Shefki: ”Voitto pitää saada – nuorten pelirohkeudesta mallia”


Suomen jalkapallomaajoukkueen MM-karsinta jatkuu tänään Tbilisissä Georgiaa vastaan. Georgia on erittäin hyvä kotijoukkue, mikä nähtiin perjantaina joukkueen pelattua 0–0-tasapelin Ranskaa vastaan. Unibetin futislähettiläs Shefki Kuqi vaatii silti Huuhkajilta kolmea pistettä. ”Sheriffi” myös kehuu nuorten maajoukkueen Suomelle poikkeuksellista pelirohkeutta.

– Nykyään kotiedulla on tällaisissa maissa todella merkittävä vaikutus. Sinne ei enää vaan mennä hakemaan kolmea pistettä, vaan ne täytyy ansaita. Suomella on kuitenkin parempi joukkue, ja hyödyntämällä maalipaikat tästä täytyy saada kolme pistettä, Shefki arvioi.

– Georgia pelasi tosi hyvin Ranskaa vastaan, eikä (Karim) Benzeman ja (Olivier) Giroudin tasoiset jätkät onnistuneet maalinteossa. Kotijoukkue tulee kuitenkin pelaamaan Suomea vastaan hieman rohkeammin. Heillekin kelpaisi varmasti voitto.

”Nykynuorilla enemmän rohkeutta”

Uskotko, että Pikkuhuuhkajien tasapeli Englantia vastaan kannustaa myös Huuhkajat parempaan suoritukseen?

– Tasapeli oli loistava tulos ja henkilökohtaisesti tosi iso yllätys. Englannilla oli monta Valioliiga-pelaajaa mukana, mutta se ei näkynyt suomalaisten pelirohkeudessa. Näillä nykyisillä nuorilla on paljon enemmän rohkeutta pelata sitä omaa peliä ja kokeilla osaamistaan, niin kuin nuorisomaajoukkueissa kuuluukin, Shefki sanoo.

– Mä olen sanonut useasti, että parempi hävitä näitä matseja vaikka 4-0 ja pelata rohkeasti kuin hakea pienen marginaalin tappiota vain puolustaen. Onneksi nyt tuli vielä pistekin.

”Englannilla haasteita”

Englannin maajoukkueen Frank Lampardilla tulee 100 maaottelua täyteen. Minkälaisena Shefki näkee Lampardin tulevaisuuden?

– Frank on pelannut loistavan uran, mutta valitettavasti se kertoo Englannin tasosta tällä hetkellä, että Roysta (Hodgson) tulee ensimmäinen manageri, joka laittaa kentälle kolme sadan maaottelun pelaajaa (Lampard, Steven Gerrard, Ashley Cole). Moni muu huippumaa on nuorentanut selkeästi viime vuosina, mutta Englannilla on edelleen mukana paljon veteraaneja.

– Englannilla on vaikea matsi Ukrainaa vastaan Kiovassa. Hodgsonille kelpaa varmasti tasapelikin, ja siihen kokeneemmat pelaajat tietysti sopivat, Shefki toteaa.

– Ja kyllähän nämä konkarit Lampard ja Cole ovat saaneet Jose Mourinhon paluusta Chelseaan vähän lisäpotkua, joten miehet nähdään maajoukkueessa vielä ainakin hetken.