Suomi niukkana ennakkosuosikkina Kyprokselle


Suomi kohtaa Nicosiassa Kyproksen vuoden viimeisessä maaottelussa. Kypros on FIFA-rankingissa joitain kymmeniä sijoja Suomea alempana, mutta joukkue lienee silti Suomelle erinomainen testi. Suurin osa Kyproksen ryhmästä palloilee joko Kyproksen pääsarjassa, jonka ykkösnimi APOEL Nicosia oli viime kauden Mestareiden liiga -sensaatio, tai esimerkiksi Kreikan kovassa Superliigassa.

Maat ovat kohdanneet aiemmin kolmesti. Kummallakin on yksi voitto, tasapeliin on päädytty kerran. Edellinen keskinäinen pelattiin kuitenkin vuonna 2005, joten johtopäätöksiä historian pohjalta ei juuri voi vetää.

MM-karsinnoissa Kypros on hävinnyt kolme ottelua (Albanialle, Slovenialle ja Norjalle) ja voittanut yhden (Albania). Myös Suomen karsinta-alku on ollut pettymys. Niukka 0-1-tappio Ranskalle on hyväksyttävä tulos, mutta 1-1-tasapeli Georgiaa vastaan kotona oli ehdottomasti pettymys. Välissä Suomi väläytti iskukykyään voittamalla vieraissa Tshekin harjoitusottelussa, mutta esitykset ailahtelevat runsaasti.

Kerroinasettelussa Suomi (2,40) on lievä suosikki. Kyproksen kotikerroin on 2,80. Tasapelin todennäköisyyttä alentaa se, että ottelun maaliodotusarvo on korkeahko: Kypros on tänä vuonna pelannut yhden maalittoman tasapelin, Suomi ei yhtäkään. Suomen otteluissa maalimäärät ovat pienentyneet viime otteluissa, mutta harjoitusottelussa ketsuppipullo saattaa taas aueta. Yli 2,5 maalia ei ole tarjolla, mutta rohkea nappaa peleihin yli 3,5 maalia kertoimella 3,70. Neljä Suomen ottelua kymmenestä on tänä vuonna ylittänyt rajan.

Suomen avauskokoonpanon vaarallisimmat nimet ovat Teemu Pukki ja Kasper Hämäläinen. Pukki on juuttunut Schalkessa penkille ja Hämäläisen kausi Djurgårdenissa on jo ohi, mutta kumpaakin voi silti harkita maalintekijäveikkauksessa: Pukin kerroin on 2,75, Hämäläisen 3,80. HJK:n Joel Pohjanpalo aloittaa penkiltä, mutta Mixu Paatelaisen odotetaan antavan superlupaukselle peliaikaa. Kerroin sille, että Pohjanpalo tekee unelmadebyytin ja viimeistelee ottelun viimeisen maalin, on 6,75.

Kyproksen puolelta kannattaa pitää silmällä nopeaa laituri Efstathios Aloneftisiä (maalikerroin 5,00). Demetris Christofin maalisaldo A-maajoukkueessa ei huimaa (16/2), mutta hyökkääjä on alati vaarallinen: maalikerroin 3,45.