Top 6: kaikkien aikojen kalleimmat maalivahdit


Fraser Forster siirtyi Celticistä Southamptoniin 10 miljoonalla punnalla (n. 12,5 miljoonaa euroa) ja nousi kuudenneksi kaikkien aikojen kalleimpien maalivahtien listalla. Taakse jäi uruguaylainen Fernando Muslera.

MM-kisoissa Forster oli toinen kahdesta englantilaispelaajasta, jotka eivät pelanneet minuuttiakaan. Ketkä ovat vielä Forsteriakin kalliimpia veskareita?

6. Fraser Forster – Celticistä Southamptoniin, 12,5 miljoonaa euroa, 2014

Tänä kesänä Liverpool on tyhjentänyt Southamptonin, mutta Saints on itse kupannut Celticiä viimeiset kaksi vuotta: vuosi sitten Southampton osti Victor Wanyaman 12,5 miljoonalla punnalla, nyt se maksoi 10 miljoonaa Forsterista.

Forster on Newcastlen kasvatti, joka pelasi lainalla Stockportissa, Bristol Roversissa, Norwichissa ja Celticissä ennen vakituista kahden miljoonan punnan siirtoaan skottiseuraan vuonna 2012. 26-vuotias veskari on voittanut kolme Skotlannin mestaruutta ja esittänyt hienoja otteita Mestarien liigassa.

5. Jan Oblak – Benficasta Atletico Madridiin, 16 miljoonaa euroa, 2014

Forster ei ole edes tämän kesän kallein maalivahti. Se kunnia kuuluu 21-vuotiaalle slovenialaiskassari Jan Oblakille, jonka Atletico Madrid hankki Chelseaan palanneen Thibaut Courtois'n korvaajaksi.

Benficaan jo juniorina siirtynyt Benfica teki läpimurtonsa viime kaudella ja oli avainroolissa, kun Kotkat putsasi Portugalissa palkintopöydän ja eteni Eurooppa-liigan finaaliin.

4. Angelo Peruzzi – Interistä Lazioon, 20 miljoonaa euroa, 2000

1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun parhaisiin maalivahteihin kuulunut Angelo Peruzzi ei kenties koskaan saanut ansaitsemaansa kunniaa Italian ulkopuolella. Kotimaassaan hän oli kuitenkin suuri tähti.

Kolmen Juventuksessa voittamansa Serie A- ja yhden Mestarien liiga -mestaruuden jälkeen Peruzzi siirtyi Interiin 1999 ja sen jälkeen ennätyssummalla Lazioon 2000. Peruzzi pelasi Roomassa seitsemän kautta ja oli varamaalivahtina, kun Italia voitti MM-kultaa 2006.

3. David de Gea - Atletico Madridista Manchester Unitediin, 22,6 miljoonaa euroa, 2011

Todella lupaavia otteita Atleticossa esittänyt David De Gea siirtyi Manchester Unitediin vuonna 2011, mutta kärsi alussa sopeutumisvaikeuksista.

Oli kuitenkin selvää, että näin nuori ja lahjakas maalivahti parantaisi otteitaan. Kolme vuotta myöhemmin De Gea on yksi Valioliigan parhaista maalivahdeista. De Gea torjui seuralle mestaruuden kaudella 2012-13.

2. Manuel Neuer – Schalkesta Bayern Müncheniin, 24 miljoonaa euroa, 2011

Tuore maailmanmestari näytti MM-kisoissa, miksi häntä pidetään maailman parhaana maalivahtina.

Neuer on yhtä tehokas rangaistusalueensa ulkopuolella kuin sen sisällä. Hän on osa maalivahtipelin vallankumousta. Neuer voi hyvinkin olla eurofutiksen huipulla seuraavat 10 vuotta, etenkin kun Bayern München dominoi Saksan jalkapalloa ja menestyy myös ulkomailla.

1. Gianluigi Buffon – Parmasta Juventukseen, 41,5 miljoonaa euroa, 2001

Buffon on pitänyt maailman kalleimman maalivahdin titteliä hallussaan viimeiset 13 vuotta, ja hän on todennäköisesti ollut myös sen aikakauden paras maalivahti.

Buffon siirtyi Parmasta Juventukseen 2001, ja tätä nykyä hän kuuluu Torinossa kalustoon. Buffon on voittanut Vanhan Rouvan paidassa viisi (yhä voimassaolevaa) Serie A -mestaruutta. Hän oli myös tärkeä palanen Italian vuoden 2006 maailmanmestarijoukkuetta. 36-vuotias veskari allekirjoitti juuri uuden jatkosopimuksen, joka pitää hänet Juvessa vuoteen 2017.