Qatarin MM-kisat on pakko järjestää talvella


Vuoden 2022 MM-kisaisännyyden antaminen Qatarille on sulaa hulluutta. Se on sanomattakin selvää.

Jalkapallo on globaali laji ja sen kasvua joka puolella maailmaa pitää pyrkiä edesauttamaan. Ei ole kuitenkaan vain hullua pakottaa pelaajia ja faneja yli 40 asteen lämpötiloihin. Se on myös vaarallista, eikä sen tajuamiseen tarvita Sepp Blatteria.

Olen käynyt Lähi-Idässä pari kertaa. Siellä ainoat toiveet ovat jääkylmä, ilmastoitu huone ja viileä uima-allas, johon paeta paahtavaa aurinkoa. On käsittämätön ajatuskin, että siinä kelissä pitäisi juosta, taklata ja hyppiä.

Ei voi kuin ihmetellä, mikä sai FIFA:n antamaan yhden maailman suosituimmista tapahtumista öljymaa Qatarille. Kysymys tulee aiheuttamaan päänvaivaa jatkossakin, mutta FIFA on nyt aiheuttanut sotkun ja joutuu siivoamaan sen.

Blatter kommentoi tällä viikolla, että turnaus on järjestettävä talvella. Lausunto tulee kaksi vuotta myöhässä ja väite on itsestäänselvyys, mutta ajatus on joka tapauksessa loogisempi kuin pelaajien ja fanien terveyden kanssa leikkiminen. Blatter todennäköisesti pääsi tähän johtopäätökseen heti tajuttuaan, että kokonaista maata ei voi ilmastoida. Näissä olosuhteissa talvikisat ovat kuitenkin pienempi kahdesta pahasta.

MM-kisat ovat suuri jalkapallojuhla paitsi kentällä, myös kadulla. Ajatus siitä, että eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset fanit kokoontuisivat katsomaan kisoja toppatakeissaan, on ehkä huvittava. Yleinen turvallisuus on kuitenkin kaikkein tärkein asia.

Qatar lupasi rakentaa riittävästi täysin ilmastoituja stadioneita koko maahan (joka on muuten pienempi kuin Connecticutin osavaltio). On syytä pitää huolta siitä, että lupaus myös pidetään. Asiaa täytyy kuitenkin ajatella maalaisjärjellä. On huono idea pakottaa faneja matkustamaan niissä lämpötiloissa. Onneksi FIFA:nkin maalaisjärki riittää vihdoinkin asian sisäistämiseen.

Kaikki eivät tietenkään ilahtuisi talvikisoista. Eteläisen pallonpuoliskon maat ovat jo tottuneet keskeyttämään liigansa MM-kisojen ajaksi. FIFA ei kuitenkaan ole koskaan joutunut kiistelemään niiden isojen liigojen kanssa, joilla on suuret rahalliset intressit. Yksien kisojen siirtäminen talvelle voisi vaikuttaa kansallisten liigojen aikatauluihin kolmen kauden ajan. Manchester Unitedeilla ja Real Madrideilla olisi todennäköisesti sanansa sanottavana.

FIFA on mokannut MM-kisat vuosikymmenen etuajassa. Se on jopa FIFAn mittapuulla ennätys. Turnaus on kuitenkin pelattava joskus. Jotta uniikki spektaakkeli voidaan viedä läpi ilman turhia uhreja, se täytyy tehdä talvella.

Blatterilta meni ilmeisesti kaksi vuotta tajuta, että talvikisat ovat ainoa tapa saada yhtälö toimimaan. Euroopan on syytä alkaa valmistautua.