Serie A: Fiorentina-Catania


Vincenzo Montella ei harkinnut kahdesti siirtoa Fiorentiinaan kesällä. Myöskään Alberto Aquilanilla, Borja Valerolla tai David Pizarrolla ei ollut epäilyksiä. Maalivahti Emiliani Viviano oli todennäköisesti innoissaan mahdollisuudesta palata kotikaupunkiinsa ja suosikkiseuraansa.

Dimitar Berbatov oli siis se poikkeus, ei sääntö. Bulgarialainen keräsi otsikoita viime hetken päätöksellään valita Thames Toscanan sijasta. Fiorentina ei arvostanut liikettä, sillä Berbatovin lentoliput oli jo ostettu. Kokonaisuutena Fiorentinan kesä oli kuitenkin tuottoisa. Montella on nuori, lupaava valmentaja ja joukkueessa on paljon pelaajia, jotka tarvitsevat uuden alun.

"Hän teki väärän valinnan", sanoi Montella, kun La Repubblica kysyi häneltä, mitä hän sanoisi Berbatoville, jos kaksikko kohtaisi. Itsekin Fulhamissa pelannut Montella voi, toisin kuin monet muut, puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Montella ei tosin itke Berbatovin perään. Hän on enemmän kuin tyytyväinen joukkueeseensa ja syystä. Joukkue, joka oli lähellä putoamista viime kaudella, näyttää nyt kykenevän haastamaan joukkueita toisessa päässä sarjataulukkoa. Viola voitti Udinesen 2-1 ja ansaitsi enemmän 1-2-vierastappiosta Napolia vastaan.

Se on osittain Montellan ansiota. Hän on piristänyt ilmapiiriä joukkueessa, jossa tunnelma oli kurittomien pelaajien ja vihaisten fanien takia synkkä. Hankinnoilla on myös oma osansa. Valero ja Pizarro ovat vakuuttaneet keskikentällä ja saaneet tukea Juan Cuadradolta ja Mattia Cassanilta. Uusia hankintoja tärkeämpi asia oli kuitenkin se, että seura piti kiinni Stevan Joveticista.

"Hän olisi saattanut lähteä, mutta hän on järkevä tyyppi", sanoi Montella montenegrolaishyökkääjästä, jota tavoitteli esimerkiksi Juventus. "Sanoin hänelle kerran: 'Stevan, meillä on kivaa täällä ja täällä jatkaminen tekee hyvää sinulle ja tulevaisuudellesi.' Mutta hän oli ehkä jo tajunnut sen itsekin."

Jovetic on tehnyt joukkueen kaikki liigamaalit tällä kaudella. Hän nauttii pelaamisesta, ja juuri hänestä Catanian on oltava huolissaan. Sisilialaiset ovat päästäneet 13 maalia kuudessa viime vierasottelussaan viime kauden loppu mukaan lukien. Oma maali ei ole pysynyt puhtaana kertaakaan. Jovetic saattaa siis hyvinkin kaunistella maalisaldoaan.

Catania teki viime kaudella Montellan valmennuksessa seuran uuden piste-ennätyksen Serie A:ssa, joten Catanialle hänen kohtaamisensa on kummallinen tapahtuma. Merkit seuraaja Rolando Maranin aikana ovat kuitenkin olleet hyviä. Catania haki AS Roma -ottelusta vierastasapelin ja voitti Genoan. Näissä peleissä nähtiin yhteensä yhdeksän maalia. Veto yli 2,5 maalille kertoimella 1,90 tuntuu siis järkevältä.

Fiorentina ei ole hävinnyt seitsemään edelliseen Catania-otteluun. Lisäksi Montella tuntee entisenä valmentajana vastustajansa hyvin. Fiorentinan puolustus ei ole kuitenkaan vielä asettunut uomiinsa muutosten myötä. Suurimaalinen tasapeli näyttää hyvin mahdolliselta.

Tulosveto: Fiorentina 2-2 Catania