Nether Netherland: tehkää FA Cupista taas voittamisen arvoinen


Menossa on jokaisen futisfanin suosikkiviikonloppu. Tämän viikonlopun koittaessa tietää, että nyt pelataan kunnon futista. Kyllä, viikonloppuna pelattiin FA Cupin kolmas kierros. Kolmannen kierroksen viikonloppu on kenties vielä turhempi kuin tauko harjoitusmaaottelun takia. FA Cupin arvo on romahtanut, kaikki glooria kadonnut eikä se tarjoa merkittävää rahallista palkintoa. On aika lopettaa koko touhu ja muistaa päällimmäisenä sen suuruuden ajat ennemmin kuin cupin hidas vajoaminen turhaksi ajanvietteeksi.

Kilpailun voitossa ei ole mitään hienoa, koska cup on heikennettyjen joukkueiden kisa. Ne, jotka jahtaavat nousua Championshipistä Valioliigaan, siirtävät pelaajiaan sivuun, jotta nämä eivät loukkaannu. Putoamista vastaan taistelevat Valioliiga-seurat lepuuttavat parhaita pelaajiaan säilyäkseen Valioliigassa. Nämä joukkueet eivät muutenkaan ole häävejä ja niiden kakkoskokoonpanot vasta surullista katsottavaa ovatkin.

Nykyinen FA Cup on epätoivoisten seurojen kilpailu. Valioliigan kolmen kärkijoukkueen ei tarvitse huolehtia FA Cupista. Ne voivat olla vakuuttuneita Mestareiden liiga -paikastaan. Ne keskittyvät Valioliigan voittamiseen FA Cupin sijaan. Mestareiden liiga ja Valioliiga ovat nimittäin ne kilpailut, jotka pelaajat, managerit ja kirstunhaltijat todella haluavat voittaa. Monet fanit arvostavat FA Cupia suuresti, mutta seurat eivät olekaan enää kiinnostuneita faniensa mielipiteistä. Paitsi silloin, kun heitä käsketään maksamaan rahaa, istumaan ja ennen kaikkea pitämään suunsa kiinni. Yhdenkään suuren seuran manageri ei enää koskaan tule pelastamaan työpaikkaansa FA Cup -voitolla. Kun Robin van Persie teki eilen maalin ja pelasti West Ham -ottelun, on mahdollista, että eniten juhlivat Manchester Cityn fanit. Manchester United joutuu nimittäin jatkamaan FA Cupia liigan mestaruustaiston ohella.

Toki Arsenalin ja Tottenhamin kaltaisilla seuroilla voi olla arvostusta cupille. Arsenalin on voitettava jotain, ihan mitä tahansa. Olkoon kyse vaikka turhasta FA Cupista. Seura tarvitsee sen saadakseen muistutuksen siitä, mitä jalkapalloseuran pitäisi tehdä - voittaa. Tottakai filosofiasta kiinnostuneeksi jalkapallomanageriksi naamioitunut kirjanpitäjä tietää, ettei kyse ole mistään suuresta jutusta. Tällä hetkellä hänen tulevaisuutensa on kuitenkin niin synkkä, että kaikki kelpaa. Samoin Andre-Villas Boas voi nähdä FA Cupin keinona yhdistää joukkue ja opettaa sille voittamisen kulttuuria. Yksi Chelseankin tärkeimmistä pokaaleista oli liigacupin voitto, sillä se oli seuran ensimmäinen pokaali Jose Mourinhon alaisuudessa. FA Cup voisi samoin auttaa Spursia. Silloin kyse on kuitenkin voittamisesta itsestään eikä juuri kyseisestä kilpailusta.

Liigacupista saa saman palkinnon, mutta liigacup ei ruuhkauta otteluohjelmaa kauden tärkeimmillä hetkillä. Siksi liigacupia voi pitää jopa kiinnostavampana. Jos joukkueet hakevat voittoa lähinnä psykologisista syistä, kannattaa suosia liigacupia. Finaali pelataan helmikuussa, minkä jälkeen kalenterissa on tilaa mestaruustaistoille sekä Valioliigassa että Mestareiden liigassa. Liigacupissa tarvitaan parhaita pelaajia aivan viime hetkillä jos silloinkaan. Nuoret pelaajat saavat kokemusta siitä, miten pelataan häikäilemättömästi ja voitetaan cup-otteluita. Myös FA Cup pystyy toki siihen, mutta kilpailulle ei ole todellista oikeutusta, jos kyse on vain liigacupin arvostetummasta versiosta.

Ennen kalenterissa oli tilaa Euroopan cupille, liigalle ja FA Cupille, koska pelejä ja peli oli vähemmän "keskittynyttä". Nyt jalkapallo keskittyy samaan kilpailuun: kaikki parhaat pelaajat haluavat pelata Mestareiden liigaa, joka on aiempaa laajempi kasvaneiden ottelumäärien ja hypen takia. Jos Englannin parhaat pelaajat pelaavat Manchester Unitedissa, Chelseassa ja Manchester Cityssä, mutta joukkueet eivät peluuta heitä kilpailussa juuri yhtään, niin mitä hienoa Wembleylle pääsemisessä on? Mikä saavutus se on? Varaa henkseleiden paukutteluun ei ole, jos joukkue voittaa läjän nimettömiä, lapsenkasvoisia reservejä ja sellaisia pelaajia, joita manageri rankaisee huonoista liigaesityksistä.

Valioliiga on niin kovatasoinen ja rahakas sarja, että edes keskikastin seurojen ei ole juuri järkeä olla mukana cupissa. Voitto takaa paikan Eurooppa-liigaan, jota Valioliiga-managerit saattavat vihata jopa enemmän kuin FA Cupia. Sideshow'n voitosta saa palkinnoksi toisen sideshow'n, johon kuuluu vielä enemmän matkustamista ja mahdollisuuksia pilata kausi. Sen takia saatetaan päätyä siihen pisteeseen, että joukkueet lähtevät avoimesti häviämään pelejä - kuten Stoke City Valenciaa vastaan.

Kaikesta historiastaan huolimatta FA Cup ei ole yhtään faniystävällisempi kuin Valioliiga. Lauantaina Newcastlen fanit lähtivät Brightoniin yöllä kello yksi nähdäkseen ottelun, joka pelattiin naurettavaan kellonaikaan vain televisioinnin takia. Oli tapaus isäntäseuralle kuinka hieno tahansa, sille ei ole mitään järkevää syytä, että yhteensä yli 1100 kilometrin mittainen matka joudutaan aloittamaan niin aikaisin. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että Newcastlen näkökulmasta peli oli ajanhukkaa keskellä loukkaantumissumaa.

Valioliigan ja Mestareiden liigan rahanahneus ja merkityksen kasvu tuhosivat FA Cupin. Jos kilpailu halutaan pelastaa, ongelmaa pitää hyödyntää. Ratkaisu on tässä: FA Cupin voittajalle paikka Mestareiden liigaan. Samalla Valioliigasta tulee kiinnostavampi, kun vain kolmelle joukkueelle annetaan paikka Mestareiden liigassa. Kaikkia muut seurat näkisivät euron kuvat silmissään ja saattaisivat oikeasti kiinnostua. On surullista, että tilanne on tämä, mutta niin se vain on. Päästäkää FA Cup tuskistaan tai tehkää siitä taas voittamisen arvoinen.

Alexander Netherton