Arsenal-Chelsea: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Arsenalilla ei ole merkittäviä loukkaantumishuolia. Mikel Arteta ja Alex Oxlade-Chamberlain ovat edelleen sivussa. Nilkkansa loukanneen Per Mertesackerin pelaaminen on epävarmaa.

Chelsealla on merkittäviä huolia hyökkäyspäässä. Diego Costa on edelleen sivussa takareisivamman takia, pohjevenähdyksestä kärsineen Loic Remyn pelaaminen on erittäin epävarmaa, ja nyt Didier Drogbakin on saanut nilkkavamman.

Jos koko kolmikko on pelikyvytön, vaihtoehtoja on kaksi: joko 17-vuotias Dominic Solanke nousee ensimmäistä kertaa avaukseen tai Chelsean lukuisista hyökkäävistä keskikenttäpelaajista siirtyy kärkeen.

VIRE

Arsenal on voittanut kansallisissa kilpailuissa 11 peräkkäistä ottelua. Chelsea puolestaan on uudenvuodenpäivän Tottenham-tappion jälkeen menettänyt vain kuusi pistettä ja päästänyt seitsemän maalia.

Jos katsotaan peliesitysten estetiikkaa ja rytmiä, Arsenal on kenties paremmassa iskussa. Chelsea on kuitenkin erinomainen raapimaan hyviä tuloksia ilman pallonhallintaa. Viime sunnuntain 1-0-voitto Manchester Unitedista oli jälleen yksi hyvä esimerkki jo ennestään pitkään listaan. Chelsea vie mestaruuden, jos se voittaa Arsenalin sunnuntaina ja Leicesterin ensi keskiviikkona.

Chelsea on ollut keskinäisissä otteluissa niskan päällä. Lokakuussa 2011 Arsenal voitti Stamford Bridgellä 5-3, mutta sittemmin kuudesta kohtaamisesta neljä on päättynyt Chelsean voittoon ja kaksi tasapeliin. Mukaan mahtuvat viime kauden 6-0-murskajaiset.

Viime lokakuussa Chelsea voitti Tykkimiehet kotonaan 2-0. Ottelu muistetaan Arsene Wengerin tönäisystä Jose Mourinhoon. Chelsean esitys itsessään ei ollut mitenkään suvereeni, mutta Blues oli kuitenkin selvästi parempi joukkue. Chelsean keskikentän kolmikko Cesc Fabregas-Nemanja Matic-Oscar otti niin selvän voiton Mathieu FlaministaSanti Cazorlasta ja Jack Wilsherestä, ettei Arsenal saanut aikaiseksi ensimmäistäkään laukausta maalia kohti.

Sen jälkeen Arsenal on kehittynyt huomattavasti - mutta kuinka paljon?

ARSENALIN PRÄSSI

Vuosien ajan Arsenalin prässi oli se ongelmakohta, jonka takia Gunners ei noussut liigan terävimpään kärkeen. Arsenalin prässi ei vain ollut niin terävää ja organisoitua kuin kaikkein parhailla joukkueilla. Näkyvissä on viitteitä siitä, että tilanne on muuttumassa. Esimerkiksi Liverpool-kotiottelussa Arsenal prässäsi ensimmäisen vartin aikana niin aggressiivisesti, että Liverpool pääsi hädin tuskin pois omalta kenttäpuoliskoltaan.

Chelsean puolustuslinja tuskin panikoi yhtä herkästi kuin Liverpoolin, ja sinipaitojen keskikenttäpelaajat tarjoavat enemmän syöttösuuntia kuin Liverpoolin Lucas Leiva ja Joe Allen. Chelsea-topparit John Terry ja Gary Cahill ovat kuitenkin helisemässä, kun vastustajat pääsevät juoksemaan vauhdilla heitä kohti. Jos Arsenal pystyy prässäämään korkealla ja riistämään pallon lähellä vastustajan maalia, Terry ja Cahill voivat joutua ongelmiin.

HAZARDIN PYSÄYTTÄMINEN

Chelsean viime aikojen vireessä hatunnoston arvoista ei ole niinkään pelin taso, vaan joukkueen armottomuus. Ajoittain joukkueen luovuus on näyttänyt olevan pelkästään Eden Hazardin varassa. Chelsea tulee todennäköisesti puolustamaan matalalla ja tyytyy tarvittaessa tasapeliinkin, aivan kuten viime kauden vastaavassa ottelussa ennen joulua (0-0). Jos Chelsea haluaa itse luoda jotain, katseet kääntyvät Hazardiin.

Arsenalin oikea puolustaja Hector Bellerin on ollut tehokas hyökkäysase viime otteluissa. Hänen nopeutensa on erinomainen ase, mutta Chelsea-ottelu on puolustussuuntaan Bellerinin suurin haaste toistaiseksi. 4-2-3-1-järjestelmän oikealla laidalla pelaa mahdollisesti Aaron Ramsey, joten hän voi laskea tarvittaessa puolustuksen tueksi. Arsenalin toinen vaihtoehto on 4-3-3, jossa Ramsey pelaisi keskikentällä Francis Coquelinin oikealla puolella.

CHELSEAN KESKIKENTTÄ

Chelsea pelaa lähes varmasti 4-2-3-1-järjestelmällä. Hyökkääjäkysymyksen jälkeen toinen olennainen kysymys on kuitenkin se, ketkä muodostavat keskikentän kolmikon. Matic ja Fabregas ovat lähes varmasti avauksessa, mutta muodostavatko he keskikentän pohjakaksikon vai pelaako Fabregas ylempänä kärjen takana?

Man Unitedia vastaan Kurt Zouma piti Maroaune Fellainin erinomaisesti pihdeissään, mutta miten hän pärjäisi Mesut Özilin taitoja tai Alexis Sanchezin nopeutta vastaan? Kenties Ramires pelaa keskikentän pohjalla ja Fabregas kolmen miehen linjassa kärjen alapuolella. Tämä ratkaisu vapauttaisi esimerkiksi Oscarin tai Willianin kärkipelaajan paikalle, jos Costan lisäksi myös Remy ja Drogba ovat todellakin sivussa.

YHTEENVETO

Arsenal on hävinnyt tällä kaudella kotonaan vain Manchester Unitedille. Pohjoislontoolaisten viime vuosien tilastot Chelseaa vastaan eivät mairittele, mutta kotikentällä Tykkimiehet ovat yltäneet Bluesia vastaan kahteen 0-0-tasapeliin kolmen viime kauden aikana. Edessä on tiukka ottelu, mutta alle 2,5 maalin kerroin 1,69 ei houkuttele.

Myöskään 0,5 maalin aasialainen tasoitus ei tarjoa kummoisia kertoimia (Arsenal 1,40, Chelsea 1,59). Arsenalin tavallinen voittokerroin 2,40 on hitusen liian pieni, samoin Chelsean 3,00.

Tasapelin kerroin on 3,40, mutta kun maalien voi odottaa jäävän vähiin, tulosvedot tulosten 0-0 (8,50) ja 1-1 (6,10) puolesta nousevat parhaiksi ideoiksi.

Lyö vetoa ottelusta täällä!