Viisi sopupeliskandaalia, jotka järkyttivät maailmaa


5. Barbados tekee oman maalin voittaakseen ottelun

Tämä skandaali oli enemmän sääntöjenlaatijoiden kuin pelaajien syytä. Barbados kohtasi Grenadan Karibian Cupissa. Sen piti voittaa kahdella maalilla päästäkseen jatkoon.

Barbados meni 2-0-johtoon, mutta päästi kavennusmaalin loppuhetkillä, jolloin lukemat olivat 2-1. Aikaa maalintekoon ei juuri ollut, mutta Barbadoksen joukkue tajusi, että mahdollisuudet paranevat, jos ottelu menee jatkoajalle. Turnauksessa oli nimittäin voimassa outo sääntö, jonka mukaan jatkoajalla tehdyt maalit laskettaisiin tuplana.

Barbados teki siis oman maalin ja tilanne oli 2-2. Grenada tajusi vastustajansa aikeet, joten sekin yritti tehdä omaa maalia ja viedä Barbadoksen 3-2-johtoon. Tästä seurasi mitä kummallisimpia hetkiä, kun Barbados puolusti Grenadan maalia Grenadan omilta hyökkääjiltä.

Ottelu meni lopulta jatkoajalle ja Barbados teki sen yhden maalin, joka riitti voittoon kahden maalin erolla - ja ottelu päättyi siis todellisuudessa 3-2!

4. Länsi-Saksan ja Itävallan sopimus

Turnaussäännöt ovat muulloinkin johtaneet otteluiden manipulointiin. Länsi-Saksan ja Itävallan välinen ottelu vuoden 1982 MM-kisoissa herätti paljon enemmän polemiikkia kuin edellämainittu Karibian Cupin taisto.

Aikoinaan FIFA:lla ei ollut käytössä itsestäänselvyydeltä tuntuvaa sääntöä, jonka nojalla lohkovaiheen viimeiset ottelut alkaisivat samaan aikaan. Ennen tätä ottelua Itävalta ja Länsi-Saksa siis tiesivät edellisenä päivänä pelatun Chile-Algeria-ottelun lopputuloksen.

Joukkueet tiesivät varsin hyvin, että Länsi-Saksan yhden tai kahden maalin voitto veisi sekä Länsi-Saksan että naapurimaa Itävallan jatkoon.

Tästä seurasi tietysti se, että Länsi-Saksa meni johtoon, minkä jälkeen kumpikin joukkue laski aseensa ja teki parhaansa, jottei tekisi maalia. Länsi-Saksa voitti 1-0, kumpikin joukkue meni seuraavalle kierrokselle ja Algerian ainoa lohtu oli se, että tulos muutti MM-kisojen sääntöjä ikuisiksi ajoiksi.

.

3. Marseille putoaa sarjasta Euroopan mestarina

Marseillesta tuli 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa yksi eurofutiksen parhaista joukkueista, mistä kiitos kuului suurelta osin omistaja Bernard Tapien satsauksille.

Tapien rahoilla oli niin suuri merkitys, että Marseille yllätti koko Euroopan voittamalla ensimmäisen Mestareiden liigan keväällä 1993. Tähtiä vilissyt joukkue voitti vielä enemmän tähtiä vilisseen AC Milanin finaalissa 1-0.

Pian kuitenkin selvisi, että Tapie ei käyttänyt rahaa vain pelaajiin, jotta Marseille voittaisi. Hän myös lahjoi Valenciennes FC:n häviämään liigaottelun, joka varmisti Marseillelle mestaruuden aikaisessa vaiheessa. Joukkue sai siis lisäaikaa valmistautua loppuotteluun Milania vastaan.

Marseillen osallistuminen seuraavan kauden Mestareiden liigaan evättiin eikä joukkue saanut puolustaa mestaruuttaan. Kotimaassaan Marseillea rankaistiin vielä rajummin. Seuralta vietiin vilunkipelillä voitettu liigamestaruus. Myöhemmin joukkue pudotettiin sarjatasoa alemmas, kun seuran taloudesta löytyi lisää epäselvyyksiä.

2. Erotuomari avustaa Etelä-Koreaa kahdesti

Etelä-Korean matka vuoden 2002 MM-kisojen semifinaaliin vaikutti tarunhohtoiselta. Ja sitä se itse asiassa olikin.

Kuka tahansa, joka näki joukkueen toisen kierroksen Italia-ottelun tai puolivälierän Espanjaa vastaan, kyseenalaistaisi tuomareiden toiminnan.

Italia-ottelussa ecuadorilaistuomari Byron Moreno hylkäsi Italialta täysin sääntöjenmukaisen maalin ja heitti Francesco Tottin sukeltamisesta ulos. Etelä-Korea voitti 2-1.

Espanja-ottelussa egyptiläinen oikeudenjakaja Gamal Al-Ghandour hylkäsi kaksi sääntöjen mukaan tehtyä Espanjan osumaa ja Etelä-Korea voitti rankkareissa.

Pian turnauksen jälkeen Moreno joutui lopettamaan ottelumanipulointiepäilysten takia. Myös Ghandour lopetti. Hänen epäiltiin saaneen uuden auton lahjaksi siitä, että Etelä-Korea meni jatkoon.

1. Calciopoli mullistaa Italian jalkapallon

Kenties kaikkien aikojen toistaiseksi suurin sopupeliskandaali tapahtui Italiassa. Juventuksen, AC Milanin, Fiorentinan ja Lazion epäiltiin lavastaneen otteluita ja valinneen "sopivia" tuomareita.

Juve, Fiorentina ja Lazio pudotettiin Serie B:hen. AC Milan suljettiin europeleistä. Kaikki neljä seuraa valittivat tuomiosta. Sen seurauksena Milan pääsi Mestareiden liigan karsintoihin ja Lazio sekä Fiorentina pysyivät Serie A:ssa.

Juventuksen rangaistus pysyi kuitenkin voimassa. Siltä myös vietiin vuosien 2005 ja 2006 Italian mestaruudet. Juve taisteli tiensä takaisin pääsarjaan ja voitti mestaruuden viime kauden päätteeksi, mutta seuran imago sai pysyvän tahran.