Tshekki-Suomi: ennakko


Tshekki ja Suomi kohtaavat tiistaina Teplicessä harjoitusottelussa, jonka tarkoitus on valmistaa joukkueita tuleviin MM-karsintaotteluihin. Lähtökohtia arvioitaessa kannattaa huomioida menneen viikonlopun MM-karsinta. Erityisesti Tanska-ottelunsa vasta lauantaina pelanneen Tshekin joukkueessa nähtäneen kokoonpanomuutoksia ja rotaatiota. Vaihtojakin nähdään todennäköisesti paljon ja aikaisemmassa vaiheessa.

Ranska-ottelun kokoonpanosta jäävät pois Alexei Eremenko jr. ja Petri Pasanen, mutta heidän poissaolojaan ei kannata liioitella. Eremenko pelasi Ranska-ottelussa 25 minuuttia, Pasanen istui koko ottelun penkillä.

Suomen puolustuksen keskustassa nähtäneen jälleen Niklas Moisander ja Joona Toivio. Maalivahti- ja laitapakkivalinnat voivat taas olla Mixu Paatelaisen aikana ihan mitä tahansa. Maalilla Niki Mäenpää saattaa jälleen saada näytöpaikan, Jukka Raitala voi nousta avaukseen. Suomen joukkueessa on ollut flunssaa, minkä takia Raitalakin katsoi Ranska-ottelun vaihtopenkiltä. Uusin flunssan uhri on Markus Halsti, jonka korvannee Kari Arkivuo. Mikäli toppariosastolla tulee sittenkin muutoksia, todennäköisin avaukseen nousija on Juhani Ojala.

Muuten avauskokoonpano lienee melko pitkälti Ranska-ottelun kaltainen. Todennäköisin muutos lienee kärjessä, jossa Njazi Kuqi voi korvata Teemu Pukin. Tim Sparv lienee vaihtopenkillä, jolloin keskikentän pohjalla luutisi kolmikko Alexander Ring, Perparim Hetemaj ja Roman Eremenko.

Tshekki on ottelun ennakkosuosikki, vaikkei olekaan muutaman vuoden takaisella tasolla. Esimerkiksi Tomas Hubschmann ja Tomas Pekhart ovat kuitenkin huippuluokan pelaajia puhumattakaan Petr Cechistä, joka kuuluu maailman parhaiden maalivahtien joukkoon. Materiaaliltaan Tshekki on vahvempi, vaikka kokoonpano pitääkin tarkistaa ennen ottelua.

Ottelusta on odotettavissa vähämaalinen, mikä on jokseenkin yllättävää, kun kyse on Suomen ottelusta. Tshekillä on takana kaksi 0-0-tasapeliä, kaksi aiempaa ottelua päättyi 1-0 lukemiin. Lauantain karsinta-avauksessa Tshekki ei antanut Tanskalle montaa maalintekopaikkaa eikä myöskään juuri luonut niitä toisessa päässä. Ranska-ottelussa Suomikin oli tiivistänyt puolustustaan aiempaan nähden. Tshekki hallinnee ottelua ainakin hienokseltaan, joten Suomikaan tuskin luo valtavasti tekopaikkoja. Muutama tilaisuus Suomelle on kuitenkin tiedossa ja ne on käytettävä. Ranskaa vastaan siinä ei onnistuttu.

Vedonlyönnissä Tshekki on arvioitu niin selkeäksi suosikiksi, että joukkueen kerroin 1.40 kannattaa ohittaa. Sen sijaan tasapeliä ja Suomen voittoa kannattaa harkita peleihin: mikäli ottelu on vähämaalinen, tasapelin (kerroin 4.10) todennäköisyys kasvaa. Suomen kerroin (7.00) taas on yksinkertaisesti niin suuri, että siitä kannattaa ottaa kiinni edes pienellä summalla. Altavastaajanakin Suomi paininee oletettavasti varamiehisen Tshekin kanssa tasapäisesti eikä missään nimessä ole kerroinasettelun kaltainen altavastaaja.

Paras vetokohde on yksinkertainen 1X2-veto. Myös tasapelille tai Suomen voitolle double chance -vedossa tarjottu kerroin 2.60 on harkitsemisen arvoinen. Sen sijaan tasapeli on niin lähellä, että draw no bet -veto kannattaa jättää omaan arvoonsa.