Liigacup: Lahti lievänä suosikkina finaaliin JJK:ta vastaan


Veikkausliiga-kauden alkulämmittely käydään lauantaina, kun FC Lahti kohtaa JJK:n Liigacupin finaalissa Lahden Kisapuistossa. Isännille Liigacup-finaali on seurahistorian neljäs. Voittoja on yksi. Vuoden 2007 finaalissa FC Lahti kukisti FC Interin rangaistuspotkukilpailussa. JJK:n kohtalona oli puolestaan hävitä seurahistoriansa toistaiseksi ainoa Liigacup-finaali rankkareilla. Vuosi oli 2010 ja voittoa juhli FC Honka. Joukkueita on povattu samoille sijoille alkavassa Veikkausliigassa, joten lähtökohdat ovat hyvinkin tasaiset.

Kokoonpanot

FC Lahden joukkue on lähes terve. Ainoa poissaolija on Pyry Kärkkäinen, jonka pitäisi kuitenkin olla kunnossa Liigacupin avauksessa. Uuden vahvistuksen, viime vuodet FC Interissä pelanneen Joni Ahon pelilupa on kunnossa, mutta hän aloittaa lauantaina vaihtopenkiltä.

JJK pääsee myös otteluun lähes parhaalla miehistöllään. Vakioavauskokoonpanon pelaajista puuttuu Jukka-Pekka Tuomanen, joka sai TPS-välierässä punaisen kortin ja on siten pelikiellossa. Antto Hilskalla puolestaan on pelaamisen estävä jalkapöytävamma. Hyökkääjä Babatunde Wusu palasi puolestaan peliin valmistavassa JJK-harjoitusottelussa. Hänet saatetaan nähdä kentällä jopa samaan aikaan hienoa talvea pelaavan Eero Markkasen kanssa.

Vire

Lahti hävisi viimeisen harjoitusottelunsa Hongalle 0-4. Tuloksesta ei kuitenkaan kannata vetää liikaa johtopäätöksiä, sillä ottelussa tehtiin paljon kokeiluja kokoonpanojen suhteen. Sitä ennen Mustat Kuhnurit palloili Ykköseen valmistautuvan FC KooTeePeen kanssa 2-2-tasapelin. Liigacupin puolivälierässä Lahti voitti RoPSin 1-0 ja välierässä KuPSin 3-0.

JJK:n viimeinen harjoitusottelu päättyi 2-2-tasapeliin Ykkösen nousijaehdokas SJK:ta vastaan. Jyväskyläläisten tilanne on mielenkiintoinen, sillä joukkue pelaa cup-finaalissa, vaikka sen edellisestä voitosta varsinaisella peliajalla on aikaa pelipäivänä tasan kuukausi. JJK voitti nimittäin sekä Liigacupin puolivälierän että välierän samalla kaavalla: varsinaisella peliajalla maaliton tasapeli ja rankkareilla jatkoon. Puolivälierissä kaatui HJK, välierässä TPS. Viimeksi JJK voitti suoraan 90 minuutissa maaliskuun kuudentena, jolloin se kukisti FC Interin lohkovaiheen ottelussa 3-0.

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueet olivat samassa Liigacupin alkulohkossa, mutta keskinäinen paremmuus jäi ratkaisematta: ottelut päättyivät 0-0 ja 1-1. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet 12 kertaa. FC Lahdella on neljä ja JJK:lla kolme voittoa, viidesti on päädytty tasapeliin.

Kertoimet

Joukkueet ovat paperilla hyvin tasaisia, kummallakin on käytettävissä lähes paras mahdollinen kokoonpano ja kauden aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet tasan. Lähtökohdiltaan ottelu on siis melko ympäripyöreä. Tasapeli varsinaisen peliajan jälkeen antaa kertoimen 3,25. FC Lahti on kerroinasettelussa lievä voittajasuosikki kertoimella 2,00, JJK:n suoran voiton kerroin on 3,50. Parempi vire kilpailullisissa otteluissa tekee FC Lahdesta niukan voittajasuosikin, mutta ottelun ratkeaminen rangaistuspotkuilla ei yllättäisi.

Lyö vetoa Liigacupin finaalista täällä!