouudistus sai mielen jos toisenkin pahoittumaan. Lisäksi huhut siitä, että Massimiliano Allegri aloittaisi kesällä seuran valmentajana, aiheuttavat kitkaa. Sunnuntaina näillä asioilla on kuitenkin vielä vähemmän painoarvoa kuin Francesco Tottin ja nykyvalmentaja Aurelio Andreazzolin keskiviikkoisella vierailulla paavin luona.

Lazion omistaja Claudio Lotito tapasi myös paavin samassa yhteydessä. Loukkaantunutta Louis Sahaa lukuunottamatta pelaajat eivät kuitenkaan päässeet paikalle. Lotito nimittäin lähetti joukkueen viikon mittaiselle harjoitusleirille pieneen ja eristyksissä olevaan Norcian pikkukaupunkiin.

Lotiton päätös ei heti miellyttänyt sen enempää pelaajia kuin valmentaja Vladimir Petkoviciakaan. Taustalla saattoi kuitenkin olla taikauskoa. Lazio harjoitteli Norciassa ennen huhtikuun 2009 derbyvoittoaan sekä kuukautta myöhemmin tullutta cupin finaalivoittoaan Samporiaa vastaan. Vuonna 2010 Lazio matkusti samoille tiluksille Edy Rejan alaisuudessa ja napsi myöhemmin pisteet, jotka riittivät säilymiseen Serie A:ssa.

Lazio on tehnyt parhaansa pitääkseen harjoitukset suljettujen ovien takana. Siitä huolimatta tiedetään, että Miroslav Klose on harjoitellut ykkösmiehistön mukana ja hyökkääjän odotetaan olevan sunnuntaina avauksessa. Hän on tehnyt kaksi maalia neljässä pelaamassaan derbyssä. Klose ei välttämättä silti ole paras valinta maalintekijäveikkaukseen. Aiemmin tässä kuussa Klose teki Bolognaa vastaan viisi maalia, mutta sitä lukuunottamatta hän ei ole tehnyt maalin maalia 14 otteluun.

Itse asiassa todennäköisimmistä maalintekijöistä yksikään ei ole kummoisessa vireessä. Roman ykköstykki Pablo Osvaldo on tehnyt 17 maalia kaikissa kilpailuissa, mutta hänen odotetaan aloittavan vaihdossa. Erik Lamela on tehnyt 15 maalia, mutta vain yhden niistä seitsemässä viime ottelussa. Edellisissä roomalaisten kohtaamisissa on kuitenkin tehty maaleja urakalla, joten suosittelen yli 2,5 maalia peleihin kertoimella 1,80.

Punaisen kortin kerroin 2,30 houkuttelee myös. Viidessä viime kohtaamisessa joulukortti on noussut kahdeksan kertaa. Uskon myös, että Lazio voittaa pokaalin (2,20). Biancoselesti on voittanut neljästä edellisestä derbystä kolme ja pelannut viimeisimmän tasan. Siitäkin olisi todennäköisesti tullut voitto, jos Hernanes olisi tehnyt rangaistuspotkustaan maalin toisen puoliajan alkajaisiksi. Lazio johti 1-0, kun pilkku tuomittiin.

Tulosveikkaus: Lazio 2-1 AS Roma

Vedonlyönti ja ottelu suorana lähetyksenä täällä!