Mestarien liigan lohkovaihe huipentuu - lähtökohdat päätöskierrokselle


Mestarien liigassa ratkotaan keskiviikkona viimeiset jatkajat neljässä lohkossa. Lähtökohdat ovat jännittävät, sillä molemmat jatkoonmenijät eivät ole varmasti selvillä yhdessäkään lohkossa.

E-LOHKO

Bayer Leverkusen-FC Barcelona
AS Roma-BATE Borisov

E-lohkossa Barcelona on jo varmistanut lohkovoittonsa. Kaikki muut sijoitukset ovat auki: Leverkusenilla ja AS Romalla on viisi pistettä, BATE Borisovilla neljä.

Kaikki ennusmerkit viittaavat kuitenkin siihen, että AS Roma jatkaa Barcelonan kanssa pudotuspeleihin. Roma on selvä voittajasuosikki (kerroin 1,36) BATE Borisovia vastaan Stadio Olimpicolla, ja voitolla Giallorossi jatkaa varmasti pudotuspeleihin.

Leverkusenin on toivottava BATE Borisovin venymistä vähintään tasapeliin ja kaadettava samalla itse Barcelona kotikentällä. Kummankin skenaarion toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä: Barcelona on vieraskentälläkin suosikki kertoimella 2,15. Leverkusenin yllätysvoitto ja BATE Borisovin venyminen vähintään tasapeliin tarjoaisivat tuplana muhkean yhteiskertoimen 11,38.

BATE Borisovillakin on panosta. Voitto veisi Mestarien liigassa jatkoon, jos Leverkusen jäisi samalla ilman voittoa. BATE Borisovin voittokerroin 9,25 kertoo kuitenkin kaiken siitä, kuinka todennäköisenä tätä vaihtoehtoa pidetään.

F-LOHKO

Olympiakos-Arsenal
Dinamo Zagreb-Bayern München

Bayern on varma lohkovoittaja ja Dinamo varma lohkojumbo, joten vain Olympiakosin ja Arsenalin kohtaamisessa on panosta.

Olympiakos on lohkokakkosena kolme pistettä Arsenalin edellä, joten Arsenalin on pakko voittaa, eikä mikä tahansa voittokaan kelpaa.

Tasapisteissä keskinäiset ottelut ratkaisevat. Pohjois-Lontoossa Olympiakos voitti 3-2, joten Arsenalin on voitettava Kreikassa samoin 3-2-lukemin (jolloin se menee kokonaismaalierolla jatkoon) tai vähintään kahdella maalilla. Helpommin sanottuna Arsenal menee jatkoon millä tahansa muulla kuin 1-0- tai 2-1-voitolla.

Kertoimien valossa Gunners on Kreikassa ennakkosuosikki. Vierasvoiton kerroin on 2,08, mutta aukeaako jatkopaikka?

"Yksinkertaisin" tulos, jolla Arsenal menisi jatkoon, on 0-2, ja tälle tulokselle Unibet antaa kertoimen 11,00. Kertoimenlaskijoiden arvioiden valossa 1-1, 0-1 ja 1-2 ovat tätä todennäköisimpiä tuloksia. Mikään näistä ei kelpaa Arsenalille, joten vieraiden jatkopaikka on kiven alla.

G-LOHKO

Chelsea-Porto
Dynamo Kiova-Maccabi Tel-Aviv

Nollakerholainen Maccabi Tel-Aviv on varmasti ulkona. Kolmen muun joukkueen kesken käydään sitäkin kuumempaa kilpailua. Chelsealla ja Portolla on 10 pistettä, Kiovan Dynamolla kahdeksan.

Dynamo aloittaa illan lohkon kolmospaikalta, mutta silti sen sijoittuminen kahden parhaan joukkoon vaikuttaa kaikkein varmimmalta. Voitto Maccabista vie kiovalaiset varmasti jatkoon, ja lohkon heittopussin pitäisi kaatua selvästi jo rutiinisuorituksella. Dynamon voittokerroin 1,17 on illan pienin.

Chelsea-Porto-ottelun voittaja voittaa koko lohkon. Chelsea on ottelun suosikki kertoimella 2,15. Tasapelillä tilanne menee kuitenkin kimurantiksi.

Jos Dynamo voittaa ja Lontoossa pelataan tasan, järjestyksen ratkaisee lohkon kärkikolmikon keskinäisten otteluiden maaliero. Tässä tapauksessa Dynamo voittaa, Chelsea sijoittuu toiseksi ja Porto jöö kolmanneksi. Lontoossa tasapeli riittää Chelsealle jatkopaikkaan, Portolle todennäköisesti ei.

Chelsea ja Porto menevät molemmat jatkoon vain, jos Dynamo ei onnistu voittamaan Maccabia. Tämä vaihtoehto on hyvin epätodennäköinen: Dynamo-Maccabi-ottelussa tuplamahdollisuusveto X2 antaa kertoimen 5,80. Mestarien liiga jatkunee siis keväällä ilman joko Chelseaa tai Portoa.

H-LOHKO

Gent-Zenit
Valencia-Lyon

Zenit on jo varmistanut lohkovoittonsa ja voi jopa jakaa Mestarien liigan ylivoimaisimman lohkovoiton (11 pistettä) ennätyksen, jos se voittaa Zenitin ja Valencia ei voita Lyonia. Lyon taas on varmasti ulkona.

Ratkaistavana ovat siis sijat kaksi ja kolme. Lohkokakkosella Gentillä on seitsemän ja Valencialla kuusi pistettä.

Valencian on pakko voittaa Lyon ja toivottava, että Gent ei pysty voittamaan Zenitiä. Gent menee jatkoon, jos se voittaa oman ottelunsa tai Valencia ei voita Lyonia. Gent nimittäin jatkaa keskinäisten otteluiden perusteella, jos belgialaiset jäävät Valencian kanssa tasapisteisiin.

Unibetin kertoimet uskovat varman lohkovoiton näkyvän Zenitin otteissa, sillä Gent on kotonaan 2,25-kertoiminen suosikki. Valencia on kertoimella 1,41 päivänselvä suosikki flopannutta Lyonia vastaan, mutta jatkopaikka vaatii myös Gentin kompurointia.

Kertoimien valossa Valencian nousu jatkoon on täyttä realismia: yhdistelmä Valencian voitto+tasapeli tai vierasvoitto Gentissä antaa kertoimen 2,43.

Kimurantin lohkotilanteen ohella huomio kiinnittyy Valencian vaihtopenkille. Yllätysnimi Gary Neville debytoi joukkueen päävalmentajana. Valencian alkukausi on ollut pettymys, mutta nyt alla on tasapeli Barcelonaa vastaan. Se ja valmentajanvaihto piristävät joukkuetta siinä määrin, että Gent joutunee kaapimaan voiton pitääkseen lohkon kakkospaikasta kiinni.