Suomi avaamaan voittotiliään MM-karsinnoissa


Kokoonpanot

Suomen riveistä puuttuu kapteeni Niklas Moisander, joka on pelikiellossa. Topparitilanne on muutenkin hankala, sillä Joona Toivio on loukkaantunut ja Juhani Ojalan seura Terek Groznyi ei antanut pelaajalleen pelilupaa. Keskuspuolustuksessa aloittaa kaksi pelaajaa kolmikosta Paulus Arajuuri, Markus Halsti ja Petri Pasanen. Todennäköisesti valinta osuu kahteen jälkimmäiseen, sillä vasta viisi A-maaottelua pelannut Arajuuri ei ole pelannut vielä karsintaotteluita. Halsti ja Pasanen muodostaisivat kokeneemman kaksikon. Kapteeninnauhaa kantaa siis Teemu Tainio, joka näin ollen on kaikella todennäköisyydellä myös avauksessa. Maalilla aloittaa Niki Mäenpää.

Valko-Venäjän miehistö on suomalaisittain melko tuntematon. Joukkueen suurin nimi on muun muassa Arsenalista ja Barcelonasta tuttu Aleksandr Hleb, joka aloittaa kymppipaikalla. Suurin osa pelaajista tienaa leipänsä Valko-Venäjän tai Venäjän pääsarjassa. Avauskokoonpanosta noin puolet koostunee BATE Borisovin pelaajista.

Vire

Maat muodostavat MM-karsintojen I-lohkon jumbokaksikon. Suomi hävisi viime syksynä kotonaan Ranskalle ja jäi Georgian kanssa tasapeliin. Maaliskuussa Espanjasta haettu tasapelipiste palautti kuitenkin luottoa ja uskottavuutta maajoukkueen toimintaan. Edellisissä harjoitusotteluissaan Suomi voitti Luxemburgin 3-0 ja hävisi Israelille 1-2. "Gijonin ihme" osui näiden kamppailujen väliin.

Valko-Venäjä on pelannut karsinnoissa jo neljä ottelua. Se voitti kotonaan Georgian, mutta hävisi samalle maalle vieraissa. Lisäksi Valko-Venäjä kärsi tappiot Ranskalle ja Espanjalle. Jos Suomi voittaa molemmat Valko-Venäjä-ottelut, sillä on hyvät mahdollisuudet pelata lohkon kolmannesta sijasta. Valko-Venäjä on voittanut kaksi edellistä maaotteluaan. Sekä Kanada että Viro kaatuivat lukemin 2-0.

Aiemmat kohtaamiset

Maat ovat kohdanneet vain kahdesti aiemmin. Vuonna 2006 maiden kohtaaminen Larnacassa päättyi 2-2-tasapeliin. Loppuun lauottiin rangaistuspotkukilpailu, jonka Suomi voitti. Vuonna 2008 Turussa maat pelasivat 1-1-tasapelin. Toni Kallio teki Suomen tasoitusmaalin loppuhetkillä. Sen ottelun kokoonpanosta Mäenpää, Tainio, Roman Eremenko ja Mikael Forssell ovat mukana perjantainakin.

Kertoimet

Suomi on kotiottelussaan niukka suosikki kertoimella 2,35. Huuhkajien mahdollisuudet päästä ensi vuoden Brasilian MM-kisoihin ovat langanohuet, mutta mahdollisimman korkea sijoitus lohkossa ei silti ole yhdentekevä asia. Ranking-pisteet ja hyvät otteet mahdollistaisivat Suomelle paikan suotuisampiin arvontakoreihin tulevissa arvokisakarsinnoissa. Tasapelin kerroin on 3,20, Valko-Venäjän voiton kerroin 3,05.

Kaikissa Suomen otteluissa näissä karsinnoissa on tehty alle 2,5 maalia. Valko-Venäjä on tehnyt enemmän kuin yhden maalin vain kotivoitossaan Georgiasta. Alle 2,5 maalin kerroin on 1,57.

Lyö vetoa ottelusta täällä!

Lue entisen maajoukkuevalmentaja Antti Muurisen kommentit ottelusta täällä!