Skottifutis: Rangers pelästyttää Dundee Unitedin


DUNDEE-GREENOCK MORTON

Jos etsit Skotlannin cupin viidenneltä kierrokselta yllätyksiä, tämä ottelu voi olla hyvä ehdokas.

Toinen joukkueista kärvistelee Valioliigan hännillä, toinen pelaa sarjatasoa alempana ja näyttää vahvalta nousijaehdokkaalta. Morton on ykkösdivisioonan kärjessä viiden pisteen kaulalla.

Vuodenvaihteen jälkeen Dundeen manageri Barry Smith on muovannut joukkueestaan varovaisemman ja organisoidumman. Dundee ei ole päästänyt enempää kuin yhtä osumaa neljässä viime liigaottelussaan. Joukkue on kuitenkin tasoltaan ehdottomasti Valioliigan kehnoin.

Greenock Morton on mennyt tasaisesti eteenpäin manageri Alan Mooren alaisuudessa kolmen viime kauden aikana. Moore on rakentanut hyvän joukkueen rajallisilla varoilla ja saattaa nyt viedä ryhmänsä Valioliigaan. Dundeen on oltava tarkkana Morton-kärki Peter Weathersonin kanssa. Hän on ampunut seuralleen jo lähes 100 maalia.

DUNDEE UNITED-RANGERS

Viidennen kierroksen ottelu on harvoin saanut osakseen näin paljon ennakkohuomiota. Seurojen välillä on paljon pahaa verta.

Rangersin toimitusjohtaja Charles Green vetosi seuransa kannattajiin, jotta nämä eivät menisi Tannadicelle katsomaan ottelua. Taustalla on lippuriita, joka juontaa juurensa viime kaudesta. Näyttää siltä, että Gers-fanit noudattavat pyyntöä.

Ottelu itsessään on kiinnostava. Miten kolmannen divisioonan Rangers pärjää Valioliiga-joukkuetta vastaan? Joukkue on tarpeeksi laadukas Valioliigaan, mutta Inverness-tappion ja Motherwell-voiton jäljiltä Rangersin saldo liigaryhmiä vastaan on vielä sekalainen.

Manageri Peter Houston lähti Tannadicelta tällä viikolla, joten Partick Thistlestä tullut korvaaja Jackie McNamara on ensimmäistä kertaa puikoissa tässä ottelussa. Miten Unitedin nuori joukkue reagoi managerinvaihdokseen?

Liigassa Tangerines on voittanut vain yhden kahdeksasta viime ottelustaan.

18-vuotias Barrie McKay on ollut Rangersin positiivisin suorittaja kolmosdivarissa. Hän saa nyt mahdollisuutensa kovempaa joukkuetta vastaan. Sama pätee Lewis Macleodiin ja Fraser Airdiin, jotka ovat  myös Rangersin akatemian kasvatteja. Heistä on tullut tärkeitä pelaajia ykkösjoukkueelle.

RAITH ROVERS-CELTIC

Raith Roversin kunnianhimoa syö dramaattinen kulujenleikkausohjelma. Seura on siirtynyt osittain osa-aikaisuuteen. Gregory Taden, John Bairdin ja Jamie Walkerin kaltaiset lahjakkudet ovat joutuneet lähtemään Stark's Parkilta oman uransa edistämisen nimissä. Myös manageri John McGlynn siirtyi Heartsiin viime kauden lopussa.

Roversin rivit ovat siis harvenneet parin viime vuoden aikana, mutta nykyjoukkue on silti ihan kelvollinen. Esimerkiksi Simon Mensing, Pat Clarke ja Brian Graham ovat kokeneita ja hyviä pelaajia ykkösdivisioonaan.

Ennen tätä kamppailua Celtic hävisi liigacupin semifinaalissa St. Mirrenille ja ensi viikolla edessä on Mestareiden liigan pudotuspelikohtaaminen Juventusta vastaan. On epäselvää, onko ajoitus Raith Roversin kannalta hyvä vai huono.

Kansallisareena Hampden Parkilla Celticillä ei ilmeisesti suju. Viime viikon St. Mirren -tappio oli Celticin neljäs tappio Hampden Parkilla niiden kolmen kauden aikana, joilla Neil Lennon on ollut joukkueen manageri. Pohjoisirlantilainen ei ole onnistunut johtamaan joukkojaan cup-menestykseen.

Celtic sai pidettyä siirtoikkunassa kiinni avainhahmoistaan Gary Hooperista ja Victor Wanyamasta, joten tavoitteena on selviytyä Mestareiden liigan puolivälieriin.

Toisaalta liigacupin tappio paransi herätti varmasti keskittymään myös kotimaan peleihin. Raith Rovers voi joutua kärsimään Celticin vimmasta.

Parhaat vedot

Greenock Morton voittaa Dundeen, 3,30
Rangers johtaa Dundee Unitedia tauolla, 4,10
Yli 3,5 maalia Raith Roversin ja Celticin välillä, 2,15 

Lyö vetoa otteluista täällä.