Arsenal-Liverpool: taktinen ennakko


Keskiviikon kamppailu Arsenalin ja Liverpoolin välillä on todella tärkeä molemmille seuroille. Chelsea-tappion myötä Arsenal on vasta kuudentena vain kolme pistettä Liverpoolia edellä. Liverpool on parantanut peliään viime viikkoina, mutta Arsenalin on kaaduttava, jotta seura voisi elätellä pieniäkään haaveita neljännestä sijasta. Voitto Arsenalista olisi elintärkeää myös joukkuehengen kannalta cupin Oldham-yllätystappion jälkeen. Arsenal lähtee otteluun lievänä suosikkina kertoimella 2,10, Liverpoolin voittokerroin on 3,10.

Todennäköiset avauskokoonpanot

Kummankin joukkueen odotetaan käyttävän variaatiota 4-3-3-muodostelmasta. Liverpool jatkanee viime viikonlopun Norwich-ottelun kokoonpanolla, jossa joukkueen hyökkäyksessä pelaavat Luis Suarez, Daniel Sturridge ja Stewart Downing. Joe Allen, Lucas ja Steven Gerrard muodostavat keskikentän kolmion. Brad Jones tuuraa edelleen maalissa loukkaantunutta Pepe Reinaa huolimatta sunnuntain ottelun mokastaan.

Olivier Giroud jatkanee Arsenalin kärjessä, ruokintavastuu on Theo Walcottilla ja Lukas Podolskilla. Ranskalaissentterin viimeiset 10 päivää ovat menneet oikein hyvin, sillä Giroud ampui kaksi palloa sekä West Hamin että cupissa Brigthtonin verkkoon. Toppari Thomas Vermaelenin pelaaminen on epävarmaa, joten Laurent Koscielny saattaa saada käskyn avaukseen.

Suarez ja Sturridge

Kaikki katseet kohdistuvat Liverpoolin uuteen kärkiduoon. Vaikka Suarez ja Sturridge ovat osa kolmen kärkimiehen linjaa, dynaamiset hyökkääjät voivat vaihdella paikkoja. Norwichia vastaan Suarez ja Sturridge olivat ilmiliekeissä. Molempien pelaajien sijoittaminen avaukseen tekee Liverpoolista normaalia avoimemman, mutta Brendan Rodgers todennäköisesti haluaakin vahvan alun. Arsenal aloitti nimittäin Chelsea-ottelun todella huonosti. Kartta 5-0-voittoon päättyneestä Norwich-ottelusta kertoo pelaajien keskimääräisen sijoittumisen. Kuvasta selviää, kuinka lähellä toisiaan Sturridge ja Suarez pelaavat.


Vaikka Liverpool pelasi 4-3-3-muodostelmalla, Suarez (7) ja Sturridge (15) sijoittuivat kuin kaksi keskushyökkääjää. Downing (19) piti pelin leveänä oikealla. Jos Suarez ja Sturridge liikkuvat vapaasti ja vaihtelevat paikkoja tehokkaasti, viime aikoina tukuttain maaleja päästänyt Arsenal-puolustus voi olla helisemässä. Jää nähtäväksi, pystyvätkö Vermaelen ja Per Mertesacker pitämään liikkeet kurissa. Myöskään Kieran Gibbsin ja Bacary Sagnan ei pidä jättää liikaa tilaa selkänsä taakse.

Kamppailu laidoilla

Kun Sturridge on avauksessa, Liverpool on haavoittuvainen sillä laidalla, jolla hän pelaa (eli todennäköisesti vasemmalla, kuten Norwich-ottelussa). Glen Johnson jatkaa vasempana pakkina. Myös hän nousee mielellään. Toisaalta myös Arsenal käyttää paljon nopeutta ja leveyttä. Walcott ja Sagna yrittävät hyödyntää Sturridgen laitaa, mistä voi seurata todellinen taistelu. Jos Sturridge ei pysty auttamaan Johnsonia, Liverpool voi jäädä laidoilla alakynteen. Sama pätee toisella laidalla: Gibbs ja Podolski ovat viime viikkoina muodostaneet hyvän tutkaparin, mikä voi olla liikaa kokemattomalle Andre Wisdomille. Kuten yllä oleva lämpökartta kertoo, Liverpoolin laitapakit ja etenkin Glen Johnson (2) sijoittuvat melko korkealle.

Gibbs (28) ja Sagna (3) pelasivat West Hamia vastaan korkealla vastustajan kenttäpuoliskolle. Walcott (14) on jo todella korkealla ja lähes oikean hyökkääjän roolissa. Podolski (11) taas on lähempänä Gibbsiä, jonka kanssa hän pelaa hyvin yhteen.

Yhteenveto

Odotettavissa on mielenkiintoinen ottelu kahden pallonhallintaan pyrkivän joukkueen välillä. Liverpoolin keskimääräinen pallonhallintaprosentti 59,4 on liigan korkein. Arsenal on tilastossa kolmantena lukemalla 57,9 prosenttia. Kiinnostavimmat taistot nähdään laidalla, jossa laitapakit tekevät takakiertoja. Arsenalin Walcott ja Liverpoolin Sturridge pelaavat lähellä joukkueidensa keskushyökkääjiä. Liverpoolin on voitettava, jotta se pitäisi toiveensa nelossijasta hengissä, mutta myöskään Gunnersilla ei ole varaa pistemenetyksiin, jos se haluaa pysyä kärkinelikon kyydissä. Toivottavasti näemme avoimen pelin ja paljon maaleja.