Arsenal-Liverpool: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Arsenalissa tietty määrä loukkaantumisia on vakio, mutta tämänhetkinen sairaslista ei ole Tykkimiesten mittapuulla erityisen pitkä. Tomas Rosicky on varmasti sivussa ja Mathieu Flaminin pelaaminen on epävarmaa. Poissaolijoista vain Danny Welbeck (polvivamma) ja Jack Wilshere (nilkkamurtuma) olisivat olleet merkittävässä roolissa Liverpoolia vastaan.

Vierasjoukkueen suurin kysymysmerkki on kapteeni Jordan Henderson. Henderson aloitti viikon takaisen Bournemouth-ottelun jalkavaivastaan huolimatta, ja lopulta leikki päättyi hänen osaltaan toisella jaksolla. Myös Joe Allen ja Daniel Sturridge ovat sivussa.

VIRE

Arsenal v West Ham United - Premier League : News Photo

Arsenal ei osaa olla muuta kuin Arsenal. Harjoitusottelut ja Community Shield menivät lupaavasti ja antoivat ymmärtää, että puolustuspelin paraneminen ei jäänyt viime kevään ihmeeksi. Valioliigan avauskierroksella West Hamia vastaan Gunners kuitenkin floppasi pahasti, ja viikko sitten Crystal Palacea vastaan nähtiin kovin tyypillinen Arsenal: hyökkäyssuuntaan loistava, puolustuksessa epävarma.

Liverpool on voittanut molemmat ottelunsa 1-0 pelaamatta erityisen vakuuttavasti. Bournemouthia vastaan LFC:llä oli onni matkassa: Bournemouthilta hylättiin todennäköisesti sääntöjenmukainen maali, kun taas Christian Benteken voittomaali hyväksyttiin, vaikka Philippe Coutinho oli uuden sääntötulkinnan mukaan paitsiossa. Poolille voi kuitenkin antaa tunnustusta siitä, että joukkue sai raavittua tuloksen molemmista otteluistaan.

Joukkueet kohtasivat toisensa viimeksi huhtikuussa. Liverpool näytti hämmästyttävän väsyneeltä ja kärsi 1-4-turpasaunan. Aggressiivisella 4-3-3-järjestelmällä pelannut Arsenal prässäsi energisesti ja keskittyneesti, ja Liverpoolilla oli ajoittain vaikeuksia päästä pois edes omalta kenttäpuoliskoltaan.

BENTEKEN TUPLAUHKA

Liverpool tuskin joutuu nyt yhtä pahasti puolustuskannalle, koska hyökkääjä Christian Benteke on kärjessä täydellinen target. Hän on vahva ja liikkuva, ja kaudet Aston Villassa opettivat miehen jahtaamaan osoitteettomia pitkiä palloja. Niihin Liverpool joutuu tosin turvautumaan vain pahimmassa tapauksessa. Kahden ensimmäisen ottelun perusteella Benteke on sopeutunut ryhmään odotettua nopeammin ja helpommin.

Bournemouthia vastaan Benteke voitti 10 pääpalloa, vaikka Liverpool ei edes pelannut järin suoraviivaisesti. Benteken ansiosta LFC voi olla vaarallinen, vaikka joukkue ei hallitsisikaan ottelua. Benteke on sekä nopea että pääpelivoimainen, joten hänestä on apua niin vastaiskuissa kuin erikoistilanteissa. Per Mertesackerin hitauden takia Arsenalin puolustuslinja joutuu toisinaan makaamaan alhaalla. Francis Coquelinin on keskikentän pohjalla pidettävä huoli siitä, ettei Benteke pääse juoksemaan Arsenalin toppareita vastaan.

CAZORLAN PUOLUSTUSVELVOITTEET

Arsenal v West Ham United - Premier League : News Photo

NIin kummallista kuin se onkin, Arsenalin pelaaminen on paljon varmempaa, kun keskikentn pohjalla pelaa Santi Cazorla eikä Aaron Ramsey. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana seuraan tullut Cazorla on luutinut nimenomaan Coquelinin vierellä pohjalla Arsenalin parhaissa esityksissä viimeisen puolen vuoden aikana. Aaron Ramsey saattaa hinkua pelipaikkaa keskustasta, mutta tällä erää walesilaisen on tyytyminen oikean laiturin tonttiin.

Jos Liverpool saa ottelussa pallonhallintaa, Coquelin ja Cazorla joutuvat kovaan testiin. Philippe Coutinho ja Jordon Ibe leikkaavat molemmat vahvasti laidoiltaan keskelle luomaan ylivoimaa.

LIVERPOOLIN RYHMITYS

Kauden aiemmissa otteluissaan Liverpool on pelannut 4-2-3-1-järjestelmällä. Arsenalia vastaan Brendan Rodgers saattaa kuitenkin tehdä pieniä muutoksia. Adam Lallana ei ole vakuuttanut kummassakaan ottelussa. Nyt Poolilta vaaditaan hyvää puolustuspeliä, joten ei olisi yllätys, jos ryhmitys muuttuisi muotoon 4-3-3 ja Emre Can korvaisi Lallanan. Tässä skenaariossa Can pelaisi keskikentän pohjalla James Milnerin ja Jordan Hendersonin välissä, jos viimeksimainittu on pelikunnossa.

Bournemouthia vastaan juuri Can korvasi Hendersonin vaihdosta, joten on mahdollista, että saksalainen on joka tapauksessa avauksessa. Siinä tapauksessa Rodgers tehnee valinnan Lallanan ja Roberto Firminon välillä.

YHTEENVETO

Kun joukkueiden alkukausia arvioidaan, Liverpoolin voittokerroin 5,05 vaikuttaa melkoisen suurelta. Vaikka Arsenalin tappio West Hamille osoittautuisi ajan mittaa oikuksi, Benteke on pelaaja, joka on kiusannut pohjoislontoolaisia ennenkin - eikä Arsenalin puolustaminen todellakaan vakuuttanut Crystal Palacea vastaan.