Manchester United-Chelsea: taktinen ennakko


Chelsea vierailee sunnuntaina Manchester Unitedin kotistadionilla ottelussa, joka on FA Cupin puolivälierien kohokohta. Kauden alussa Chelsealla oli mahdollisuus seitsemään pokaaliin, mutta nyt ainoat todelliset mestaruusmahdollisuudet piilevät Eurooppa-liigassa ja FA Cupissa. United taas tavoittelee kotimaan tuplaa. Mestarien liiga -unelma karkasi tiistaina hieman kyseenalaisella tavalla. Kotijoukkue on ottelun suosikki kertoimella 1,75. Chelsean voittokerroin on kova 4,40.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Demba Ba oli sivussa Chelsean torstaisesta Eurooppa-liigan ottelusta ja on nyt avauksessa, etenkin kun mies ampui viime viikolla liigassa pallon Wiganin verkkoon. Kaiken lisäksi Fernando Torres ei ole osunut kansallisissa sarjoissa 11 viime otteluun. John Terry saattaa palata puolustukseen, mahdollisesti David Luizin viereen. Keskikentällä aloittanevat Ramires ja Frank Lampard.

Viikolla sivussa ollut Wayne Rooney palannee Unitedin avaukseen. Tämä saattaa pudottaa Ryan Giggsin penkille. Tom Cleverley pelaa keskikentän pohjalla Michael Carrickin kanssa. Jos Nemanja Vidic ja Rio Ferdinand ovat pelikunnossa, kaksikko jatkaa puolustuksessa. Tosin myös Jonny Evans haaveilee avauskokoonpanon paikasta.

Chelsean hyökkäyspeli

Wigania vastaan Chelsea peluutti kolmea "amigoa" (Oscar, Eden Hazard ja Juan Mata), mutta se saattaa muuttua sunnuntaina, koska vastustaja on äärimmäisen kova. Kun Chelsea viimeksi pelasi vieraissa kärkijoukkuetta, tässä tapauksessa Manchester Cityä, vastaan, joukkue panosti vastahyökkäyksiin. Ramires pelasi oikealla laidalla. Homma ei oikein toiminut, sillä City esti Chelsean vastahyökkäysaikeet. Chelsea saattanee siis vaihtaa kuvioitaan ja peluuttaa Mosesia oikealla, jotta peli pysyy leveänä. Moses tuo luonnostaan Chelsean pelistä puuttuvaa leveyttä. Lisäksi hän on voimaks juoksija, joka voi haastaa Patrice Evraa.  Evra on ollut tällä kaudella hyvässä vireessä, mutta Unitedin pelisysteemin takia hän ei aina saa tarpeeksi tukea saman puolen laiturilta.

United ei peluuta perinteistä puolustavaa keskikenttäpelaajaa, mikä antaa mahdollisuuksia Matalle ja Hazardille erityisesti Unitedin puolustuslinjan ja keskikentän välisessä tilassa. Juuri tämä väli kuuluu ottelun avainalueisiin, sillä Mata voi tehdä ihmeitä, jos hän saa tilaa. Alla Matan lämpökartta Chelsean kotivoittoon päättyneestä Wigan-ottelusta:


Mata pyörii kentän keskimmäisellä kolmanneksella, missä United pitää hänet tarkassa vartioinnissa. Jos Phil Jones on pelikunnossa, hän saattaa ottaa Matan miesvartiointiin. Jones onnistui samassa hommassa Marouane Fellainia ja osittain myös Cristiano Ronaldoa vastaan.

Demba Ba on myös ottelun avainpelaaja, sillä hän pystyy pitämään palloa ylhäällä. Cityä vastaan hän oli ajoittain vaikeuksissa joutuessaan eristyksiin. Hän pelannee kuitenkin paremmin, jos tarjoilu paranee. Ramiresin peluuttaminen keskustassa parantaa Chelsean suunnanmuutospeliä puolustuksesta keskikentän kautta hyökkäykseen.

Unitedin tulivoima ja Chelsean puolustus

Yksi suurimmista syistä siihen, että United hallitsee Englannin kenttiä tällä kaudella, on joukkueen tulivoima, johon muilla joukkueilla ei juuri ole vastausta. United on tehnyt 12 osumaa enemmän kuin seuraavaksi eniten maaleja tehnyt joukkue (joka sattuu muuten olemaan Chelsea). Unitedilla on riveissään neljä hyökkääjää, joita tukevat Shinji Kagawan, Ashley Youngin, Antonio Valencian ja Nanin kaltaiset pelimiehet. United pelannee leveässä 4-2-3-1-muodostelmassa, joka tuo sekä Rooneyn että Robin van Persien parhaat puolet esiin. Rooney pudottaa usein alas jopa keskikentän keskustaan saakka tekemään peliä, mikä tekee hänestä vaikean vartioitavan. Kun joukkueet kohtasivat viimeksi lokakuussa, Rooney teki tuhojaan juuri näillä alueilla. Tässä Rooneyn keskimääräinen sijoittuminen Stamford Bridgellä, missä United voitto 3-2:


Rooney (10) toimi linkkinä keskikentän ja hyökkäyksen välillä ennemmin kuin selkeänä kakkoshyökkääjänä. Koska United pelaa sunnuntaina kotonaan, Rooney pelannee lähempänä Van Persietä. Lampardin ja Ramiresin (jos he pelaavat) on päätettävä, seuraavatko he Rooneya vai odottavatko he, että Rooney tulee heidän alueelleen.

Matan lienee puolestaan syytä pelata lähellä Carrickia, jotta Carrickin pelinavaus Rooneylle saadaan estettyä. Carrick on Unitedin tärkein syöttelijä ja koko Valioliigan kolmanneksi ahkerin syöttelijä 77,6 syötön ottelukohtaisella keskiarvolla. Carrick on tunnetusti vaikeuksissa prässin alla, joten Chelsean kannattaa ehkä kokeilla miesvartiointia Carrickin kohdalla. Homma lankeaa jollekin sinisten hyökkäyspään pelaajalle.

Yhteenveto

Kuten kertoimista voi päätellä, Manchester Unitedia on vaikea ohittaa tässä ottelussa. Joukkue pelaa kotonaan ja on hyvässä vireessä. Samanaikaisesti Rafael Benitezin Chelsea kompastelee. Kotijoukkueella on paljon tulivoimaa ja Chelsealla puolestaan on ollut vaikeuksia pitää oma maalinsa puhtaana. Chelsea satsaa kuitenkin FA Cupiin ja se on yleensä pärjännyt Old Traffordilla hyvin. Jos Benitez haluaa pitää työnsä kauden loppuun saakka, tämä ottelu on lontoolaisille pakkovoitto.

Lyö vetoa FA Cupista täällä!