Top 10: Englannin käsittämättömimmät maajoukkuevalinnat


Kun kokeneet ammattilaiset (!) Theo Walcott ja Daniel Sturridge kärsivät loukkaantumisista, Englannin päävalmentaja Roy Hodgson kutsui Raheem Sterlingin ja Adam Lallanan MM-karsintaotteluun Ukrainaa vastaan.

Sterling voi vielä laskea ottelunsa Liverpoolin edustusjoukkueessa kahden käden sormillaan. Hän on pelannut Englannin U16-, U17- ja U19-joukkueissa, mutta ei ole vielä hypännyt edes U21-ryhmään. 24-vuotiaalla Lallanalla taas on tilillään kolme maaottelua kaikki nuorisomaajoukkueet huomioiden. Kumpikaan heistä tuskin odotti "Hodarin" puhelua, vaikka pelaajat ovatkin aloittaneet Valioliigan hyvin.

Mutta he eivät ole Englannin ensimmäiset oudot poiminnat...

10. Jack Butland

Nuori maalivahti kutsuttiin tämän vuoden EM-kisaryhmään, vaikka hän ei ollut pelannut yhtään ottelua Valioliigassa - eikä kyllä Championshipissa tai Ykkösliigassakaan. Birminghamin pelaaja oli vakuuttava lainamies Cheltenham Townissa, mikä ilmeisesti riitti vakuuttamaan Hodgsonin.

9. Fraizer Campbell

Väliaikaisvalmentaja Stuart Pearce poimi Sunderland-hyökkääjän harjoitusotteluun Hollantia vastaan aiemmin tänä vuonna. Kukaan ei tietenkään epäile Campbellin potentiaalia, mutta hänen maalisaldonsa ei ehkä sittenkään ollut kansainvälistä tasoa maajoukkuekomennuksen aikaan: kuusi liigamaalia neljän kauden aikana...

8. Stuart Pearce

Englantilaisella jalkapallolla on ollut synkät hetkensä ja syyskuun neljäs vuonna 1999 on yksi niistä. Kyllä, Englanti pieksi Luxemburgin karsinnoissa vuoden 2000 EM-kisoihin, mutta kokoonpano puhuu omaa kieltää. Se, että maan paras vasen pakki oli 37-vuotias Stuart Pearce, kertoo aivan riittävästi silloisesta joukkueesta. (Saman ottelun oikea pakki oli Kieron Dyer. Kieron Dyer. Kamalaa.)

7. Alan Thompson


Sven-Göran Eriksson oli anteliaalla tuulella vuonna 2004 kutsuessaan maajoukkueeseen keskikenttäpelaajan, jolle kansainvälinen futis oli todennäköisesti pelkkä haave. Alan Thompsonin maalintekovire Boltonissa ja Celticissä oli vakuuttava, mutta mikään talentti hän ei ollut: Thompson oli täyttänyt 30 kolme kuukautta ennen kuin tepasteli kentälle harjoitusottelussa Ruotsia vastaan. Hän on ainoa Celtic-pelaaja, joka on pelannut Englannin paidassa aikanaan skottiseurassa.

6. Michael Ricketts

Lisää Svenniksen kummallisia valintoja. Roteva hyökkääjä kutsuttiin harjoitusotteluun Hollantia vastaan vuonna 2002. Vaikka hänen esityksensä Boltonissa olivatkin lupaavia, hänen taitonsa kansainvälisellä tasolla olivat kauniimmillaankin helposti kyseenalaistettavissa. Rickettsin myöhempi reppureissaajan ura kertoo samaa kieltä. Köyhän miehen Emile Heskey. (Kuinka köyhä mies voi olla?)

5. Joe Lewis

Silloinen Peterborough'n veskari ei päässyt kentälle harjoitusotteluissa Trinidad & Tobagoa ja Yhdysvaltoja vastaan, mutta vuoden 2008 maajoukkuekutsu kelpaa silti pubivisamateriaaliksi. Hän oli ensimmäinen englantilainen sitten vuoden 1989, joka kutsuttiin maajoukkueeseen Englannin kahden korkeimman sarjatason ulkopuolelta. Aiemmin titteliä piti hallussaan...

4. Steve Bull

..., jonka Bobby Robson poimi maajoukkueeseen hyökkääjän mätettyä Wolverhamptonille tukuttain maaleja silloisessa III divisioonassa kaudella 1988-89. Bull onnistui siinä määrin hyvin, että hän esiintyi seuraavan vuoden aikana maajoukkueessa 14 kertaa ja oli mukana Italian MM-kisaryhmässä 1990. Bull pelasi koko urallaan vain yhden ottelun Englannin pääsarjassa, mutta teki kuitenkin kolme maalia maajoukkueelle.

3. Gavin McCann

McCannin Valioliiga-urassa Sunderlandin ja Boltonin paidoissa ei ollut valittamista, mutta McCann saa silti olla onnekas, että hänet on valittu maajoukkueeseen. Keskikentän sumputtaja edusti maataan Espanjaa vastaan vuonna 2001. Hän tuli vaihdosta sisään ja korvasi jokseenkin rutinoituneemman Paul Scholesin. Voisi kuvitella, että häntä vastaan pelannut 30-vuotias Josep Guardiola ei ollut varsinaisesti kauhusta kankeana.

2. Chris Powell

31-vuotias vasen puolustaja oli Englannin vanhin maajoukkuedebytantti lähes puoleen vuosisataan esiintyessään Espanjaa vastaan 2001. Sven-Göran Erikssonin (kuka olisi uskonut?) maajoukkueeseen kutsuma Powell nipisteli itseään kerran jos toisenkin tajutessaan, että hän on avauksessa - hän sai harjoituksissa vihreän liivin, kuten myös silloinen kapteeni David Beckham. Powell pelasi neljä ottelua maajoukkueessa, ennen kuin nuori Ashley Cole syrjäytti hänet.

1. Theo Walcott

Ennen Raheem Sterlingiä tuli Theo Walcott. Nopea teinilaituri esiintyi edukseen Championshipin Southamptonissa kaudella 2005-06, mikä tiesi siirtoa Arsenalin talenttihankintojen joukkoon. Kesällä 2006 hän ei ollut pelannut yhtäkään Valioliiga-ottelua, eikä miehen pitänyt olla lähelläkään saman kesän MM-kisamiehistöä. Valmentaja uhmasi kuitenkin odotuksia ja poimi Walcottin ryhmään, joka kohtasi Saksan. Loppu on historiaa, vaikkakaan ei kovin tajunnanräjäyttävää sellaista. Valmentajan nimi? Sven-Göran Eriksson.

Yksi, joka pääsi karkuun...

Arsenalin junioripelaaja Matthew Connolly piipahti Englannin harjoituksissa 2006, kun Jermaine Jenas ja Aaron Lennon loukkaantuivat. Nuori mies oli ilmeisesti omissa oloissaan Arsenalin harjoituskeskuksessa, kun maajoukkueluotsi Steve McLaren kysyi, voisiko Connolly osallistua 8 vastaan 8 -treeniotteluun, jotta joukkueet saadaan täyteen. Valitettavasti nykyisin Cardiffia edustava Connolly ei ole vielä saanut varsinaista kutsua.