Top 5: Championshipin nousufinaalit


Championshipin nousufinaalia kutsutaan jalkapallomaailman arvokkaimmaksi otteluksi. Paitsi voittajille rahaa, ottelu tarjoaa usein myös katsojille viihdettä.

Unibet on tapahtumasta niin innoissaan, että tarjoamme huippukertoimet SEKÄ Derby Countyn että Queens Park Rangersin voitolle ja nousulle Valioliigaan.

Ottelu tuo voittajalleen miljoonia puntia riihikuivaa. Virittäydymme tunnelmaan kokoamalla viisi parasta Championshipin (tai vanhan I divisioonan) nousufinaalia menneiltä ajoilta.

5. Ipswich Town-Barnsley 4-2, 2000

Vanhan Wembleyn viimeisessä nousufinaalissa mentiin vauhdilla päästä päähän. Ipswich Town vei lopulta voiton, vaikka sen maalivahti Richard Wright teki alussa oman maalin.

Traktoripoikien maaleista vastasivat Tony Mowbray, Richard Naylor, Marcus Stewart ja vaihtomies Martijn Reuser. Seuraavalla kaudella Ipswich sijoittui Valioliigassa viidenneksi.

4. Blackpool-Cardiff City 3-2, 2010

Tämän trillerin kaikki maalit tehtiin avausjaksolla. Michael Chopra teki maalin heti alussa, mutta Charlie Adamin tyrmäävä vapaapotkumaali tasoitti puntit nopeasti.

Joe Ledley ja Gary Taylor-Fletcher tekivät lukemiksi 2-2. Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Blackpool-legenda Brett Ormerod sutaisi ottelun voittomaalin, ja Tangerines palasi pääsarjaan 39 vuoden tauon jälkeen.

3. Reading-Swansea City 2-4, 2011

Silloinen Swansea-manageri Brendan Rodgers oli saanut Readingistä potkut 18 kuukautta aiemmin, mutta hän sai revanssinsa vuoden 2011 finaalissa.

Swansea meni 3-0-johtoon, kun Scott Sinclair teki kaksi maalia minuutin sisään (ensimmäisen pilkulta) ja Stephen Dobbie ampui kolmannen osuman. Reading tuli vielä otteluun mukaan toisella jaksolla, kun Joe Allen teki oman maalin ja Matt Mills puski "Royalsin" maalin päähän.

Sinclair iski kuitenkin jo toistamiseen pilkulta 10 minuuttia ennen loppua. Osuma täydensi Sinclairin hattutempun ja varmisti Swansean nousun.

2. Bolton Wanderers-Reading 4-3, 1995

Jo 16 vuotta aiemmin Reading kärsi tappion toisessa runsasmaalisessa nousufinaalissa. Royals meni 12 minuutissa 2-0-johtoon Lee Noganin ja Adrian Williamsin maaleilla. Hetkeä myöhemmin Bolton-maalivahti Keith Branagan kuitenkin torjui Stuart Lovellin rankkarin, joka onnistuessaan olisi vienyt Readingin jo kolmen maalin karkumatkalle.

Viimeisen vartin aikana Boltonin Owen Coyle ja Fabian De Freitas tasoittivat, ja ottelu meni jatkoajalle. Jatkoajalla Mixu Paatelainen ja De Freitas iskivät maalin mieheen, ja Readingin Jimmy Quinnin kavennus loppuhetkillä oli laiha lohtu.

1. Charlton Athletic-Sunderland 4-4 (Charlton voitti rangaistuspotkukilpailun 7-6), 1998

Kaikkien aikojen nousufinaali pelattiin kuitenkin vuonna 1998, kun Charlton ja Sunderland pelasivat ottelun, joka päätyi Wembley-klassikoiden listaan.

Charltonin Clive Mendonca teki kaksi maalia varsinaisella peliajalla. Sunderlandin Niall Quinn (kaksi maalia) ja Kevin Phillips (yksi) olivat kuitenkin varastamassa show'n, kunnes Charltonin Richard Rufus puski tasoituksen viisi minuuttia ennen loppua.

Jatkoajalla Nicky Summerbee osui Sunderlandille ja Mendonca viimeisteli hattutemppunsa. Jatkoajan jälkeen tilanne oli siis 4-4. Rangaistuspotkukilpailussa ensimmäiset 13 yritystä onnisuivat. Lopulta Charlton-maalivahti Sasa Ilic varmisti lontoolaisten nousun torjumalla Michael Grayn pilkun.

Lyö vetoa lauantain nousufinaalista täällä!