Arsenal-Manchester United: taktinen ennakko


Valioliigan keskiviikossa katseet kiinnittyvät Arsenalin ja Manchester Unitedin kohtaamiseen.

Viikonloppuna Arsenal koki 1-5-nöyryytyksen Liverpoolin vieraana ja Manchester United jäi tasapeliin sarjajumbo Fulhamia vastaan.

Kumpikin joukkue tarvitsee kipeästi pisteitä. Mikä tahansa muu kuin kolme pistettä on kummallekin pettymys.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Arsenalilta puuttuu Mathieu Flamini, joka sovittaa pelikiellostaan viimeisen ottelun. Kieran Gibbs korvaa Nacho Monrealin, joka ei pelannut kovinkaan hyvin Liverpoolia vastaan. Huonosti Anfield Roadilla pelannut Mesut Özil saattaa menettää avauskokoonpanon paikkansa Tomas Rosickylle.

Unitedin Phil Jones lienee riittävässä kunnossa korvatakseen Chris Smallingin topparina. Adnan Januzaj korvaa Ashley Youngin, joka ei onnistunut Fulhamia vastaan. Wayne Rooney saattaa pelata normaalia alempana, koska ottelu on Unitedille vieraspeli.

Arsenalin hyökkäyspeli

Arsenalin hyökkäys ei ollut raiteillaan Liverpoolia vastaan. Ainoan maalinsakin Gunners teki pilkulta, kun peli oli jo hävitty. Joukkue näytti kesyltä. Olivier Giroud laukoi vain kerran maalia kohti ja kerran ohi. Tykkimiehet laukoivat maalia kohti vain seitsemän kertaa, vaikka oli häviöllä koko ottelun. Niistäkin laukauksista yksi tuli rangaistuspilkulta. Olivier Giroudin tämänhetkinen vire on ongelma, sillä hyvin kauden aloittanut hyökkääjä on tehnyt vain kaksi maalia 11:ssä edellisessä Valioliiga-ottelussaan. Ranskalainen on ollut varsin tehoton viime aikoina.

Leveyden puutteen ja loukkaantumisten takia Giroud jatkaa todennäköisesti avauksessa myös Unitedia vastaan. Arsenalin hyökkäyspeli perustuu keskikentän pallolliseen pelaamiseen ja vastustajan puolustuslinjan ja keskikentän välisen alueen ruuhkauttamiseen. Santi Cazorla saa tämän aikaan leikkaamalla vasemmalta laidalta sisään, jolloin keskikentällä on käytännössä neljä pelaajaa. Toisella laidalla Alex Oxlade-Chamberlain tuo peliin leveyttä ja tasapainoa.

Manchester United ei ole juhlinut nollapeleillä tällä kaudella. Ottelu onkin Giroudille hyvä tilaisuus löytää maalijyvänsä. Unitedin Juan Mata tulee leikkaamaan sisään laidalta, joten Arsenalille voi avautua tilaa vasemmalla puolella. Gunnersin on kuitenkin tiedostettava riskit toiseen suuntaan mentäessä. Nopeat hyökkäykset laidoilla ja vilkas pallonsiirtely keskustassa voivat olla Arsenalin pelin avainasioita.

Missä roolissa Juan Mata pelaa?

Hype oli suuri, kun Juan Mata siirtyi Chelseasta Manchester Unitediin 37 miljoonalla punnalla. Toistaiseksi Matan vaikutus on ollut rajallinen. United in voittanut vain yhden Matan pelaamista kolmesta ottelusta. 2-2-kotitasapelissä Fulhamia vastaan Mata pelasi 4-4-2-ryhmityksen oikealla laidalla:

Vaikka Mata pelasi teoriassa laidalla, grafiikka osoittaa odotetusti, että hän myös leikkasi keskelle jonkin verran. Laidalla pelaaminen johti kuitenkin siihen, että Mata loi vain kaksi maalintekopaikkaa pelitilanteesta. Laitalinkin paikka ei ole Matalle se paras. Grafiikka kertoo myös, ettei Mata seurannut vastustajan laitapakin nousuja ja tukenut omaa oikeaa laitapuolustajaansa. Lisäksi Matan yrittämästä 11:stä keskityksestä onnistui vain kolme.

Yksi ongelma on se, että manageri David Moyes ei ole saanut neljää parasta hyökkäyspään pelaajaansa, Mataa, Januzajta, Wayne Rooneya ja Robin van Persietä, sopimaan samaan aikaan kentälle. Matan ominaisin rooli on hyökkääjän takana. Sama pätee myös Januzajhin, mutta ennen kaikkea kyseessä on Rooneyn pelipaikka. Siksi Moyes käyttää 4-4-2-ryhmitystä, jossa Mata ja Januzaj (tai Fulham-ottelun tavoin Ashley Young) pelaavat laidoilla. On mielenkiintoista nähdä, missä roolissa Mata pelaa Arsenalia vastaan. Laidalla hän ei tue puolustuspeliä ja leikkaa hanakasti keskelle. Keskellä hänestä saadaan kuitenkin eniten irti, kun Mata saa paljon palloja ja pääsee jakamaan pelivälinettä eteenpäin.

Yhteenveto

Kummallakaan joukkueella ei ole varaa tappioon. Arsenalin murskatappio Liverpoolille pudotti pohjoislontoolaiset sarjakärjestä. Kärkeen noussutta Chelseaa ei ole varaa päästää enää karkuun, etenkin kun Gunnersilla on edessään vaikeita otteluita tulevina viikkoina. United voitti Arsenalin kotonaan aiemmin tällä kaudella, mutta viime aikoina Red Devilsillä ei ole kulkenut. Kolmesta viime ottelustaan United on voittanut yhden. Luvassa on kuuma ottelu ja paljon draamaa, kuten aina näiden joukkueiden välillä.

Lyö vetoa ottelusta täällä!