Owen, Edwards, Greaves ja muut Englannin teinitähdet


Jos vaihdosta ottelun katsellut Raheem Sterling olisi tullut tiistaina kentälle Englannin MM-karsintaottelussa Ukrainaa vastaan, hänestä olisi tullut maansa kaikkien aikojen nuorin maajoukkuepelaaja. Tässä Kolmen leijonan mielenkiintoisimmat teinidebytantit.

5. Michael Owen - 18 vuotta ja 60 päivää

18-vuotiaan valinta vuoden 1998 MM-karsintoihin ei tullut yllätyksenä, sillä Owen oli ollut loistavassa vireessä Liverpoolissa. Hän voitti Valioliigan maalipörssin avauskaudellaan ammattilaisena. Valmentaja Glenn Hoddlen uhkapeli kannatti Ranskan kisoissa Owenin mättäessä tämänkaltaisia maaleja...

 

4. Jack Wilshere - 18 vuotta ja 223 päivää

Englannin jalkapallon tulevaisuuden pelaajaksi hehkutettu Wilshere nostettiin pikakomennuksella Fabio Capellon ryhmään karsinnoissa tämän vuoden EM-kisoihin. Wilshere pelasi hyvin, mutta joutui jättämään lopputurnauksen väliin. Arsenalin pelintekijä ei ole edelleenkään palannut peleihin. Ei silti ole epäilystäkään, etteisikö nyt 20-vuotias Wilshere kasvattaisi maaottelumääräänsä tuntuvasti nykyisestä (5) tulevan vuosikymmenen aikana.

3. Duncan Edwards - 18 vuotta ja 183 päivää

Duncan Edwardsin elämä päättyi traagisesti lyhyeen Münchenin lento-onnettomuudessa 1958. Englantilainen jalkapallo menetti samalla yhden kaikkien aikojen lupauksistaan. 21-vuotiaana kuollut Manchester Unitedin keskikenttäpelaaja debytoi Englannin paidassa 18-vuotiaana. Hänen otteensa 15 maaottelussaan enteilivät legendan syntymistä.

2. Wayne Rooney - 17 vuotta ja 111 päivää

Aikuisen kropassa olleen 17-vuotiaan Rooneyn valinta aikuisten maajoukkueeseen oli itsestäänselvyys ennemmin kuin shokkivalinta ottaen huomioon hänen otteensa Evertonissa 2003. Teinilahjakkuus debytoi samana talvena harjoitusottelussa Australiaa vastaan ja kuului Englannin tähtiin seuraavan kesän EM-kisoissa.

1. Jimmy Greaves - 19 vuotta ja 86 päivää

Kutsu maajoukkueeseen 1959 nosti maalikoneen parrasvaloihin. Hän on edelleen yksi lahjakkaimmista viimeistelijöistä, joita Brittein saaret ovat kasvattaneet. 44 maaottelumaalin saldo sisälsi kuusi hattutemppua. Kahdeksan vuotta kestäneen maajoukkueuran loistoa himmensi se, että Greaves jätettiin pois vuoden 1966 MM-finaalin avauskokoonpanosta.