Arsenal-Liverpool: taktinen ennakko


Valioliigan lauantain iltaottelussa kohtaavat sarjataulukon ykkönen ja kolmonen. Arsenalin ja Liverpoolin kohtaaminen on yksi liigan alkukauden suurista otteluista.

Arsenal hakee paluuta voittojen tielle Chelsea-tappion jälkeen, Liverpool tavoittelee toista isoa päänahkaa - joukkuehan kukisti jo Manchester Unitedin aiemmin tällä kaudella. Samalla Liverpool pyrkii osoittamaan, että se kuuluu liigan mestariehdokkaisiin.

Arsenal on kotonaan suosikki kertoimella 2,20. Liverpoolin kerroin on 3,25 ja tasapelin kerroin 3,40.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Arsenal tulee tekemään muutoksia Chelsea-ottelun kokoonpanoon. Mathieu Flamini on loukkaantunut, joten Jack Wilshere palaa avaukseen. Hän pelaa keskikentän pohjalla Mikel Artetan parina.

Liverpoolin joukkue on lähes täysin terve. Jordan Henderson jatkaa keskikentällä Steven Gerrardin parina. Kaksikon takana puolustavassa roolissa pelaa Lucas Leiva. Mikä tärkeintä, Daniel Sturridge ja Luis Suarez jatkavat kärjessä.

Daniel Sturridge ja Luis Suarez

Liverpool on viime aikoina ajanut sisään 3-5-2-ryhmitystä, jotta pelaajista saataisiin kaikki irti ja Daniel Sturridge sekä Luis Suarez voisivat jatkaa kärkiparina. Muodostelma on ollut käytössä neljässä Valioliiga-ottelussa. Näissä kamppailuissa Sturridge ja Suarez ovat tehneet yhteensä 10 osumaa. Lukema on erittäin hyvä. Joukkueena Liverpool on tällä ryhmityksellä tehnyt keskimäärin kolme maalia per ottelu.

Arsenalin puolustus ei ole tällä kaudella ollut vesitiivis. Omiin on mennyt keskimäärin yksi maali per peli. Puolustajat ovat hieman virhealttiita. Vaarana on, että varsin kankeasti liikkuva Per Mertesacker voi olla vaikeuksissa Sturridgen ja Suarezin vaihtaessa joustavasti paikkaa. Kumpikin hyökkääjä haastaa puolustajia mielellään, Sturridge keskimäärin 3,3 ja Suarez kaksi kertaa per ottelu.

Tällä osa-alueella Arsenal ja etenkin Mertesacker voivat olla vaikeuksissa. West Bromwichia vastaan Suarez haastoi puolustajaa 10 kertaa ja meni ohi viidesti (onnistuneet yritykset vihreällä), kuten näemme alla:

Tällainen liike rangaistusalueella ja sen lähistöllä tulee aiheuttamaan Arsenalille sydämentykytyksiä, kun Suarez saa pallon. Suarez osaa sekä jättää puolustajat taakseen että hankkia rikkeitä vastustajille.

Giroud ja Ramsey

Arsenalin kohdalla on puhuttu paljon Mesut Özilistä, joka tuli kesällä seuraan Real Madridista. Nyt otsikoissa on kuitenkin paistatellut kaksikko, joka oli Gunnersissa jo ennestään: Aaron Ramsey ja Olivier Giroud. He ovat olleet Arsenalin johtotähdet tällä kaudella. Kaksikko on yhteensä tehnyt 10 ja syöttänyt kahdeksan maalia. Kumpikin vaikuttaa aivan uudelta pelaajalta aiempaan verrattuna.

Kummankin pelaajan ja heidän yhteispelinsä kehittyminen on silmiinpistävää. Giroud on luonut joukkuekavereilleen keskimäärin 1,7 maalipaikkaa per ottelu. Hän on hyä kohde syötöille ja kykenee myös maalintekoon. Alustus Jack Wilsheren unelmamaaliin Norwich-ottelussa osoitti, kuinka hyvin Giroud osaa tuoda joukkuekavereitaan mukaan peliin.

Giroud on hyökkäyksen selvä johtaja. Ramsey on noussut usein tällä kaudella varsin vahvasti hyötyäkseen ranskalaisen tarjoilusta. Tämä nähtiin myös Crystal Palacea vastaan:

Giroud (ympyröity numero 12) sijoittuu joukkueesta keskimäärin korkeimmalle. Ramsey (ympyröity numero 16) ei jää paljoa taakse. Kolmen puolustuslinjalla pelaavalle Liverpoolille tämä on tärkeimpiä tarkkailun kohteita. Yhden puolustajan on merkattava Giroud'ta, kahden muun on seurattava Ramseyn ja myös Özilin pystyjuoksuja. Özil ja Ramsey tulevat hyvin lähelle Giroud'ta, kun Arsenalilla on pallo. Liverpoolin puolustus ei ole ollut erityisen hyvä. Joukkue on päästänyt viisi maalia niissä neljässä ottelussa, joissa se on pelannut kolmen miehen linjalla. Se voi osoittautua ongelmaksi liigassa eniten maaleja tehnyttä Arsenalia vastaan.

Yhteenveto

Liverpoolin 3-5-2-ryhmitys takaa todella mielenkiintoisen taktisen taistelun. Toivottavasti luvassa on myös paljon maaleja. Brendan Rodgers haluaa hyökkääjiensä olevan vahvasti mukana pelissä, sillä kumpikin tähti pystyy aiheuttamaan tuhoja epävarmassa Arsenal-puolustuksessa. Myös Arsenal ottaa tähtäimeensä Liverpoolin puolustuslinjan tuomalla Giroud'n ja Ramseyn mahdollisimman vahvasti mukaan peliin. Joku hyökkääjistä voikin hyvin ratkaista ottelun, joka on erittäin tärkeä taistelussa mestaruudesta ja Mestarien liiga -paikoista.