Shefki lupaa ottaa Di Caniosta mallia


Kun Shefki Kuqin ainutlaatuinen ura jalkapalloilijana aikanaan päättyy, odottavat häntä managerin työtehtävät. Hibernianin hyökkääjä on seurannut suurella mielenkiinnolla Sunderlandin kiistellyn ja kiitellyn italialaismanagerin Paolo Di Canion edesottamuksia. Shefki lupaa Unibetille ottaa mallia Di Caniosta – ainakin yhdessä asiassa.

Paolo Di Canio tunnettiin tulisieluisena ja kaikkensa antavana hyökkääjänä. Ja kun peliura loppui, siirtyivät Di Canion opit ja intohimo vaihtopenkille, managerin työtehtäviin.

Englannin Valioliigassa putoamistaisteluun ajautunut Sunderland otti riskin muutama viikko sitten ja erotti managerinsa Martin O’Neillin. Ja kukapa muukaan Sunderlandia palkattiin pitämään Valioliigassa kuin Di Canion.

Ja katso! Di Canion alaisuudessa Sunderland on voittanut kaksi viimeisestä kolmesta pelistään. Samalla italialaislegenda on näyttänyt, ettei intohimo ole hävinnyt minnekään – päinvastoin.

– Di Caniossa on tyyliä! Hän on pelaajilleen rehellinen ja vaatii heiltä paljon, mutta vastapainoksi hän myös luottaa omiinsa. Hän oli pelaajana erikoinen ja sama tyyli jatkuu ilmiselvästi managerina, kehuu Shefki Kuqi Sunderlandin manageria.

– Kyllä minä tykkään tuollaisesta menosta, kun joku laittaa itsensä likoon. Maailma on täynnä managereja, jotka ovat niin hillittyjä ja kliinisiä, etteivät he herätä mitään tunteita. Mutta katsopa vaikka Jose Mourinhoa, Sir Alex Fergusonia ja Di Caniota! Tunnetta riittää.

Kuqi oli itse aikaisemmin talvella ehdolla Ykkösliigassa pelaavan Oldhamin uudeksi manageriksi. Valinta ei osunut kohdalle, mutta liekki managerin tehtäviin palaa ”Kosovon härän” läpivahvassa sydämessä voimakkaana.

Di Canion tavaramerkiksi Sunderlandin peräsimessä ovat muodostuneet maalituuletukset, joissa hän juoksee ja hyppelehtii kuin kevätlaitumille päässyt varsa. Ja onpa Di Canio kyntänyt vaihtopenkin edustan nurmea polvillaan, tuhansien eurojen arvoinen mittatilauspuku päällään.

Vastaavasti suomalainen ja brittiläinen jalkapalloväki muistaa Shefkin tuuletukset, joissa hän uhmaa kaikkia mahdollisia fysiikan lakeja lentokonetuuletuksellaan.

Nähdäänkö sinulta samanlaista lentokonetuuletusta, kun aikanaan pääset managerina juhlimaan joukkueesi maaleja?

– Hahaa! Kyllä, mutta täytyy muistaa vetää kravatti pois kaulalta ennen lentoon lähtöä. Muussa tapauksessahan kravatti voisi puristaa niskaa aika ikävästi, hekottaa Shefki.

– Olen jo ostanut pukuja varastoon valmiiksi, sillä yksi ja sama puku ei kovin montaa lentokonetuuletusta kestä. Kyllä siihen hommaan täytyy kymmenen pukua varata yhdelle kaudelle.