Skottifutis: viikonlopun vihjeet


DUNDEE-MOTHERWELL

Ennen Dundeen edellistä ottelua puolustaja Matt Lockwood julisti sodan niille, jotka epäilevät Dundeen putoavan: "Olemme kaikki ärsyyntyneitä siitä, että meille ei anneta mahdollisuuksia, mutta saamme siitä motivaatiota", hän sanoi. "Kopissamme on esillä artikkeleita, joissa meitä veikataan putoajiksi."

Lockwoodin avautumisen aikoihin joukkue oli Valioliigan hännillä eikä ollut tehnyt maaliakaan neljässä ensimmäisessä ottelussaan. Omiin oli mennyt kuusi. Hänen sanansa tuntuivat silloin tyhjiltä, mutteivät enää kahden viikon takaisen Hearts-voiton (1-0) jälkeen.

Yksi voitto ei pidä Dundeeta pääsarjassa, mutta se nosti joukkueen kaksisijaa ylemmäs. Se riittää, jos sijoitus on sama vielä toukokuussa.

Joukkueen johto on korostanut kokemuksen merkitystä putoamistaistossa. Hearts-voitossa liigan vanhin maalivahti Rab Douglas esiintyi kuin loistonsa päivinä Celticissä ja Skotlannin maajoukkueessa konsanaan. Nollapeli Motherwellia vastaan antaa kertoimen 3,70.

Joukkueeseen hankittiin maajoukkuetauolla Brian Easton, joka vältti putoamisen Hamiltonin kanssa 2009, kun joukkue oli vuotta aiemmin noussut liigaan.

Kärjessä oleva Motherwell on putoamissijoilta niin kaukana kuin mahdollista. Joukkue on liigan kärjessä, tosin yhden ottelun Celticiä enemmän pelanneena. Michael Higdonin tehokkuus maalin edessä on yllättänyt monet, vaikka hänet onkin aina tiedetty luotettavaksi target-pelaajaksi. Moni uskoi, ettei Steelmen pysty parantamaan viimevuotisesta kolmannesta sijasta. Higdon teki edellisessä 4-1-voitossa Invernessistä hattutempun. Motherwell on tehnyt seitsemän osumaa kolmessa viime ottelussa. Kerroin sille, että joukkue osuu Dundeeta vastaan kummallakin puoliajalla, on 3,50.

HIBERNIAN-KILMARNOCK

Hibernian ei ole voittanut Edinburghin derbyä kolmeen vuoteen ja 11 otteluun, mutta viime kuun 1-1-tasapeli Heartsia vastaan näyttää piristäneen Pat Fenlonin ryhmää enemmän kuin mikään voitto hänen valmennusaikanaan.

Kausi alkoi 0-3-tappiolla Dundeelle. Pelkona oli, että derbytappio lähettäisi seuran syöksykierteeseen, erityisesti joukkueen hävittyä viime vuoden cup-finaalin naapurilleen 1-5. Tappioista tulikin ruiske, joka lähetti joukkueen sarjataulukon yläpäähän. Vire kulminoitui 2-2-tasapelissä mestari-Celticiä vastaan ennen maajoukkuetaukoa.

Keskikentällä uusilla hankinnoilla Paul Cairneylla (Partick Thistle) ja Gary Deeganilla (Coventry) on ollut merkittävä vaikutus hyvään vireeseen. Liian usein Hibernianin heikko keskikenttä antoi vastustajalle hallinnan. Uudet vahvistukset viittaavat siihen suuntaan, että ongelma on ainakin helpottanut. Siitäkin huolimatta Hibs on pitänyt maalinsa puhtaana vain kerran. Kerroin Kilmarnockin onnistumiselle maalinteossa on 1,33.

Kilmarnock on myös tehnyt jotain puutteilleen. Irlannin maajoukkuehyökkääjä Cillian Sheridan tuotiin piristämään vaisua hyökkäyspeliä. Joukkue on tehnyt kaksi maalia neljässä ottelussa, jos 3-1-voitto Dundeesta jätetään pois laskuista. Se ottelu onkin Killien ainoa voitto tällä kaudella. Joukkue ei ole vielä johtanut tauolla. Tasatulos tauolla antaa kertoimen 2,05.

LIVINGSTON-PARTICK THISTLE

Montaa skottiseuraa kutsutaan kasvattijiksi Skotlannin jättiläisille. Aikoinaan Glasgow Rangersin ja Celticin väreissä pelasi yhteensä viisi entistä Hibernian-peluria.

Nyt Partick Thistleä, Glasgow'n kolmosseuraa, pidetään hyvänä kasvualustana Skotlannin liigan nuorille lupauksille. Siitä kertovat esimerkiksi Paul Cairneyn (Hibs) ja Liam Buchananin (Dumferline) lähdöt viimeisen vuoden aikana.

Nyt joukkue johtaa toista sarjatasoa Chris Eskinen ja Kris Doolanin maalien ansiosta. Thistlen kannattajat toivovat, että seura pystyy pitämään kiinni parhaista pelaajistaan. Elo-syyskuussa Thistle on tehnyt 16 maalia kahdeksassa ottelussa kaikki kilpailut lukien. Joukkueen 2-0-voiton kerroin on 14,00.

Livingstonin alku on ollut mitäänsanomaton. Livingston on seitsemän pistettä jäljessä kärkeä ja viisi pistettä jumbosijan yläpuolella. Seura on joutunut luopumaan viime kauden parhaimmistostaan. Kilmarnockiin lähteneen Rory Bouldingin ja Iain Russelin yhteispeliä tulee vielä ikävä.

Tämä on Livingstonille vasta sarjan toinen kotiottelu. Ensimmäisestä tuli 0-2-tappio Airdrielle. Livingston-voitto antaa kertoimen 2,80.

There are many clubs maligned for their perceived roles as so-called ‘feeder clubs’ to the kingpins of Scottish football. There was a time when the Old Firm boasted five former Hibs players between them. 

PARHAAT VEDOT:

-Dundee ei tee maalia Motherwellia vastaan, 2,65.
-Hibernian ja Kilmarnock pelaavat tasan, 3,20.
-Partick Thistle voittaa Livingstonin 2-1, 9,50.