Mestarien liiga näyttää suuntaa Cityn ja Barcelonan kaudelle


Ennen tiistain Barcelona-ottelua Manchester Cityn manageri Manuel Pellegrini totesi, että hänen joukkueensa on löytämässä omaa peliään

"Mielestäni joukkueemme on hyvässä tilanteessa, vaikka tajuamme myös, että vastassa on todella vahva joukkue", Pellegrini lausui.

Lausunto ei ollut ylimielinen, manageri yritti vain vakuuttaa yleisönsä. Tosiasiassa on kuitenkin hyvin epävarmaa, puhuiko luotsi totta.

On vaikea sanoa, onko City oikeasti hyvässä tilanteessa. Vielä vaikeampaa on sanoa, kuinka vahva tämän kauden Barcelona lopulta on.

Raskassarjalaisten kohtaamisessa ottavat yhteen kaksi joukuetta, joiden esitykset ovat viime aikoina heilahdelleet ääripäästä toiseen.

FBL-EUR-C1-MAN CITY-BARCELONA-TRAINING : News Photo

City on välillä ollut tappavan tehokas, välillä se on voitettu helposti. Barca on näyttänyt matkaavan kriisistä silkkaan tähtiloistoon, eikä kaikki ole vain äkkipikaisen median luomaa illuusiota. Joukkueiden esitykset kahden viimeisen kuukauden aikana tekevät ottelun ennakoinnista todella vaikeaa.

City oli AS Roma -vierasvoittonsa jälkeen täysin suvereeni. Joukkue nousi selvästä takaa-ajoasemasta Mestarien liigan jatkopeleihin ja onnistui sen jälkeen vielä vaikeammassa tempussa: Chelsean kahdeksan pisteen sarjajohdon kuromisessa umpeen. Uudenvuodenpäivänä City ja Chelsea olivat Valioliigassa tasapisteissä, ja City näytti jälleen mestarijoukkueelta.

Samaan aikaan Barcelona kärsi kauden suurimmista ongelmistaan. Tappio Real Sociedadille aiheutti seurassa syvällistä itsetutkiskelua. Media ja kannattajat kyseenalaistivat Luis Enriquen soveltuvuuden Barcelonan päävalmentajaksi. Lisäksi pohdittiin, mitä mieltä supertähti Lionel Messi on Blaugranan luotsista.

Seuran kaikkien aikojen suurin tähti Messi mutkisti asioita entisestään Ballon d'Or -gaalassa, jossa hän spekuloi avoimesti tulevaisuudellaan. Messi jäi Ballon d'Or -kisassa toiseksi, koska vuotta 2014 pidettiin hänen mittapuullaan heikkona. Heti seremonian jälkeen Messi palasi kuitenkin parhaimmilleen.

Viime viikkojen ajan Messi on pelannut paremmin kuin kertaakaan sitten vuoden 2012. Argentiinalainen on jälleen energinen tehopakkaus, jota kukaan ei pysty pitämään kurissa.

Messin nousuvire herätti koko Barcelonan. Samaan aikaan City alkoi jälleen kompuroida. Chelsea oli jo kosketusetäisyydellä, ja yhtäkkiä Cityä vastaan oli taas helppo pelata. Pahimmillaan Citizens oli niin huono, että Barcelonalle näytti olevan luvassa helppo jatkopaikka.

FBL-ENG-PR-MAN CITY-NEWCASTLE : News Photo

Tiistain kohtaamista edeltävänä viikonloppuna kaikki muuttui jälleen. Chelsea jäi tasapeliin Burnleytä vastaan, ja kenties tästä inspiroituneena City pieksi Newcastlen huippuesityksellä 5-0. Barcelona taas hävisi kotonaan Malagalle.

Joukkueiden haparoivien otteiden taustalla on luonnollisesti suurempia tekijöitä. Cityn vaikea jakso osui siihen ajankohtaan, jonka joukkueen moottori Yaya Touré vietti Afrikan mestaruuskisoissa. Lisäksi on kyselty, kuinka kova pokaalinälkä Valioliigan hallitsevalla mestarilla todellisuudessa on.

Tällä kaudella on nähty viitteitä kauden 2012-13 oudosti löysäilleestä Citystä. Näyttää siltä, että City tarvitsee tarpeeksi kovan haasteen syttyäkseen. Chelsealta taas on löytynyt ottelusta toiseen sitä tarvittavaa kovuutta, jota Cityllä ei ole ollut.

Pellegrini korosti maanantaina, että City tulee panostamaan hyökkäyspeliin Barcelonaa vastaan. Taivaansinisillä on kuitenkin kaksi suurta haastetta. Touré on pelikiellossa, ja lisäksi City on upporikkaana seurana erikoisessa tilanteessa: se opettelee yhä Mestarien liigan tavoille.

Kovat arvontatulokset ovat toki vaikeuttaneet opintoja, mutta joukkue itsekin myöntää, että taustalla on muutakin.

"Mielestäni kunnioitimme Barcelonaa liikaa viime kaudella. Meillä ei ollut kokemusta siitä, miten Barcelonan kaltaista joukkuetta vastaan pelataan. He tietävät, miten näitä pelejä pelataan. He tietävät, miten Mestarien liiga voitetaan. Me taas etenimme viime kaudella ensimmäistä kertaa lohkovaiheesta jatkoon", Samir Nasri muisteli viime kauden otteluparia Barcelonaa vastaan.

FC Barcelona v Malaga CF - La Liga : News Photo

"Mielestäni se oli meille liian iso ottelu. Emme olleet valmiita. Tänä vuonna tilanne on täysin toinen", Nasri lisäsi.

Juuri kyky nostaa tasoa tarpeen vaatiessa voi nousta avainasemaan tällaisissa otteluissa. Barcelonan kohdalla pelaajien taito nostaa profiiliaan on hämmästyttävän tehokas ase. Luis Enriquen ansioksi on luettava se, että Barcelona on löytänyt kaksi toimivaa kenttäryhmitystä. On kuitenkin aiheellista kysyä, onko Barcelonan pelissä lopulta kyse siitä, miten Messi ja muut avainpelaajat pelaavat.

Enriquen ympärilläkin on yhä kysymysmerkkejä, kuten hänen ottelua edeltävästä lehdistötilaisuudestaankin kävi selväksi.

Tiistain ottelu voi antaa vastauksia moniinkin suuriin kysymyksiin. Otteluparin häviäjälle epäonnistuminen Mestarien liigassa värittää koko kautta. Jatkoonmenijä taas osoittaa, mistä puusta se todellisuudessa on veistetty.

Lyö vetoa ottelusta täällä!