Liigacup-finaali: Maticin poissaolo jättää ison aukon Chelsean keskikentälle


Uudenvuodenpäivänä Tottenham iski Chelsean verkkoon viisi maalia. Silloin Nemanja Matic pelasi eikä suinkaan ollut ainoa, joka näytti juhlineen vuodenvaihdetta raskaasti. Silti juuri serbialaisen esitys huomioitiin erityisen tarkasti.

Unohtakaa Diego Costa ja Cesc Fabregas. Matic on se pelaaja, jota Chelsean tulee eniten ikävä, jos hän on poissa. Ja sunnuntain Liigacup-finaalista hän on pelikiellon takia poissa. Maticin ulosajo saattoi olla kyseenalainen ja siitä tehty valitus aiheellinen, mutta karu totuus on se, että Matic ei pelaa.

John Obi Mikelin poissaolo ei välttämättä harmita ainakaan nigerialaisen kookkaaksi kasvanutta vastajännärien joukkoa. Mikelin poissaolo tietää kuitenkin sitä, ettei Chelsealla ole keskikentän pohjalle valmiita ja käytännössä testattuja vaihtoehtoja.

Matic ei ole vain puolustava keskikenttäpelaaja. Hän juoksee niin ylös kuin alas, hän syöttää ja taklaa.

Tottenham Hotspur v Chelsea - Premier League : News Photo

Hän on Chelsean pelaajista lähimpänä total football -koulukuntaa. Koko Valioliigassakin Maticin kanssa kilpailee lähinnä Yaya Touré silloin, kun tämä on parhaimmillaan - ja nyt Touré ei ole parhaimmillaan.

Chelsean pelijärjestelmässä keskikentän pohjapelaaja antaa suojaa toppareille, jotta laitapakit pääsevät nousemaan hyökkäyksiin. Tämä tehtävä vain lisää pelipaikan tärkeyttä. Voidaan jopa väittää, että Matic ansaitsee tunnustusta Branislav Ivanovicin tällä kaudella iskemästä kuudesta maalista. Kun Matic puuttuu, Chelsean puolustus on erittäin haavoittuvainen.

Chelsea on siis huonossa vireessä, sillä ei ole tasonsa osoittanutta pelaajaa keskikentän pohjalle, ja vastaan tulee Harry Kane. Sama Kane, jonka pitäminen kurissa oli Chelsealle aivan ylivoimainen tehtävä vielä uudenvuodenpäivänä. Mitkä ovat Chelsean vaihtoehdot?

Totta puhuen niitä on vähän. Chelsea tuskin muokkaa ryhmitystään ennen loppuottelua (vaikka niin on toki käynyt ennenkin). Kysymys on siis pohjimmiltaan yksinkertainen: kuka pelaa Fabregasin vierellä?

Todennäköisin vaihtoehto on Oscar. Hän on pelannut tontilla aiemminkin ja hallitsee pelipaikan metkut. Jose Mourinhon mielestä Oscar on kuitenkin liian luova pelaaja "uhrattavaksi" keskikentän pohjalle, eikä lusitaanimanageri ole edes kokeillut Oscaria pohjalla.

Tosin sitä luovuutta ei ole viime aikoina näkynyt. Monet kannattajat olisivat jo valmiita myymään Oscarin Paris Saint-Germainiin jättisummalla.

Ramires on toinen vaihtoehto. Hänellä riittää jalkoja, mutta riittääkö miehellä peliälyä näin haastavalle pelipaikalle? Ramires tunnetaan myös herpaantuvasta keskittymisestään ja ajoittain silkasta holtittomuudesta. Keskikentän pohjapelaajalle ne ovat todella vaarallisia ominaisuuksia.

Willian on toinen kaukaa haettu vaihtoehto. Keskikentän pohjalla häneltä vaadittaisiin sellaista kurinalaisuutta, joka rajoittaisi hänen vahvuuksiaan.

Jossain muussa ottelussa olisi hienoa nähdä nuoren Nathan Aken saavan tilaisuuden näyttää. Akella on kokemusta keskikentän pohjalla pelaamisesta, ja hänellä on myös riittänyt kurinalaisuutta ja tasaisuutta. On kuitenkin epätodennäköistä, että Mourinho heittäisi Aken tuleen Liigacupin loppuottelun kaltaisessa pelissä.

Veikkaan, että Mourinho valitsee varovaisen vaihtoehdon, Oscarin. Chelsean on myös pelattava paljon tiiviimmin kuin surullisessa White Hart Lanen kohtaamisessa. Se ei lupaa hyvää ottelun viihdearvolle.

Lyö vetoa Liigacupin finaalista täällä!