Mestarien liiga: Bayern suursuosikki, Chelsealla tiukempaa


Mestarien liigan keskiviikkoisissa ottelupareissa jatkoonmenijät ovat periaatteessa täysin auki, sillä kummassakin parissa toiseen osaotteluun lähdetään tasatilanteesta. Bayern München on suursuosikki kotipelissään Shahtar Donetskia vastaan. Chelsean ja Paris Saint-Germainin kohtaamisessa lähtökohdat ovat tasaisemmat.

PSG:n ja Chelsean välisen otteluparin avausosa Ranskassa oli isäntien hallintaa. Chelsealle merkattiin koko ottelussa vain kaksi maalintekoyritystä, mutta niin vain länsilontoolaiset hakivat Parc des Princesiltä 1-1-tasapelin. Tehty vierasmaali antaa Bluesille hyvät lähtökohdat keskiviikolle.

Myös sinipaitojen loukkaantumistilanne on ihanteellinen. Vain John Obi Mikel on keskiviikon ottelusta sivussa. Myös Englannin kentillä pelikiellossa ollut elintärkeä keskikentän pohjapelaaja Nemanja Matic on mukana.

Kotiedusta, tehdystä vierasmaalista ja hyvästä kokoonpanotilanteesta huolimatta ottelusta tulee Chelsealle vaikea. PSG oli ensimmäisessä osaottelussa Pariisissa huomattavasti lähempänä voittoa. Lopputulos oli Chelsealle hyvä, mutta pelillisesti illan ei voi sanoa menneen täysin Mourinhon käsikirjoituksen mukaan.

PSG pystyi pitämään Chelsean vähillä maalintekopaikoilla ja luomaan itse aivan riittävästi tilanteita vaikka voittoon saakka. Esitys antoi varmasti pariisilaisille itseluottamusta, joka tosin lienee muutenkin kunnossa; PSG ei ole hävinnyt yhtäkään 14 edellisestä ottelustaan. Viikonlopun Lens-voitossa Laurent Blanc lepuutti isoa osaa avauskokoonpanostaan. Chelseaa vastaan Yohan Cabayekin saattaa olla käytettävissä.

Huolenaihe ranskalaisryhmälle on kuitenkin Zlatan Ibrahimovicin maalivire Mestarien liigan pudotuspeleissä. Kilpailun lohkovaiheessa ruotsalainen onnistuu maalinteossa keskimäärin joka toisessa pelissä. Pudotuspeleissä Ibrahimovic on pelannut keskimäärin 4,9 ottelua yhtä tehtyä maalia kohden. Supertähteä onkin kritisoitu tehottomuudesta kovissa paikoissa.

Lisäksi keskiviikon ottelu on PSG:lle kova taktinen haaste. Jos ottelu etenee maalittomana, PSG:n on ennemmin tai myöhemmin avattava peliään. Se avaa Chelsealle tilaa vastaiskuille, joista lontoolaiset nauttivat. Vielä vaikeammaksi PSG:n tilanne muodostuu, jos Chelsea pääsee tekemään ottelun avausmaalin, sillä sen jälkeen nähtäisiin varmasti erittäin puolustava Chelsea.

PSG:n hyökkäyskolmikko (Ibrahimovic, Edinson Cavani ja joko Javier Pastore tai Ezequiel Lavezzi) on kuitenkin niin kova, että vierailija todennäköisesti luo riittävät paikat maalintekoon. Vierasjoukkueen johtomaali pakottaisi Chelseankin hakemaan osumia.

Shahtar jatkaa jättiläisen kiusaamista

Shahtar Donetsk yllätti Bayern Münchenin "kotikentällään" Lvivissä venymällä 0-0-tasapeliin. Tilanne ennen toista osaottelua on siis ukrainalaisten kannalta odotettua parempi, mutta jatkopaikan hakeminen Saksasta vaatisi vielä suurempaa venymistä.

Ottelun kuva Baijerissa on etukäteen melko selvä. Bayern tulee pitämään palloa leijonanosan ajasta ja pakottamaan Shahtarin puolustuskannalle. Shahtar pyrkii puolustamaan tiiviisti, pitämään Bayernin poissa parhailta tekopaikoilta ja iskemään itse vastaiskusta.

Positiivinen asia Shahtarin kannalta on se, että joukkue onnistui taktiikassaan jo Ukrainassa. Toinen puoli kolikkoa on se, että tempun toistaminen vieraskentällä on äärimmäisen vaikeaa. Lukuisat Shahtaria paremmatkin joukkueet pyrkivät pelaamaan Bayernia vastaan samalla tavalla ilman menestystä.

Shahtarin mahdollisuus piilee nopeiden hyökkäyspään pelaajien hyödyntämisessä Bayernin korkeaa linjaa vastaan. Luiz Adriano ja Alex Teixeira lienevät donetskilaisten suurimmat hyökkäysuhat. Lisäksi erikoistilanteet ovat vieraille potentiaalisia iskun paikkoja.

Bayernilla on pieniä kokoonpanohuolia, sillä keskikentällä Philip Lahm ei ole vielä pelikunnossa, Javi Martinez miehittää edelleen sairastupaa ja avausosassa punaista katsellut Xabi Alonso on pelikiellossa. Ainakin normaalisti puolustajana häärivä David Alaba on ehdokas keskikentälle.

Kaikesta huolimatta Bayernin ryhmässä on niin paljon yksilötaitoa, että mikä tahansa muu tulos kuin kotivoitto olisi sensaatio. On vaikea uskoa, että Bayern hakkaisi Shahtaria vastaan päätään seinään 180 peliminuutin ajan.

Lyö vetoa Mestarien liigasta täällä!